Vranjanke otkrile tajnu savršenog paradajza u flaši: Trajaće vam celu zimu, ovo je najbitnije

M. P.
M. P.  
  • 0

Sezona pripreme zimnice uveliko je počela, a pijace su prepune povrća i voća koje domaćice pretvaraju u razne đakonije za hladne dane. Među obaveznim zimskim zalihama svakako je paradajz u flašama, bez kojeg se ne može zamisliti kuhinja tokom zime.

Upravo vranjske domaćice, poznate po svom iskustvu u spremanju zimnice, otkrile su proverene trikove kako da paradajz ostane ukusan i svež do proleća.

Tajni sastojci za bolji ukus

Osim što biraju kvalitetne sorte poput „bikovog srca“ ili „jabučara“, domaćice dodaju i male začinske tajne. U flašu obavezno ubace i celu ljutu papričicu, koja paradajzu daje blagu pikantnost, a često dodaju i peršun. Neke žene umeju da ubace i šargarepu ili papriku, ali većina se ipak drži proverenih kombinacija.

Jedna od domaćica iz Vranja objašnjava za portal "Lepote Srbije":"U flašu na pola punjenja stavim peršun i ljutu papričicu. To daje poseban ukus, a moji ukućani paradajz koriste i kao salatu i kao dodatak jelima. Napunjene flaše preko noći ostavim otvorene, pokrivene krpom, a tek sutradan ih dobro zatvorim. Na ovaj način paradajz mi svake godine bude odličan".

mleveni paradajz bez kuvanja, zimnica Foto: Shutterstock

Od mlevenja do flaše

Nakon što se paradajz opere, očisti i iseče na komade, melje se na različite načine. Nekada se koristila samo mašina za mlevenje, a danas domaćice sve češće posežu za seckom ili blenderom, što posao čini mnogo bržim.

Postoji i metoda kuvanja: mleveni paradajz se najpre prokuva, pa se još vreo sipa u vrele flaše. Tako se dobija dodatna sigurnost da će sadržaj ostati svež.

Pasterizacija za dužu trajnost

Jedan od starih, ali i dalje pouzdanih načina je pasterizacija. Flaše napunjene paradajzom dobro se zatvore, obaviju papirom i kuvaju u loncu sa vodom sve do ključanja. Bitno je da nivo vode bude ispod zatvarača, kako bi flaše ostale hermetički zatvorene.

Bilo da se odluče za dodavanje začina, kuvanje ili pasterizaciju, domaćice iz Vranja poručuju da sve ove tehnike imaju jedan cilj – da paradajz ostane ukusan i da se bez problema sačuva do kraja zime, pa čak i do proleća.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neobičan izum užičkog kraja: U spremanje zimnice u pomoć pritekao zidarski alat

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle