Poslednja tura paprika je sada: Kako da ih zamrznete da ne postanu kašaste kad se odmrznu
Kraj novembra je onaj trenutak kad na pijaci ostaje poslednja tura domaćih paprika. Nisu više one savršene, ravne, za fotografiju. Ovo su one prave, mirisne, poslednje letnje. Ako sad ne zamrznete - gotovo je do sledeće godine.
I tu ljudi najčešće naprave jedinu grešku koja celu priču pretvori u razočaranje: zamrznu papriku pogrešno, pa se ona, kad se odledi, raspadne u vodu. A postoji jednostavan način da ostane čvrsta i upotrebljiva, kao da je tek oprana.
Tri jednostavna pravila za ukusne smrznute paprike
Prvo, birajte paprike koje još imaju malo čvrstine pod prstima. Operite ih, osušite i očistite od semenki. Možete ih seći na trake, kocke ili ostaviti cele, zavisi šta vam trebа za zimu. Važno je samo jedno: ne blanširajte ih ako ih zamrzavate za pečenje, punjenje ili dinstanje. Blanširanje ih razmekša i tu se sve pokvari.
Osušene paprike rasporedite na jednu tacnu u jednom sloju i stavite u zamrzivač da se prvo zamrznu odvojeno. Tek kada budu potpuno smrznute, prebacite ih u kesu ili plastičnu posudu. Tako se neće slepiti i nećete morati da odleđujete više nego što vam treba. Ako pravite punjene paprike, zamrznite ih cele, ne kuvane. Kasnije idu direktno u šerpu, samo im produžite vreme kuvanja.
Najčešća greška je brzanje. Ako paprike ostanu mokre, voda na površini pravi kristale, struktura se cepa i kad ih odledite dobijete kašu. Dovoljno je minut ili dva strpljenja i papirni ubrus da sve ostane kako treba.
Poslednja tura paprika miriše na leto koje se jedva drži za nas. Ako ih sačuvate sad, imaćete ih u januaru kad sve deluje sivo, a kuhinja opet zamiriše na sunce i dvorište.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo 'leba, masti i aleve paprike, a osladili se i salčićima: Ništa bez prave domaće hrane
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.