• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto u dvorištu uvek treba ostaviti kašiku šećera?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako spasavate i njih i sebe!

  • 1
kašika šećera Foto: Shutterstock

Čim napolju postane toplo, pokušajte da se navikavate da ostavljate kašiku šećera u svom dvorištu ili na balkonu. Ova jednostavna akcija može izgledati besmislena na prvi pogled, ali ima potencijal da spasi ljude od gladi!

Naime, Dejvid Atenboro, britanski prirodnjak, je podelio neobičan ali prilično koristan savet svima koji žele da očuvaju prirodu. Naravno, ovo bi trebalo da bude cilj svih nas.

Danas je maltene sva hrana tretirana pesticidima, pa bi ono malo prirode koja nam je ostala, trebalo da se potrudimo da sačuvamo. Primera radi, trećina hrane koju jedemo, oprašile su pčele koje su zaslužne za hranjenje čak 90 odsto svetske populacije.

Zato je Dejvidov savet da svako u svoje dvorište ostavi po kašiku šećera, da bi pčele mogle da se nahrane, dobiju energiju i vrate do svoje košnice. Možda to niste znali, ali one često umeju da se umore i onda nemaju snage da se, zbog puta koji su već prevalile, vrate u svoje košnice, odnosno svoje domove, kako je preneo "Weather".

Ukoliko bi se dogodilo da pčele nestanu iz našeg ekološkog sistema, bili bismo u ozbiljnom problemu, a koristeći pesticide svakako, na neki način, radimo na tome. Naravno, nisu samo ljudi krivi za to što su one ugrožene, već i urbanizacija, ali i klimatske promene zbog kojih se njihov broj drastično smanjuje.

- Kada bi pčele nestale s planete, ljudima bi ostalo samo četiri godine života - rekao je svojevremeno Atenboro.

Dakle, ukoliko ne želite da dođe do potpunog izumiranja pčela, a znate da se povremeno nađu u vašem vrtu, obavezno pomešajte kašiku šećera sa kašikom vode i ostavite je na vidljivom mestu.

Zahvaljujući ovoj mešavini, one će se ponovo rehidrirati i dobiće neophodnu energiju da nastave sa svojim poslom koji nam je svima od životne važnosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hoće li se gumeni medvedić uvećati ako odstoji neko vreme u slanoj vodi u frižideru?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Motte

    20. maj 2024. | 22:50

    Probacu odmah sutra.Ja sam mislila da pcele nadju dovoljno hrane na cvrtovima.

    Podelite komentar