Ova riba iz konzerve je najzdravija, ali ne smeju svi da je jedu: Evo ko treba da je izbegava

B. P.
B. P.  
  • 0

Riba je jedna od namirnica koja bi trebalo da se jede minimum dva puta nedeljno, zbog svih blagodeti koje u sebi ima. Kada je reč o konzerviranoj ribi, možda i najčešće jedemo tunjevinu, ali ona ne spada u najzdravije ribe iz konzerve, jer je to - sardina.

- Uvek se preporučuje da se tunjevina ograniči zbog žive. Tuna živi duže od mnogih drugih riba i jede manje ribe koje su već kontaminirane živom, u procesu koji se naziva bioakumulacija. To znači da sadrži veće nivoe žive od mnogih drugih riba - kaže Rebeka Mekmanamon, registrovani dijetetičar.

sardina, riba u konzervi, najzdravija riba u konzervi Foto: Shutterstock

Ako želite više masti da unosite u svoj organizam, onda bi trebalo da se okrenete sardini. Skromna sardina je izbor broj jedan, prema stručnjacima, delom i zato što je jedna od riba sa najnižim sadržajem žive koju možete kupiti. I u nutritivnom smislu je pobednik: ne samo da je jedan od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i mozga od svih konzerviranih riba, već je, zbog jestivih mekih kostiju, odličan izvor kalcijuma, koji su potrebni telu za zdrave kosti, mišiće i zube, piše "Telegraph".

Ove male ribe takođe sadrže vitamin D i fosfor (dobar za jake kosti i zube), vitamin B12 i holin (za zdrav nervni sistem), selen i cink (za imuni sistem), gvožđe (za stvaranje crvenih krvnih zrnaca) i kalijum (za zdravlje srčanih mišića). Isto tako, sadrže dosta proteina - 22,6 grama proteina u svakoj konzervi.

Ko ipak ne bi trebalo da jede sardine?

Zbog masnoće, ali i drugih sastava, sardina se ipak ne preporučuje svima. Recimo, kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u njima, piše "WebMD". Dakle, najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina — vrste hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu.

Masne ribe kao što su sardine i inćuni imaju visok sadržaj purina. Ako imate giht, možete pronaći druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete uzimati dodatke ribljeg ulja ili jesti ribu sa belim mesom kao što je bakalar.

Kamenje u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako očistiti ribu za 2 minuta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje