• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako negovati kožu na kraju leta: Kozmetičar i aromaterapeut otkriva kućne i profesionalne tretmane

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ne treba da zanemarimo ostale delove tela, stopala na prvom mestu, ali i nokte, laktove, kosu.

  • 0
Nega i lepota Foto: Shutterstock, Pexels, Privatna arhiva

Letnja sezona na našu kožu, usled pojačanog dejstva sunca i štetnog zračenja, utiče tako što izaziva suvoću, dehidriranost, potamneli ten, pigmentacije, u nekim slučajevima i opekotine. Zato se pre početka sezone sunčanih dana pripremamo odgovarajućim tretmanima i preparatima, ali i nakon što je sezona prošla ili je na zalasku, nakon što se vratimo sa godišnjih odmora, planine ili mora, naša koža je maksimalno iscrpljena i oštećena. To je i vidljivo, te joj i tad posebno treba nega.

Kako nahraniti isušenu kožu i pružuti joj kompletnu negu, savetuje Aleksandra Trkmič Maliković, kozmetičar i aromaterapeut.

Koži tada pružamo dva vida nege: kućni i profesionalni.

- U kućnom aranžmanu, na raspolaganju su nam prirodni sastojci, voće i povrće (krastavac-hidratacija, peršun-pigmentacija, banana-ishrana itd), kao i kupovni gotovi proizvodi (pilinzi, maske sa osvežavajućim i hidratišućim dejstvom, serumi, fluidi, kreme sa nutritivnim dejstvom). Redosled postupaka isti je kao kod profesionalnog tretmana: čišćenje kože, piling (mehanički, enzimski, AHA), maska. Kada je reč o preparatima sa voćnim ili gliko kiselinama, postoje oni sa većim procentom, za profesionalnu upotrebu. Danas, u ponudi postoje i oni za kućnu upotrebu, sa određenim minimalnim procentom, radi sigurne upotrebe - objašnjava Aleksandra Trkmič Maliković, kozmetičar i aromaterapeut, i dodaje da je svrha pilinga da odstrani suvišne i odumrle slojeve kože, da bi svi ostali postupci i tretmani dali bolje rezultate i koža izgledala čistije i blistavije. Ovo se odnosi, kako na kožu lica, tako i na kožu tela.

Naša sagovornica predlaže recepte za tretmane koje možete obaviti kod kuće.

Lepota lice nega Foto: Pexels

Aromaterapijski piling lica

Osvežavajući aromaterapijski piling lica može da se koristi i za telo.

Sastojci:

  • 20 ml kokosovog ulja
  • 10 kapi etarskog ulja nane ili drveta čaja
  • 125g šećera u kristalu
  • jedna kašika (25 g) mleka u prahu (ili kukuruzni skrob-gustin)
  • tinkturu koprive (može prehrambena zelena boja).

Ako koristimo etarsko ulje nane, piling će biti osvežavajući za svaki tip kože, a drvo čaja se preporučuje kod problematične, aknozne, kao i kod muške kože. Piling spakujte u dekorativne teglice, tako da ga možete i pokloniti. Rok upotrebe je oko tri meseca ili jedna sezona, pa ga treba redovno koristiti dok se ne potroši.

Sprej 2 u 1 za negu kože posle suncanja i zaštitu od komaraca

Ova mešavina hrani i hidrira kožu, ublažava iritacije od ujeda ili opekotina i hladi.

Potopite na pari dve kašike kokosovog ulja (30 grama), pomešajte sa 100 grama soka od aloje, potom, kada se mešavina ohladi na 30 stepeni Celzijusa, dodajte etarska ulja lavande i nane, svakog po devet kapi (ili ukupno 18 kapi).

Sipajte u sprej-flašicu, najbolje od tamnog stakla i prilikom svake upotrebe prvo dobro promućkajte.

Uživajte.

spa, nega lica, maska za lice, krastavac na očima Foto: Shutterstock

Profesionalna nega, u kozmetičkom salonu, podrazumeva, pre svega razne biološke tretmane (hidratišuće, hranljive, depigmentacione itd), ali i higijenske ili medicinske tretmane, gde se uz obavezan piling i masku radi i čišćenje kože.

- Svrha čišćenja kože je da se oslobode unutrašnji slojevi kože, odnosno pore, od suvišnih izlučevina lojnih žlezda i zbog toga, mogućih infekcija kože. Svakako je i estetski izgled u pitanju. U mnogim tretmanima, zavisno od toga da li je u pitanju kozmetičar ili dermatolog, sve ovo se radi i uz pomoć raznih aparata, čime se značajno poboljšava dejstvo tretmana - objašnjava Aleksandra Trkmič Maliković.

Naša sagovornica napominje da ne treba da zanemarimo ostale delove tela, stopala na prvom mestu, ali i nokte, laktove, kosu.

Stopalima je potreban piling, odnosno skidanje suvišnih zadebljalih slojeva, naručito na petama, ali i drugih eventualnih zadebljanja i uobičajenih problema, žuljeva. Kućni tretman možemo izvesti i sami, pripremom kupke u kojoj će stopala odmoriti i nakon toga uz pomoć kamena i turpije skidati zadebljale slojeve. Ako postoji bilo koji problem sa stopalima, najbolje je zakazati tretman kod pedikira.

Stopala, nega stopala, pedikir Foto: Shutterstock

Recept za kupku za stopala (legoramu)

Ako imate neko od etarskih ulja: čempresa, kleke, geranijuma, lavande, ruzmarina, sandala, žalfije, majčine dušice, mente, po tri kapi svakog etarskog ulja ukapajte u 5 mililitara osnovnog ulja ili mleka za telo, dodajte u lavor tople vode od 10 litara.

Kupka za stopala traje dok se voda ne ohladi.

Tretiranje kose i skalpa - koža glave

Sastojci:

  • 5 kapi etarskog ulja ruzmarina
  • 5 kapi etarskog ulja drveta čaja
  • 30 ml nezačinjenog odnosno neutralnog šampona

Ovom smesom perite kosu kao i običnim šamponom, deluje tonizirajuće i podstiče rast nove kose.

ulje, kosa, nega kose Foto: Pexels

Ulje za masažu zanoktica i noktiju

Sastojci:

  • 3 kapi etarskog ulja limuna
  • 3 kapi etarskog ulja lavande

Razblažite sastojke u 15 mililitara bademovog, ulja pšeničnih klica ili jojoba ulja. Umasirati po nekoliko puta ujutru i uveče.(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako lako našminkati spuštene kapke: Lakim koracima do savršene šminke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota