5 grešaka koje svi pravimo kada kuvamo testeninu: Italijani NIKAD ne bi ovako spremili pastu

B. P.
B. P.  
  • 0

Kuvanje testenine mnogima od nas dolazi gotovo instinktivno. Uostalom, to je jedno od prvih jela koje naučimo da kuvamo sami - čak i ako su ti rani pokušaji podrazumevali samo makarone sa sirom. Ipak, iznenađujuće je koliko nas i dalje pravi česte greške kada je u pitanju priprema testenine i to ozbiljno utiče na krajnji rezultat.

1. Nedovoljno posoljena voda za kuvanje

Ako postoji jedna stvar koju treba usvojiti kao osnovno pravilo kuvanja testenine, to je pravilno soljenje vode u kojoj se kuva. Proces ključanja je jedini trenutak kada zaista možete začiniti samu testeninu - sve ostalo je začinjavanje sosa. Zamislite da kuvate rebarca bez soli i začina, potpuno bezukusna, i mislite da će roštilj sos to nadoknaditi. Voda za testeninu treba da bude slana. Probajte vodu pre nego što dodate testeninu - ako nije slana kao dobra pileća supa, dodajte još soli, po jednu kašiku, dok ne postignete pravi ukus.

2. Dodavanje ulja u vodu za testeninu

Iako je poželjno da posolite vodu, nije preporučljivo da dodajete ulje u pokušaju da 'začinite' testeninu ili sprečite da se lepi. Ulje će ostati na površini testenine posle ceđenja, i dok može pomoći da se rezanci ne zalepe jedni za druge, takođe će sprečiti sos da se lepo zalepi za njih.

pasta sa bundevom Foto: Shutterstock

3. Nedovoljno često (ili prekasno) proveravanje testenine

Al dente znači 'na zub', što je kod za: 'testenina nije raskuvana'. Ne želite da vaša testenina bude kašasta - svaka makarona treba da zadrži svoj oblik, izdrži sos i pruži prijatnu, blago žvakastu teksturu. Ali isto tako, ne želite ni da bude tvrda u sredini - 'na zub' ne znači 'zalepljena za zub'. Počnite da probate testeninu dva do tri minuta pre vremena navedenog na pakovanju, a zatim proveravajte svaki minut dok ne dobijete savršenu teksturu.

4. Ne sačuvate malo vode od kuvanja testenine

Ta skrobna, slana voda je magični sastojak koji pravi razliku između savršeno kremastog sosa koji se obavija oko svakog komadića testenine i sosa koji deluje kao da je samo nabacan odozgo. Dodavanje malo te vode prilikom kombinovanja testenine i sosa ključno je za postizanje ujednačenog i bogatog jela. Uvek sačuvajte šolju ili dve vode pre ceđenja.

5. Isperete testeninu posle kuvanja

Onaj skrob iz vode za kuvanje ostaje na površini oceđene testenine i pomaže da se sos bolje zalepi - kao jestivo lepilo. Uostalom, reč 'pasta' potiče od 'pašte', što bi moglo da vas podseti da ne uključujete mlaz hladne vode na cediljku punu skuvane testenine. Jedini izuzetak je testenina koja se koristi u hladnim salatama - u tom slučaju, kratko ispiranje hladnom vodom zaustavlja dalje kuvanje.

Da li ste pravili neku od ovih grešaka? Pišite nam u komentaru kako ih vi spremate.

(Ona.rs/Food and wine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za testeninu hrskaviju od čipsa: Ukus koji se pamti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle