Otkrivena tajna za savršeno DINSTANO mleveno meso: Kako unaprediti ukus bez dodatnih sastojaka

B. P.
B. P.  
  • 0

Mleveno meso je osnova mnogih popularnih jela, između ostalog musake, lazanje, ćevapa, ćufti, pa i paste bolonjeze, a da li ste znali da postoji način da unapredite ukus ove namirnice bez potrebe da dodajete neke dodatne sastojke? Naime, prema TikTok kreatoru sadržaja o hrani, Aleksu, sve vreme ste pogrešno pripremali mleveno meso i propustili da osetite njegove skrivene ukuse. Ova jedna tehnika kuvarstva može se primeniti na bilo koje jelo.

Aleks je na TikTok-u napisao:

- Kako pravilno skuvati mleveno meso za doslovno svako jelo. Molim vas, uradite ovo, bićete mi zahvalni - zatim je objasnio da svaki put kada vidi nekog kako priprema mleveno meso na pogrešan način, on postane očajan.

Prema njegovom objašnjenju, ljudi ne prže meso dovoljno dugo, što utiče na njegov ukus.

- Poenta prženja mesa pre nego što dodate povrće ili bilo šta drugo što stavljate je u tome što uvodite nešto što se zove Maijarova reakcija - pojašnjava Aleks.

mleveno meso Foto: Shutterstock

U video klipu, Aleks je rekao da je Maijarova reakcija "hemijska reakcija između aminokiselina i redukujućih šećera koja stvara melanoidine, jedinjenja koja daju smeđoj hrani njen karakterističan ukus". Time se hrana karamelizuje i dodaje ukus jelu.

Podelivši svoju metodu kuvanja sa pratiocima na ovoj društvenj mreži, rekao je:

- Umesto da stavite povrće u meso sive boje, bolje uradite ovako. Počnite da pržite mleveno meso na srednje toplom tiganju, rasporedite ga kao što biste obično radili - kaže Aleks.

musaka, posna musaka, ručak, recept Foto: Shutterstock/Timolina

'Kuvar' je rekao da bi, ako dodate povrće kada roze boja mlevenog mesta nestane, dobićete sivu boju - a to nije dobro.

- Umesto toga, ono što želite da uradite je da ga ostavite malo duže. Ukus nije trka, zapamtite! Ukus je pažljivo izrađen i uzmite vreme za to - objašnjava ovaj stručnjak.

Kada spremate mleveno meso, vi "otapate mast", dok preostalu tečnost ne treba baciti. Aleks je objasnio da ako 'ne otapate mast pravilno, sve što bacate je voda koja izlazi iz mesa dok se zagreva'.

- Mast je i dalje tu, a vi samo bacate svoj ukus. Ovo utiče na ukupan ukus mlevenog mesa i celokupnog jela. Umesto toga, najbolje je da ga pržite dok ne vidite smeđe fleke na mesu, što je, 'doslovno čisti, koncentrovani ukus' - daje tačno objašnjenje Aleks.

Takođe, dodaje i da ne treba da brinete o jednoj stvari.

- Ne brinite o prekuvavanju. Mleveno meso se pravi od najtvrđih delova mesa, tako da može da se kuva neko vreme - dodatno vas ovim savetom ohrabruje ovaj dečko.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znate li kako nastaju "oni pravi" ćevapi?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle