9 trikova za najukusnije palačinke: Iskusni kuvar otkriva kako da vam uspeju svaki put

B. P.
B. P.  
  • 0

Palačinke su uvek dobra ideja i gotovo da ne postoji osoba koja ih voli ali često nas mrzi da ih spremamo jer podrazumeva da se stalno stoji pored šporeta. Jedan svetski poznati kuvar odaje savete kako da vam palačinke uvek uspeju i da ih ujedno i stalno spremate. On je zajedno sa njegovim timom proveo nekoliko meseci u kuhinji otkrivajući trikove za najbolji recept za palačinke.

Oni su isprobavali nekoliko stotina verzija radeći tako na finalizaciji ukusa i teksture svake mešavine, a onda su usput otkrili i neke sjajne savete i prečice za pravljenje savršenih palačinki.

1. Pre nego što umutite smesu, pripremite sve sastojke za palačinke

Sveže palačinke su najbolje palačinke. Ne dozvolite da izgubite ni trenutak te svežine - pripremite sve dodatke unapred: puter neka bude omekšao, sirup (ili drugi prelivi poput karamela ili čokolade) već zagrejan, pavlaka umućena, bobičasto voće na sobnoj temperaturi. Svi dodaci treba da čekaju palačinke, ne obrnuto.

2. Prvo tečni sastojci, pa suvi

Uvek prvo umutite tečne sastojke, sve dok se ne pojave mehurići, a tek onda dodajte suve sastojke. Ovo ima nekoliko važnih prednosti: omogućava da se masnoća i voda u smesi sjedine i smanjuje rizik od prekomernog mešanja. Dodavanje suvih sastojaka preko tečnih takođe sprečava čest problem da suvi sastojci ostanu zalepljeni za dno činije.

3. Pustite da smesa odstoji dok se tiganj zagreva

Kratak period mirovanja omogućava da se prašak za pecivo i ostali sastojci za narastanje aktiviraju pre nego što smesa dođe u dodir s vrućom površinom, što rezultira najvišim i najmekšim palačinkama. Uputstva na mešavinama za palačinke preporučuju da se smesa ostavi da odstoji najmanje pet minuta; za to vreme ćete primetiti da se smesa zgušnjava.

Znaćete da je spremna kada činija blago zadrhti ako je dotaknete, umesto da smesa izgleda kao da je vodena i tečna.

palačinke Foto: Pixabay

4. Koristite tanak sloj biljnog ulja za podmazivanje tiganja za zlatnu boju palačinki

Važno je znati da čak i neprijanjajući tiganji zahtevaju malo ulja kako bi se izbeglo lepljenje. Ulje nanesite na već zagrejan tiganj, neposredno pre nego što sipate smesu. Vruć tiganj, hladno ulje i hrana se ne lepi. Takođe, budite spremni da dodate još malo ulja između svake ture palačinki.

5. Koristi kašiku za kolačiće za sipanje smese

Kašika za kolačiće je mnogo praktičnija od obične merne šolje kada sipate smesu. Omogućava da svaka palačinka bude iste veličine, što vam olakšava da procenite pravi trenutak za okretanje. (Ako želite veće palačinke, možete koristiti i kašiku za mafine).

6. Okrenite palačinke u pravom trenutku

Kada smesa dođe u kontakt sa vrućim tiganjem, palačinka počinje da raste, a mehurići vazduha formiraju strukturu. Kada je okrenete, polu-tečna smesa sa druge strane prolazi kroz isti proces. Ovde je važno imati strpljenja - prerano okretanje nije vaš saveznik, jer palačinka mora da naraste do kraja i da joj se struktura učvrsti. Pravi trenutak za okretanje je kada ivice palačinke počnu da dobijaju mat izgled, a na vrhu vidite puknute mehuriće.

Palačinka treba da bude otprilike dve trećine pečena pre nego što je okrenete.

7. Ako pravite tanje palačinke, malo pojačajte temperaturu ringle

Tanje palačinke će ostati sočnije i mekše ako se peku malo brže, pa slobodno malo pojačajte temperaturu tiganja dok ih spremate.

8. Ohladi palačinke na rešetki, a ne u gomili

Posle pečenja, stavite palačinke na žičanu rešetku, razmaknute pojedinačno ili složene ukoso kao crepovi, ako ih imate mnogo. Možete ih držati u rerni na niskoj temperaturi prekrivenih čistim kuhinjskim peškirom dok ne budu spremne za serviranje. Razmak između palačinki omogućava strujanje vazduha, što sprečava da se zalepe jedna za drugu i postanu gnjecave.

9. Zamrznite ostatke uz pomoć pek papira

Palačinke se odlično zamrzavaju. Uvek ih prvo potpuno ohladite, a zatim između svake stavite kvadrat pek papira pre nego što ih stavite u zamrzivač. Tako ćete sprečiti da se slepe i formiraju jednu veliku zamrznutu masu.

(Ona.rs/King arthur baking)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelo koje se pravi za 10 minuta: Slane palačinke idealne za oni koji nemaju vremena da doručkuju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle