• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li krema za sunčanje ima rok trajanja? Evo šta je potrebno da biste zaštitili kožu od UV zraka ovog leta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo da idete na plažu ili sedite na travnjaku, ključno je da se zaštitite od sunčevih UV zraka

  • 0
Foto: Shutterstock sunčanje, krema, faktor, šešir, poljubac, usne

Kako sunce postaje svetlije i temperature se zagrevaju, možda ćete poželeti da se sunčate i upijete malo zraka dok uživate u vremenu napolju. Ali bilo da idete na plažu ili sedite na travnjaku, ključno je da se zaštitite od sunčevih UV zraka.

Jedino ključno sredstvo za sprečavanje opekotina od sunca i drugih oštećenja kože je krema za sunčanje. Pre nego što zgrabite onu staru kremu koja vam sedi u zadnjem delu ormana i nanesete je na kožu, možda biste želeli da proverite da li je još uvek dobra.

Kako se letnja sezona i aktivnosti na otvorenom brzo približavaju, USA Today je podelio nekoliko važnih saveta koje treba imati na umu kada koristite kremu za sunčanje.

foto Pixabay foto Pixabay

Da li krema za sunčanje ističe?

Krema za sunčanje ima rok trajanja.

Zbog međunarodnih propisa, kreme za sunčanje moraju da imaju rok trajanja osim ako testiranje od strane proizvođača može da garantuje njihovu dugovečnost i stabilnost nakon određenog datuma. Većina krema za sunčanje treba da ima rok trajanja naveden na ambalaži.

Koliko dugo traje krema za sunčanje?

Ako vaša krema za sunčanje nema istaknut rok, računajte da može da traje oko tri godine od kupovine, nakon čega se smatra isteklom.

Za kremu za sunčanje bez navedenog datuma isteka, označite datum kupovine. Nakon tri godine, tu kremu za sunčanje bacite jer više nije garantovano da će biti u potpunosti efikasna ili upotrebljiva, prema FDA (Američka administracija za hranu i lekove).

Takođe, za pravilno skladištenje, držite kremu za sunčanje dalje od direktnog sunca, i kada je nosite napolje, uverite se da je u hladu ili umotana u peškir. Ako je krema za sunčanje promenila konzistenciju ili ima drastične promene u boji, prema klinici Mejo, trebalo bi da je bacite.

Kako deluje krema za sunčanje?

Kako navodi Fondacija za rak kože, aktivni sastojci kreme za sunčanje sprečavaju sunčeve UV zrake da dođu do vaše kože. Minerali – poput titanijum dioksida i cink oksida – pomažu u blokiranju sunčevih zraka, dok sastojci poput avobenzona i oktisalata apsorbuju UV zrake pre nego što mogu da naškode koži.

SPF, ili faktor zaštite od sunca, određuje koliko će vremena biti potrebno da sunčevi zraci utiču na vašu kožu kada se nanesu u poređenju sa golom kožom. Na primer, sa SPF 50, treba vam 50 puta duže da izgorite.

Ako planirate da budete napolju duže vreme, preporučuje se da koristite SPF 30 ili više. Za vodootpornu kremu za sunčanje važno je da se iznova nanosi jer nijedna krema za sunčanje nije potpuno vodootporna i na kraju se ispere.

Generalno, kremu bi trebalo iznova nanositi na dva sata, kao i ponovo odmah nakon plivanja ili prekomernog znojenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Maska za sjajniju kosu uz pomoć sastojka koji svi imate kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota