• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanska princeza Aiko za diplomiranje izabrala specijalni kimono: Simbol proleća u slavu velikog dana

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na nogama je imala tabi sandale - tradicionalne japanske cipele sa podeljenim prstima koje su značajan deo mode i istorije

  • 0
princeza Aiko Foto: Tanjug/AP

Princeza Aiko od Japana, ćerka cara Naruhita i carice Masako, prisustvovala je ceremoniji diplomiranja na Univerzitetu Gakušuin u oblasti Medžiro u Tokiju, gde je studirala japanski jezik i književnost.

Princeza Aiko stigla je na Univerzitet Gakušuin, obučena u furisode kimono sa desenom sakure i tamnoplavu hakamu - široke pantalone.

Furisode ("ljuljajući rukavi") je stil kimona koji se odlikuje po dugim rukavima, koji se kreću u dužini od 85 centimetara za kofurisode (kratki pokretni rukavi), do 114 centimetara za ofurisode (veliki pokretni rukavi). Furisode su najformalniji stil kimona koji nose mlade neudate žene u Japanu.

Rukavi su, kao i svi ženski kimoni, pričvršćeni za telo kimona samo na ramenu, sa unutrašnjom ivicom koja je otvorena preko ramena. Ovo omogućava da se donji kimono (juban) vidi kada se nosi, a takođe omogućava da se veže oko tela iznad kukova. Furisode, kao i drugi formalni kimono, uglavnom su napravljeni od svile i ukrašeni su jarkim bojama kako bi odražavali mladost devojke koja ga nosi.

Furisode često iznajmljuju ili kupuju roditelji da bi njihove ćerke nosile na Dan punoletstva u godini kada napune 20 godina.

Furisode princeze Aiko je bledoroze boje sa desenom cveta sakure - vrste japanske trešnje, simbola proleća. Takođe ima crvenkaste i bele detalje u vidu latica i listova.

Na nogama je imala tabi sandale - tradicionalne japanske cipele sa podeljenim prstima koje su značajan deo mode i istorije. Mnogi ljudi ih nose jer se prirodno kreću sa stopalima, što pogoduje držanju i može sprečiti povrede stopala. Dolaze u obliku čizama, cipela, pa čak i sandala. Nose se sa tabi čarapama koje takođe imaju razrez između palca i ostalih nožnih prstiju.

Istorijski, one su se isprva nosile u tamnim bojama, čineći prljavštinu i mrlje manje vidljivim. Kada je tabi postao popularan među gejšama, kabuki glumcima, plemićima i članovima kraljevskog dvora, originalni materijali su zamenjeni pamukom i nose se čisto bele.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota