Ne potapajte pasulj u vodu pre kuvanja, već u ovu namirnicu: Velika greška koja usporava varenje

M. P.
M. P.  
  • 0

Pasulj je jedno od najomiljenijih jela na našim trpezama, od vojničkog pasulja do posnog prebranca, gotovo svaka kuća ima svoj recept, ali i mali trik koji ga čini savršenim.

Ipak, mnogi ne znaju da način na koji se pasulj potapa pre kuvanja može značajno uticati na varenje i nutritivnu vrednost ovog jela.

Zašto pasulj nekad "teško padne"? Krivac je jedna kiselina

Mahunarke, žitarice, semenke i orašasti plodovi spadaju u izuzetno zdrave namirnice, ali sadrže i sastojak koji može praviti probleme - fitinsku kiselinu. Ona ima sposobnost da veže neke od najvažnijih minerala poput gvožđa, cinka, bakra, magnezijuma i joda. Kada se spoji sa njima, telo ih jednostavno izluči pre nego što uspe da ih iskoristi.

Endokrinolog dr Zuhra Pavlova objašnjava da zbog toga može doći do manjka ključnih nutrijenata, što se kasnije odražava na rad mišića, imunitet, ali i ceo digestivni sistem. Prema podacima SZO, upravo fitinska kiselina često stoji iza anemije kod ljudi koji ne jedu meso.

Koje namirnice sadrže najviše fitinske kiseline?

Listi prednjače:

  • pasulj i sočivo
  • grašak, soja i kikiriki
  • pšenica, ovas, pirinač, ječam i druge žitarice
  • lešnici, orasi, bademi
  • semenke suncokreta, bundeve, lana, maka i susama

Iako ova hrana obiluje vlaknima, proteinima i brojnim korisnim supstancama, potrebno je znati kako je pripremiti da iz nje izvučemo maksimum.

Biljni proteini Foto: Shutterstock/Nopparat Promtha

Kako smanjiti fitinsku kiselinu? 

1. Toplotna obrada pomaže, ali nije dovoljna

Kuvanje smanjuje fitinsku kiselinu za oko 30 odsto. Međutim, stručnjaci navode da samo termička obrada nije najefikasniji metod.

2. Odličan način

Namirnice se potapaju u vodi na duži period kako bi se kiselina razgradila. Vreme je različito za svaku vrstu:

  • smeđi pirinač: 12 sati
  • ovsene pahuljice: 10–12 sati
  • beli pirinač: oko 9 sati
  • biserni ječam: 6 sati

Za bolji efekat može se dodati malo limunovog soka ili sirćeta.

3. Još efikasnije 

Dr Pavlova navodi da surutka posebno dobro neutralizuje fitinsku kiselinu, pa se često preporučuje za potapanje pasulja i žitarica.

pasulj, trik, kuvanje pasulja, pasulj sa kobasicom Foto: Shutterstock

4. Klijanje 

Kada se pasulj ili žitarice ostave da proklijaju, nivo fitinske kiseline značajno opada i do 50 odsto.

5. Najbolja praksa? 

Najefikasniji način je potopiti namirnicu, a zatim je termički obraditi. Tada se fitinska kiselina najviše smanji, a telo uspe da iskoristi sve nutritivne vrednosti pasulja i drugih namirnica.

Jedna stvar čini ogromnu razliku

Iako se pasulj tradicionalno potapa u vodu, stručnjaci savetuju da je surutka još bolji izbor, jer dodatno smanjuje sastojke koji otežavaju varenje.

bol u stomaku Foto: Shutterstock/Irina Shatilova

Zbog toga sledeći put kada pripremate omiljeni pasulj, možda vredi isprobati ovaj trik, vaše varenje bi moglo da vam zahvali.

(Ona.rs/Krstarica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hoće li se gumeni medvedić uvećati ako odstoji neko vreme u slanoj vodi u frižideru?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle