• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ruske usne vraćaju mladalački izgled: Naš doktor otkriva kome se ova intervencija ne preporučuje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oblikovanje i konturisanje usana po uzoru na čuvene ruske lutke babuške postali su trend kako kod nas tako i u svetu

  • 0
Ruž, Karmin, usne, ruske usne, Šešir Foto: Shutterstock

Estetske intervencije usana postale su sastavni deo bjuti-rutine kod većine žena u Srbiji. Ubrizgavanje hijaluronskih filera doprinosi svežini, punoći i lepoti usana, čineći da lice izgleda privlačnije i mlađe.

Najnoviji trend su takozvane ruske usne, prepoznatljive po specifičnom obliku i načinu ubrizgavanja filera. Naziv “ruske” dobile su zbog babuški, poznatih lutaka koje gotovo svi turisti nose kao suvenir iz Rusije.

Babuške su prepoznatljive po jedrim, nasmejanim licima i srcolikim usnama kakve se mogu postići i estetskom intervencijom.

Upravo su “ruske usne” bile tema predavanja dr Nenada Stankovića, doktora estetske medicine i specijaliste kozmetologije na ovogodišnjem 20. Svetskom kongresu estetske i antiejdžing medicine u Monaku. Sa dr Stankovićem razgovarali smo o svim detaljima ove tehnike konturisanja i oblikovanja usana.

- Ovaj vid popunjavanja usana razlikuje se od drugih po jedinstvenom obliku, jer pun naziv tretmana "ruske, ravne usne" zapravo podrazumeva specifičnu aplikaciju hijaluronskog filera posebnom tehnikom neposredno ispod suve sluzokože - kaže dr Stanković za Ona.rs.

- Na taj način usne se šire, podižu i postavljaju u srcolik oblik, kao kod lutke, čime se postiže mladalački izgled.

Ova planetarno popularna intervencija podrazumeva veći broj uboda iglicom. Naš sagovornik ističe da se prilikom intervencije koristi anestezija kako bi se ublažila senzitivnost, a sama estetska procedura traje oko pola sata.

- Za ovaj tretman, kao i za druge tretmane popunjavanja bora i konturisanja lica, koriste se isključivo hijaluronski fileri koji su odobreni od FDA kao apsolutno provereni, sigurni i bezbedni po zdravlje. Ova procedura zahteva primenu proizvoda koji se odlikuju finom viskoznošću, kako se hijaluronski fileri ispod veoma tanke sluzokože ne bi uočavali i palpirali - ističe dr Stanković.

On objašnjava i zašto se “ruske, ravne usne” razlikuju od ostalih tretmana konturisanja usana:

- Ovom tehnikom se vertikalnim potezima u više pravaca raspoređuje materijal koji se efikasno implementira u tkivo, obezbeđujući potpuno prirodan izraz, što je imperativ estetske i antiejdžing medicine.

dr Nenad Stanković; foto privatna arhiva dr Nenad Stanković; foto privatna arhiva

Zbog većeg broja uboda, pojavu otoka i hematoma posle intervencije nije moguće izbeći. Ali, oni su, ističe dr Stanković, prolaznog karaktera, a srcolik izgled usana može da traje i do devet meseci posle intervencije.

- Koliko će rezultati jedrih, punih i osveženih usana trajati, direktno zavisi kako od tipa ubrizganog filera, tako i od aktivnosti enzima hijaluronidaze koji razlaže hijaluronsku kiselinu u našem organizmu, pa i sam hijaluronski filer - objašnjava naš sagovornik.

Kako to obično biva, kad neka estetska intervencija postane trend, tako armija devojaka želi neumitno da ga sledi, ne razmišljajući uvek da li će on odgovarati njenoj fizionomiji. Ali, ovaj oblik usana ne odgovara svakome, niti bi sve dame koje žele “ruske usne” smele da se povrdgnu ovoj estetskoj intervenciji.

Zato dr Stanković podseća da je individualni pristup u medicinskoj praksi posebno važan, te da konsultacija između pacijenta i doktora mora da bude otvorena, iskrena i kvalitetna. Pacijent bi trebalo da sazna sve bitne informacije o intervenciji, dok bi doktor morao da bude upoznat sa opštim zdravstvenim stanjem pacijenta, kao i prethodno izvedenim estetskim intervencijama.

- Ovaj tretman se ne savetuje osobama koje već imaju aplikovan hijaluronski filer ili neki od veštačkih materijala poput silikona, biopolimera ili metakrila. Već popunjene usne ne mogu se u potpunosti modelovati na ovaj nači zbog delovanje prethodno aplikovanog preparata - ističe dr Stanković.

Prema njegovim rečima, ova estetska intervencija ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i pacijentima sa teškim malignim oboljenjima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota