• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je tačno mesto u kuhinji gde je potrebno da čuvate jaja kako bi trajala i do 5 nedelja duže

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi nisu sigurni da li ih treba čuvati u frižideru ili na kuhinjskom pultu

  • 0
jaja, maska za kosu od jaja, jaja za lepšu kosu Foto:Shutterstock

Jaja su mnogima osnovna dnevna namirnica, a ljudi prečesto nisu sigurni gde je pravo mesto za njihovo skladištenje kako bi što duže ostala sveža i zdrava.

Mnogima jaja obično stoje na kuhinjskim pultovima, neoprana i zadržavaju svoj prirodni zaštitni omotač od bakterija. Ali stručnjak za ovu namirnicu Džad Klark savetuje da je "najbolje" mesto za vaša jaja - u frižideru.

- Jaja treba držati u frižideru ako želite da duže ostanu sveža. Najvažnije je da se bakterije salmonele ne razmnožavaju u frižideru - ističe stručnjak: - Kada su u frižideru, mogu da traju impresivnih četiri do pet nedelja duže, jer hladni uslovi održavaju svežinu i ometaju rast bakterija.

A ako se pitate da li jaja mogu da ukrase i vašu radnu površinu? Naravno, skladištenje na sobnoj temperaturi je u redu ukoliko tako želite, ali očekujte njihov kraći životni vek od samo jedne do dve nedelje nakon kupovine.

Trik za skladištenje jaja i izbegavanje salmonele leži u održavanju stabilne temperature kako bi se izbegla kondenzacija, koja može da podstakne bakterije da probiju ljusku.

Jaja u ishrani mačke Foto: Pixabay

Temperaturne fluktuacije dovode do vlage, stvarajući podlogu za bakterije i rizikujući kontaminaciju. Promena temperature može da prouzrokuje da se ljuska jajeta skuplja i širi, što je slabi i ostavlja podložno bakterijama. Zato je od ključne važnosti da održavate konstantnu temperaturu jaja kada ih donesete kući kako biste bili sigurni da su bezbedna za jelo.

Kako se čuvaju jaja u frižideru?

Možda vam se čini da je jednostavno staviti jaja u frižider, ali pazite da ih ne čuvate u vratima, na stalku.

- Trebalo bi da izbegavate čuvanje jaja u samim vratima frižidera. To je mesto gde se temperatura najviše menja, uzrokovana otvaranjem i zatvaranjem vrata - savetuje Džad i dodaje:

- Dakle, čak i ako vaš frižider ima jednu od onih slatkih i primamljivih polica za jaja na polici na vašim vratima, trebalo bi da je ignorišete. Najbolja praksa je da jaja čuvate u originalnoj kutiji iz supermarketa, koja ne samo da ih štiti od oštećenja, već i prikazuje datum isteka.

Da biste dodatno produžili rok trajanja vaših jaja, idealno mesto je srednja polica u frižideru, jer održava konstantniji nivo temperature i vlažnosti.

- Srednja polica frižidera ima tendenciju da ostane na konstantnijoj temperaturi u odnosu na druge oblasti, naročito vrata frižidera ili blizu zamrzivača. Zapamtite, fluktuacije temperature mogu imati ozbiljan uticaj na kvalitet i svežinu jaja - zaključuje stručnjak.

(Ona.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako možete da testirate da li su jaja sveža

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle