Zaboravite na šećer i mleko: Tajna savršene kafe je u sastojku koji svi imamo u kuhinji, a ubija gorčinu

B. P.
B. P.  
  • 0

Kafa je mnogima jedan od omiljenih napitaka i ne mogu da zamisle početak dana bez dobrog gutljaja ovog crnog napitka. Bilo da je kafa sa šećerom ili bez njega, sa dodatkom mleka (kravljeg, bademovog), istina je da svako od nas može pronaći onu vrstu odnosno ukus koji mu najviše prija i odgovara.

Međutim, koliko god je mi voleli, preporuka lekara je da ne preterujemo u njenom konzumiranju, pa treba voditi računa o količini crne kafe koju unosimo u organizam. Istina je da je ona dobar diuretik, ali valja biti na oprezu.

Da bi se ubila njena gorčina, koja ne sumnjivo postoji i nijedan proizvođač ne može da je izbegne, postoji jedan trik. Potrebno je da u kafu ubacite jedan sastojak koji nije ni šećer ni mleko - već je u pitanju so.

So se koristi za mnogo stvari - prema nekim procenama čak za 14.000 njih. Oslanjamo se na nju da začinimo i sačuvamo hranu, da očistimo masne površine i uklonimo mrlje, neki je čak koriste i kao zamenu za vodicu za ispiranje usta.

Zašto ljudi dodaju so u kafu?

U kulturama širom sveta dodavanje soli u kafu ustaljena je praksa već decenijama:

U Turskoj je tradicija da buduća nevesta pripremi kafu sa solju za svog budućeg muža i njegovu porodicu kao neformalni predbračni običaj.Slično tome, "kafa sa morskom solju", koja se sastoji od slane mlečne pene preko ledenog amerikana, popularan je napitak na Tajvanu.

U severnoj Skandinaviji potrošači već decenijama dodaju so u skuvanu kafu.

U mnogim obalnim područjima Evrope ljudi često koriste poluslanu vodu sa visokim sadržajem soli za pravljenje kafe.

Stručnjaci kažu da je dodavanje soli odličan način da se izbalansira profil ukusa gorkih robusta i kafa sa veoma tamnim prženjem.

- Dodavanje soli u kafu umanjuje gorčinu bez korišćenja drugih dodataka. So prirodno ističe slatkoću kafe i zadržava prijatne arome. Ako su ljudi osetljivi na gorčinu, čak i u specijalnim kafama, dodavanje soli je dobra alternativa korišćenju mleka i šećera - kažu oni.

So, začin Foto: Pixabay

So u kafi

Godine 2009. stručnjak za prehrambenu nauku Olton Braun predložio je dodavanje soli u kafu u jednoj epizodi svoje kulinarske emisije "Good Eats". Rekao je da za svaku šolju vode i dve kašičice mlevene kafe treba dodati pola kašičice soli kako bi se neutralisala gorčina kafe.

- So ne samo da smanjuje gorčinu, već i ublažava "ustajali" ukus vode skladištene u rezervoarima. Istraživanja su pokazala da je so zapravo bolja u neutralisanju gorčine nego šećer - rekao je.

Kako so smanjuje gorčinu

Naši receptori ukusa omogućavaju nam da prepoznamo slatke, kisele, slane, gorke i umami ukuse, ali naše biološke reakcije na gorčinu razlikuju se od reakcija na druge ukuse. Kada jedemo ili pijemo nešto gorko, joni kalcijuma putuju do našeg mozga. I dok so može da pojača slatke, kisele i umami ukuse, ona obično smanjuje našu percepciju gorčine.

Natrijumovi joni vezuju se za receptore za slano na jeziku, umanjujući naš osećaj gorčine i uravnotežujući ukuse.

To znači da kada dodate so, slatkoća u kafi se prirodno pojačava. Zato se so često dodaje i na ivicu čaše margerite - ona naglašava slatkoću limete i tekile.

Koji je najbolji način da dodate so u kafu?

Dva velika pitanja kada je reč o dodavanju soli u kafu su kada treba to da uradite i koliko soli treba da koristite. I dok stručnjaci predlažu da se so doda u mlevenu kafu pre pripreme, ne slažu se svi s tim.

Dejvid Džejmson je bio rukovodilac odeljenja za kafu i on kaže da je, kad god je dodavao so u kafu, to uvek bio poslednji korak - direktno u skuvanu šolju.

- Mnogo je lakše kontrolisati dozu na ovaj način. Možda bi bilo preporučljivo izvući espreso ili pripremiti filter kafu, proceniti njenu gorčinu, a zatim početi da dodajete so, povećavajući količinu dok se ne postigne savršen profil ukusa - kaže on.

(Ona.rs/Perfect daily grind)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je pogled od "milion dolara": Topla kafa, sneg i vukovi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle