• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odelo Džeki Kenedi nošeno na dan ubistva će biti izloženo tek 2103: Zašto je tog dana odbila da se presvuče?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko ste oduvek mislili da je ono što je Džeki tada nosila "šanelov" komplet, varate se. Tada se od prve dame striktno očekivalo da bira samo komade domaćih modnih brendova

  • 0
Džeki Kenedi Jaqueline jackie i Džon John F. Kennedy Foto: John F. Kennedy Library / Zuma Press / Profimedia

Jedan od najupečatljivijih stajlinga koji je prva dama Amerike Džeki Kenedi ikada nosila, nažalost, duboko je ukorenjen u tragediju.

Naravno, reč je o ružičastom odelu, koje je nosila 22. novembra 1963. godine.

Na dan kada je njenog muža, predsednika Džona F. Kenedija ubio Li Harvi Osvald, Džeki je nosila roze odelo od tvida sa tamnoplavim reverima i detaljima, ukrašeno zlatnim dugmadima, u kombinaciji sa odgovarajućim šeširom i par belih rukavica.

Predsednik je upucan u koloni kabrioleta u Dalasu u Teksasu dok je sedeo pored svoje supruge, koja je izašla iz vozila prekrivena njegovom krvlju. Odbijajući da se presvuče ili da se očisti, prva dama je izgovorila čuvene reči: "Neka vide šta su uradili".

Ukoliko ste oduvek mislili da je ono što je Džeki tada nosila "šanelov" komplet, varate se. Tada se od prve dame striktno očekivalo da bira samo komade domaćih modnih brendova. Da bi se držala pravila, a da ne bi žrtvovala stil, Džeki Kenedi je imala repliku dizajna francuske modne kuće iz kolekcije za jesen/zimu 1961. godine, koju je "prepravio" salon Park Avenue Chez Ninon, poznat po tome što je prilagodio dosta odeće za gospođu Kenedi.

Čuvano u Nacionalnom arhivu u trezoru sa kontrolisanom klimom izvan Vašingtona 1964. godine, odelo neće biti izloženo za javnost do 2103. na zahtev porodice Kenedi. Prema "New York Times", odelo je u posedu Nacionalnog arhiva od 1964. godine, ali je legalno pripadalo Džekinoj ćerki, Kerolajn Kenedi nakon Džekine smrti 1994. Ugovor o poklonu je sačinjen 2003. godine uz uslov da neće biti prikazan javnosti još 100 godina.

Zanimljivo je da je šef specijalnog pristupa Nacionalnog arhiva rekao za "Times" da su to jedini artefakti koji potpadaju pod tu specifičnu odredbu. Još uvek umrljane predsednikovom krvlju, porodica je odlučila da zadrži ove predmete toliko vremena kako bi izbegla senzacionalizaciju atentata. Jedini predmeti koji nedostaju su šešir i bele rukavice, za koje se tvrdi da su "izgubljeni u haosu tog dana".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Melanija bez maske na licu glasala u lepršavoj "Guči" haljini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota