Genijalan kuhinjski savet: Zašto, pre tostiranja, treba da ZAMRZNETE hleb - pomaže svakome ko želi da smrša

B. P.
B. P.  
  • 0

Mnogi od nas, kad ujutru imaju vremena za doručak kod kuće, često spremaju tost. Ali da li ste znali za ovaj viralni trik kako da tim putem unesete manji broj kalorija?

Pametan trik za smanjenje kalorija iz skrobne hrane poput pirinča i hleba, bez potrebe da smanjujete porcije, oduševio je mnoge korisnike TikTok-a koji kažu da je to najbolja stvar od seckanog hleba.

Jedan kuvar nazvao je ovaj savet 'tajnom azijske mame', a trik sa tostiranjem podrazumeva da se skrobna hrana prvo skuva, zatim ohladi ili zamrzne, pa ponovo zagreje.

Iako ovaj postupak ne smanjuje značajno kalorijski unos, može pomoći da se iskontroliše apetit jer se svarljivi skrob pretvara u rezistentni skrob, koji se ne vari u tankom crevu. Umesto toga, ovaj rezistentni skrob prelazi u debelo crevo, gde ga fermentišu bakterije crevne flore.

To dovodi do sporijeg i umerenijeg oslobađanja glukoze u krvotok, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, kao i do poboljšanja crevne mikrobiote, jer rezistentni skrob deluje kao prebiotik koji hrani "dobre" bakterije u debelom crevu.

Dr Karan Rangarajan, hirurg iz Velike Britanije poznat i kao Dr Karan Raj, veliki je zagovornik ovog trika.

- Ako uzmete krišku belog hleba, zamrznete je, pa potom odmrznete i ispečete ponovo, mogli biste smanjiti glikemijski indeks hleba skoro duplo - objasnio je on u jednom snimku.

Glikemijski indeks meri koliko brzo hrana podiže nivo šećera u krvi.

- Sve se to dešava zato što se formira više retrogradiranog skroba, a retrogradirani skrob je vrsta rezistentnog skroba, koji je koristan za zdravlje creva jer deluje više kao vlakno - dodao je Rangarajan.

tost hleb, tostirani hleb, toster, doručak, hleb za doručak Foto: Shutterstock

Ovaj metod možete isprobati sa složenim ugljenim hidratima poput belog hleba, krompira, pirinča, testenine, ovsenih pahuljica i mahunarki kao što su sočivo i pasulj.

Jednostavni ugljeni hidrati, poput grickalica punih šećera, ne funkcionišu.

- U proseku, rezistentni skrob ima nešto više od polovine kalorija po gramu u odnosu na običan skrob. Po gramu, rezistentni skrob ima oko 2,5 kalorija, dok obični skrob ima 4 kalorije po gramu - napisala je Kristin Dili, registrovana dijetetičarka.

Ona preporučuje da se skrob hladi u frižideru najmanje 24 sata.

Takođe, važno je pridržavati se pravilnih tehnika čuvanja i podgrevanja, jer loše rukovanje i podgrevanje ostataka hrane može dovesti do trovanja bakterijama.

Ako ne želite da prolazite kroz sve to samo da biste smanjili nekoliko kalorija, bolje je da birate hleb od celog zrna, proklijalog zrna ili kiseli hleb umesto belog hleba.

- Ponavljani ciklusi grejanja i hlađenja, kao i duži periodi hlađenja, mogu značajno povećati sadržaj rezistentnog skroba. Ali izbor hleba, veličina porcije i sa čim ga jedete su mnogo važniji faktori - izjavila je Helen Tjeu, registrovana dijetetičarka.

(Ona.rs/NY Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo 'leba, masti i aleve paprike, a osladili se i salčićima: Ništa bez prave domaće hrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle