• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako se pravilno čuva crni luk: Može da potraje i do tri meseca

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za kuvanje podelila trikove za čuvanje celih glavica i seckanog luka

  • 0
Crni luk Foto: Pixabay

Svima se već ovo desilo - spremni ste da pripremite neko jelo kod kuće, samo da biste otkrili da se sveža namirnica koju ste nedavno kupili već pokvarila.

Ali bez brige, jer stručnjak za hranu otkriva kako da što duže sačuvate životni vek luka, povrća koji je praktično neophodan u kuhinji, a koji može da opstane u kućnim uslovima tri ili više meseci ako se pravilno skladišti.

Prvo, suprotno uobičajenoj praksi, držanje luka u frižideru može zapravo da učiniti više štete nego koristi. Luk, kao i drugi njegovi rođaci, trebalo bi da se kloni hladnoće, jer hladne temperature ubrzavaju konverziju skroba u šećer.

- Iako se ceo luk može čuvati u frižideru, to se ne preporučuje. To je zato što ceo sirovi luk brzo upija vlagu i može da postane mekši u frižideru - ističe Melisa, eksper za kuvanje, koja umesto toga savetuje kako da vam ceo i isseckani luk ostane svež:

- Za celu glavicu najbolja opcija je fioka ili orman, pa čak i radna ploča, pod uslovom da nije na direktnoj sunčevoj svetlosti. Čuvajte luk na suvom mestu, gde vlaga ne može da prodre, da se ne pokvari ili istruli. Izbegavajte čuvanje luka u oblastima kao što su ispod sudopere ili u podrumu, gde je veoma vlažno.

crni luk, seckanje luka Foto: Shutterstock

Ona je detaljno navela da skladištenje luka u pretoplim uslovima može dovesti do njegovog sušenja i klijanja, što opet dovodi do truljenja i kvarenja. Slično tome, ako luk postane previše hladan, može da postane vlažan, izgubi čvrstinu i ubuđa. Melisa takođe preporučuje da uklonite ovo povrća iz plastične ambalaže poput kesa iz supermarketa i da ga čuvate na mestu sa dobrim protokom vazduha.

Idealno bi bilo da ga čuvate u mrežastoj ili papirnoj vrećici.

- Plastične kese će privući veliku količinu vlage i učiniti da luk istrune brže nego što želite - ističe stručnjak i dodaje da, sa druge strane, oljušten luk, ako se pravilno čuva, može da izdrži i do 10 dana u frižideru:

- Iseckan lunk treba držati u posudi kako bi se sprečilo izlaganje gasu etilena, koji može da ubrza proces sazrevanja. Narezani, seckani i kuvani luk uvek treba da se čuvaju u frižideru. Ove vrste luka nisu pogodne za ostave i brzo će istrunuti van frižidera.

Ako ste, pak, iskoristili samo polovinu glavice, Melisa savetuje da napola isečen luk treba dobro umotate u prozirnu ili plastičnu foliju i zatim stavite u hermetički zatvorenu posudu, dok seckani luk možete da držite i u plastičnoj kesi sa patent zatvaračem.

(Ona.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Seckanje crnog luka u suzama - zaboravite

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle