Zdrava zimnica ne znači samo ajvar i turšija: Evo koje voće i povrće se u oktobru sprema za zamrzivač

 
  • 0

Jesen je pravo vreme da napunite zamrzivač sezonskim blagom. Ono što sada spakujete u male kese i kutije, naći će vam se pri ruci kad dođu hladni dani i kad zatreba brz i zdrav obrok. Najbolje od svega - povrće i voće iz zamrzivača zadržava većinu vitamina i minerala, pa ga možete koristiti kao da je sveže.

Povrće koje je idealno za zamrzivač u oktobru

paprika, crvena paprika, povrće Foto: Shutterstock

Paprika je sada kraljica pijaca i zamrzivača - očistite je od semenki i stavite isečenu na trake, ili je zamrznite punjenu pa zimi samo kuvate.

Paradajz možete pretvoriti u pasiranu bazu ili sos, a odlično se čuva i ceo, samo za jela na kašiku. Boranija i šargarepa traže kratko blanširanje, a onda se samo spakuju u kesice. Ovo povrće se jednostavno skladišti, a ukus ostaje isti i nakon zamrzavanja.

Tikvice su super i rendane i isečene, spremne za pitu ili musaku. Kelj, blitva i spanać čuvaju svežinu i boju ako ih blago obarite pre zamrzavanja. Kukuruz šećerac najbolje ide kada ga skinete sa klipa i spakujete u male porcije.

Peršun i celer sitno iseckajte, pa ćete uvek imati svež začin za supe i čorbe.

Ne zaboravite bundevu - oljuštenu i isečenu na kocke, spremnu za potaž ili pitu.

Voće koje se zamrzava početkom jeseni

smrznuto voće, zamrznuto voće Foto: Shutterstock

Šljive su sada u punoj sezoni - zamrznite ih očišćene, idealne su za kolače i knedle.

Jabuke i kruške najbolje idu u obliku pirea ili narendanih porcija za pite.

Kupine i maline koje još možete naći na pijaci, odlične su za zimsku šolju čaja sa medom.

Grožđe možete zamrznuti kao slatku, ledenu grickalicu - deca ga obožavaju.

Kako da sve potraje i ostane sveže

Pre nego što stavite u zamrzivač, većinu povrća je dobro blanširati - to kratko kuvanje u vodi pomaže da zadrži boju, ukus i nutritivne vrednosti. Spakujte ga u male kesice ili kutije, tako da vadite baš onoliko koliko vam treba za jedno kuvanje.

Zašto je ovo važno za zdravlje

Kad u januaru iz zamrzivača izvadite kesicu boranije, paradajz sos ili šljive, biće to najbolja potvrda da ste u oktobru mislili na sebe i svoju porodicu. Zdrava zimnica ne mora da znači samo tegle i podrum - vaš zamrzivač može postati mala riznica zdravlja i topline domaćinske kuhinje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodič za kiseljenje kupusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle