• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da vam zelena salata ostane sveža i hrskava i do 6 nedelja nakon kupovine

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bacanje vlažne zelene salate sada je prošlost

  • 0
Zelena salata Foto:Pixabay

Kako se godišnja doba promenilo i vreme postalo toplije, mnogi od nas su prešli sa krepkih zimskih jela na ukusne i sveže salate. A osnova svake dobre salate je - zelena salata.

Međutim, većina nas, od trenutka kada kupi salatu, nalazi se u trci sa vremenom da je potroši pre nego što se opusti i pokvari, jer ima izuzetno kratak rok trajanja.

Ipak, prema mišljenju stručnjaka za skladištenje hrane, kako prenosi "Mirror", postoji način na koji možete da se osigurate da će vaša salata da traje nedeljama, a ne danima. Sve što treba da uradite je da je pravilno spremite da stoji u frižideru.

- Čini se da, kada kupite veliku količinu zelene salate u prodavnici, barem jedna glavica je osuđena na smrt pre nego što dobijete priliku da je iskoristite - primećuje Ejmi Kros, koja uči ljude da uštede novac na kupovini hrane.

Kako savetuje stručnjak, da biste svojoj zelenoj salati dali najbolje šanse da preživi do šest nedelja, prvo treba da potopite listove u rastvor vode sa malom količinom belog sirćeta, jer to pomaže u uklanjanju bakterija i prljavštine iz zeleniša.

foto Pixabay foto Pixabay

Najbolji način da to uradite je da isečete kraj zelene salate i dobro operete povrće pod tekućom slavinom, pre nego što ga potopite u posudu napunjenu vodom i oko 60 mililitara sirćeta. Vaša zelena salata treba da se natopi u ovoj mešavini oko dva minuta.

Zatim izvadite listove i ponovo ih isperite pod vodom kako biste uklonili svu prljavštinu koja još može biti na povrću.

Vlaga je dalje veliki faktor u brzom kvarenju zelene salate, tako da bi sledeći korak trebalo da bude da se uverite da su vam listovi potpuno suvi pre nego što ih odložite. Najbolje bi bilo da koristite mašinu za sušenje salate ili jednostavno stavite listove na papirni peškir na nekoliko sati.

Kada se zelena salata potpuno osuši, čuvajte je u staklenoj posudi. Staklo je otpornije na temperaturne promene od plastike, što pomaže da hrana ostane svežija. Obavezno stavite papirni peškir ili krpu u posudu, što će vam pomoći da prikupite višak vlage - i vaša zelena salata bi trebalo da traje do šest nedelja.

- U proseku sam koristila staklenu posudu šest nedelja kada sam testirala ovo. Možete i da je stavite u kesu sa patentnim zatvaračem sa komadom papirnog ubrusa, ali neće trajati toliko dugo. Jedno je sigurno, dodatni trud se isplati jer ćete biti sigurni da uvek imate svežu zelenu salatu kad je poželite - dodaje Ejmi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dekorativno pile za Vaskrs: Napravite sami sa decom igračke od vunice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle