• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kratak vodič kroz modele šešira i bezbroj razloga da pronađete najbolji za sebe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su neki od najpoznatijih modela koji mogu ulepšati vašu svakodnevicu

  • 0
Šeširi Foto-kolaž: Shutterstock

Nekada preka potreba, potom važan simbol društvenog statusa, šešir je i danas zadržao svoju nezamenjivu ulogu. Kada su vremenski uslovi u pitanju, suvišno je govoriti zašto je šešir potreban, a kada je o modnoj magiji reč, tu se tek otvara široko polje kreativnosti.

Nekim osobama prija da imaju nešto na glavi, drugima pak smeta sve osim sopstvene kose, pa kape i šešire nose samo kada se mora, a nije mali broj onih koji smatraju da im nijedan model ne stoji. Gde je sredina i kako da i oni koji misle da za njih kapa još nije skrojena nađu onu po svojoj meri?

Koliko moje iskustvo govori, nema te glave koja nema idealnu kapu/šešir za sebe i nema tog stajlinga koji jedan moćan šešir ne može obogatiti.

Ovo su neki od najpoznatijih modela koji mogu ulepšati vašu svakodnevicu.

"Fedora"

Ovo je tip šešira koji bez dileme podržava najviše odevnih kombinacija. Odličan je i za dnevne i za noćne izbore, ide i uz kapute, i uz mantile, a i u toplijim danima, naravno uz adekvatan izbor tkanine šešira, vašoj kombijaciji plisirane suknje i adekvatne bluze daće filmski izraz.

Šeširi Foto: Shutterstock

Odgovara većini fizionomija, ali osobama sa uskim licem može doprineti još većem efektu sužavanja, pa bi one mogle da ga izbegavaju - bez bojazni jer ima toliko drugih modela. Naravno, kada probate šešir, videćete da li je to vaša modna priča.

Nazvan po predstavi "Victorien Sardoua" iz 1882, i po junakinji koja ga je nosila, danas je aktuelan i u muškoj i u ženskoj varijanti, od krutog štofa ili slame.

Imate "fedora" šešir - mirni ste za vrhunsku stilizaciju.

"Tirolski" šešir

Ovaj lepi aksesoar karakteriše vrpca od užeta i perja, te je prikladniji za ležernije događaje, među kojima su i sportski.

Šeširi, Tirolski šešir Foto: Shutterstock

Muškarci ga obično nose na sportska odela, ženama pristaje na duge, elegantne pantalone i košulju, a odlično pristaje i uz duge, romantične suknje. Može da iznese moderniju, džins varijantu, a kada je oblik lica u pitanju, osobe izrazito okruglog lica mogle bi da pronađu neki drugi model za sebe.

"Panama" šešir

Možda jedan od najpoznatijih šešira, "panama" je od slame i tropskih destinacija na kojima služi kao zaštite od sunca dobio i svoju gradsku varijantu od krutog pamuka, koja može da posluži i za hladne dane. Kao i “fedora”, ima mali obod i ulegnuće na prednjem delu.

Šeširi, panama šešir Foto: Shutterstock

Inače, "panama" šeširi nikada nisu izrađivani u Panami. Nastali su u Ekvadoru, gde se prave i danas, a umetnost tkanja tradicionalnog ekvadorskog tokila šešira dodata je na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa 5. decembra 2012, beleži "Vikipedija".

Naziv je dodatno pojačan putovanjem predsednika Teodora Ruzvelta radi nadgledanja izgradnje Panamskog kanala, kada se fotografisao za medije noseći ovaj tip šešira.

"Trilby" šešir

Ukoliko više volite šešire manjih oboda, sa vas je "trilbi" (trilby) šešir, varijanta "fedore". Šešir uskog oboda smatrao se šeširom bogataša.

Trylbi šešir, šeširi Foto: Mark Humphreys / Alamy / Alamy / Profimedia

Naziv šešira potiče od scenske adaptacije romana "Trilbi" Džordža du Morijea iz 1894. Šešir ovog stila je nošen u prvoj londonskoj produkciji drame, i ubrzo je dobio naziv „šešir Trilbi“.

Frenk Sinatra je proslavio ovaj šešir, a postoji i prepoznatljiv dizajn "trilbija" koji nosi njegovo ime.

Ukoliko pak niste ljubitelj klasičnog šešira, tu je uvek nešto opuštenija varijanta.

Štofani kačketi ("Flat cap")

Nekada aksesorajz rezervisan za sezonu lova u Engleskoj danas je posebno aktuelan među muškarcima. Ima i ženskih modela, naravno, a karakteriše ih najčešće sastav vune, tvida i pamuka.

Šeširi Foto: Shutterstock

Odličan su izbor za zimske dane jer čuvaju glavu dajući izgledu notu sportske elegancije. Lako se kombinuju sa kaputima, jaknama, mantilima.

I ne zaboravite važno pravilo. U prodavnici šešira probajte više modela, bar jedan od njih sigurno je vaš.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neda Luković pravi šešire i ulepšava život ženama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota