Ako ovo vidite na konzervi hrane, odmah je bacite u kantu: Moguće fatalne posledice, obratite pažnju

M. P.
M. P.  
  • 0

Mnoge namirnice iz kuhinje, poput tunjevine, sardine, kukuruza, ali i namirnica kao što su ananas i kajise za pravljenje deserta, dolaze u konzervama. Međutim, postoje detalji na konzervi na koje morate da obratite pažnju pre nego što je bez razmišljanja otvorite i dodate namirnice u svoj obrok.

Iako znamo da konzervirana hrana ima dug rok trajanja, Pol Džekson, stručnjak iz kompanije "NRC Business Waste", savetuje potrošače da pažljivo pregledaju svaku konzervu, ukazujući na tri ključna znaka upozorenja.

Možda će vas iznenaditi da sve zavisi od oblika konzerve – nečega što se lako previdi prilikom skladištenja kupljenih namirnica.

Dobro obratite pažnju na ove stvari, mogu biti opasne po zdravlje

"Hrana iz konzerve sa plitkim udubljenjem generalno je bezbedna za jelo ako nema drugih znakova oštećenja, ali duboka udubljenja predstavljaju ozbiljan znak upozorenja. Takva udubljenja mogu narušiti zaptivanje konzerve, što omogućava ulazak bakterija i kvarenje sadržaja. Uvek pregledajte da li konzerva ima dublje udubljenje pre nego što pojedete njen sadržaj."

Kako Džekson nagoveštava, veća udubljenja koja znatno menjaju oblik konzerve treba shvatiti veoma ozbiljno. Mikro-pukotine koje mogu nastati na taj način ponekad omogućavaju bakterijama da se razviju duž ivica, što može dovesti do botulizma ako se unesu u organizam. Ova retka, ali ozbiljna bolest nastaje kada bakterije proizvedu toksin koji napada nervni sistem. Simptomi obično uključuju spuštene kapke, poteškoće sa disanjem i zamućen vid, usled slabljenja mišića širom tela. Bez lečenja, britanski NHS upozorava da botulizam može izazvati paralizu koja se širi od glave ka nogama, a stanje može biti i po život opasno.

Hrana Foto: Shutterstock

Osim nepoželjnih udubljenja, drugi jasni znaci da konzervisana hrana ne bi trebalo da završi na vašem tanjiru su rđa i neobično nadut oblik konzerve. Oboje mogu ukazivati na sličan rizik od razvoja bakterija.

"Rđa na konzervi je zabrinjavajuća jer može oslabiti metal i kontaminirati sadržaj. Čak i manji tragovi rđe mogu ukazivati da hrana unutra više nije bezbedna za konzumaciju. Vidljivo naduvena konzerva je jasan znak opasnosti. Do toga obično dolazi zbog nakupljanja gasova izazvanih aktivnošću bakterija unutar konzerve, što pokazuje da je hrana pokvarena i nije bezbedna za jelo. Takve konzerve odmah bacite kako biste smanjili rizik od trovanja.

Ako konzerva šikne tečnost pri otvaranju, to takođe može biti rezultat nakupljenih gasova usled mikrobnog razvoja, što ukazuje na kvarenje. To ne samo da utiče na ukus i kvalitet hrane, već može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik – zato budite oprezni."

sardina, konzerva, riba u konzervi, najzdravija riba u konzervi Foto: Shutterstock

Skoro svako greši u skladištenju ovakve hrane, ali evo pravog saveta

Da biste izbegli ove rizike, savetuje se pravilno skladištenje konzervirane hrane. Iako to može delovati kao nešto očigledno, postoji nekoliko često zanemarenih faktora koje treba imati u vidu. Na primer, skladištenje konzervi u ormariću iznad ili blizu sudopere se generalno ne preporučuje. Iako to može delovati kao hladno i suvo mesto, vlažnost i promenljive temperature u blizini sudopere mogu ubrzati kvarenje i skratiti rok trajanja.

skladištenje hrane Foto: Shutterstock

"Ekstremno niske temperature mogu izazvati pucanje konzerve, što može dovesti do prodora vazduha i vlage, a zatim i do rđe i moguće kontaminacije. Čuvanje konzervirane hrane u stabilnim, umerenim uslovima pomaže da se produži njen vek trajanja i sigurnost. Namirnice sa visokom kiselinom, poput paradajza, generalno zadržavaju kvalitet oko 18 meseci nakon isteka roka trajanja, upravo zbog kiseline koja pomaže u očuvanju. Nasuprot tome, niskokiselinske namirnice, kao što su meso i povrće, mogu ostati sveže i do dve do pet godina nakon isteka roka, pod uslovom da su pravilno skladištene."

Uvek koristite zdrav razum i budite na strani opreza. Ako sumnjate, bolje je da bacite konzervu nego da rizikujete. Zapamtite, bezbednost hrane uvek treba da bude na prvom mestu kako biste sprečili zdravstvene rizike.

(Ona.rs/Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo pitu sa juga Srbije na Sajmu etno hrane i pića - prpek, propeć ili prpeć

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle