• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li vam mleko može pomoći da zaspite: Pili smo ga kao deca, a da li je i sada "lek za nesanicu"?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko ove teme vode se debate i dan-danas, a evo šta kažu stručnjaci

  • 0
Mleko Foto: Shuttestock

Svako ima svoj "trik" koji mu pomaže da bolje zaspi i ispuni onu čuvenu satnicu za kvalitetan san i odmor.

No, kao deca stalno smo pili šolju mleka pre spavanja, bilo to zbog kalcijuma i zdravstvenih benefita ili zarad dobrog sna. Da li je to nešto što je trebalo da nam ostane navika, tema je o kojoj se dugo vodila debata.

Nekoliko studija na malim životinjama i ljudima pokazuje da konzumiranje mlečnih proizvoda kao što su mleko i sir pre spavanja može pomoći nekim ljudima da imaju mirniji san, iako razlog zašto ostaje nejasan. Većina stručnjaka se slaže da je potencijal mleka za podsticanje sna verovatno povezan sa specifičnim hemijskim jedinjenjima ili psihološkim efektima umirujuće rutine pre spavanja - ili možda kombinacijom ovo dvoje.

Tako da, sve je počelo od dečje navike, a ako se borite sa nesanicom, možda i nije tako loša ideja da date šansu šolji mleka.

Određena jedinjenja u mleku - posebno triptofan i melatonin - mogu vam pomoći da zaspite.

Spavanje Foto: Shutterstock

Triptofan je aminokiselina koja se nalazi u raznim namirnicama koje sadrže proteine. On igra važnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera poznatog kao serotonin, piše "Healthline".

Serotonin podiže raspoloženje, podstiče opuštanje i funkcioniše kao prekursor u proizvodnji hormona melatonina.

Melatonin, takođe poznat kao hormon spavanja, oslobađa vaš mozak. Pomaže da regulišete vaš cirkadijalni ritam i pripremite vaše telo za ulazak u ciklus spavanja. Uloga triptofana i melatonina u poremećajima spavanja je dobro poznata, a studije su otkrile da uzimanje suplemenata ovih jedinjenja može poboljšati san i smanjiti simptome anksioznosti i depresije koji se mogu pojaviti pre spavanja.

Međutim, trenutno nema dokaza koji bi sugerisali da jedna čaša mleka sadrži dovoljno triptofana ili melatonina da značajno utiče na prirodnu proizvodnju melatonina u vašem telu ili da samostalno leči poremećaj spavanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ako želite zdraviju i jaču kosu, ova hrana će vas preporoditi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle