• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Frizeri i šminkeri sa Perwoll Fashion Week-a nam odaju svoje male tajne: Evo šta prethodi hodanju po pisti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije dovoljno da model bude jednostavno lep - tu lepotu treba znati istaći ili je potpuno transformisati

  • 0
Bekstejdž Fashion week 53 Foto: Nikola Anđić

Pored dizajnera i modela, za kompletiranje jedne modne revije potrebni su još i oni koji sve čine skladnim. Da bi se dobio finalni proizvod, u rad sa dizajnerom uključen je i bjuti tim, koji čine frizeri i šminkeri. Oni moraju da balansiraju između vidljivog rada i umerenosti, između sklada i potpunog obrta priče, kao i između sofisticiranosti i ekstravagancije.

Sa bjuti timom 53. Perwoll Fashion Week-a imali smo prilike da popričamo kada smo zavirili u bekstejdž.

Najpre smo popričali sa šminkerima i frizerima tima koji je radio na ulepšavanju manekenki koje su nosile kreacije Igora Todorovića.

Uloga šminkera postaje sve važnija za predstavljanje celokupne slike i izgleda modne revije. Nije dovoljno da model bude jednostavno lep - tu lepotu treba znati istaći ili je potpuno transformisati. Šminker treba da bude u mogućnosti da razgovara sa dizajnerom o njihovoj viziji, zastupljenim trendovima i stilovima, kao i inspiraciji koja stoji iza sezone i nove kolekcije.

U slučaju kolekcije "Niti", sve je trebalo da bude naturalno - stoga su se pravile lokne figarom, a onda češljale i tapirale kako bi kosa izgledala što bujnije, baš kao što izgledaju prave kovrdže. Devojke su se brzo smenjivale, ukupno njih 24. U zavisnosti od kose trebalo je između deset minuta do pola sata da se odradi kompletna frizura. Puno laka i pudera za volumen pomoglo je da fiting i fotografisanje pre revije sve to izdrže. A onda i sama revija koja je trajala oko 20 minuta.

Ono što frizer Aleksandar Ilić ističe jeste da je u ovom slučaju sve bilo za nijansu lakše jer devojke nisu imale više revija te večeri, pa nije moralo da se vodi računa o tome da li će posle ove frizure moći da se napravi nešto drugo. U takvim slučajevima se vodi računa o svemu - od preparata koji smeju da se stavljaju, do frizura u koje se kosa stilizuje.

Kada je šminka u pitanju - nje jedva da je bilo. Ten je morao biti dobro odrađen, zbog svetla i zbog fotografija, ali na očima manekenke nisu imale ništa. Rumenilo je dodato za efekat prirodnog, zdravog izgleda, koristilo se i kremasto i u prahu. Malo hajlajtera da naglasi kosti jagodica, blago popunjene obrve i hidratantni balzam za usne - to je sve što je bilo potrebno devojkama koje su šetale za Igora Todorovića, ispričala nam je šminkerka Ivana Marković.

Na drugom kraju bekstejdža vladalo je najveselije raspoloženje, predvođeno šminkerkom Sašom Dimelo i manekenkama koje su šetale za dizajnera Nikolu Kojića.

Nakon što je videla Nikoline dizajne, Saši je odmah bilo jasno da želi da izvede ono što je Pet Magret uradila na reviji modne kuće "Mejson Marđela", a to je "porcelanska koža".

Najpre je neophodno odraditi svu šminku, počevši od tena, preko očiju, pa do obrva koje su morale biti ispočetka iscrtane, a prave obrve zamaskirane kao da ne postoje. Preko svega toga ide stvaranje "nove kože". Trik je u "peel off" maskama, odaje nam Saša. One se stavljaju preko našminkanog lica, a između svake nove, lice se suši fenom. Ceo proces traje sat i po vremena po modelu.

S obzirom na to da je Nikolina kolekcija bila inspirisana procesima iz prirode - rađanjem i fotosintezom - boje koje su dominirale bile su plava, roze i dosta zelene.

Kada je većina modela spremna, odlaze da se oblače u prve kreacije koje će nositi na pisti. Glavni šminker pažljivo gleda sve modele, kako izgledaju obučeni, sa šminkom i frizurom i tu stoji spreman za sve potencijalne prepravke. Ukoliko je potrebno, pomoćni šminkeri nanose šminku i na telo, kriju modrice na nogama i stavljaju još malo sjaja na telo, ako je potrebno. Dizajner daje finalno odobrenje i sve je spremno da počne ono što posetioci ispred bine jedva čekaju.

Kada se manekenka vrati iza scene, brzo će se presvući, šminkeri će proveriti šminku, frizeri popraviti frizuru, a devojke i mladići će ponovo zauzeti svoje mesto u redu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda atmosfera u bekstejdžu 53. Perwoll Fashion Week-a

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota