• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Probala sam suvo četkanje tela kao Gvinet Paltrou i ovo su moji utisci

O. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

To je praksa koja je izdržala test vremena

  • 0
Gvinet Paltrou Foto: G.LABEL / Planet / Profimedia

Suvo četkanje kože je tema o kojoj se priča, holivudske ličnosti poput Gvinet Paltrou potvrdile su da je su je prenele u praksu, a dobro kvalifikovani nutricionisti i lekari takođe imaju pozitivne komentare. Istovremeno, „četkanje na suvo” je trendu na TikTok-u sa 130,5 miliona pregleda. Novinarka Voga poželela je da napravi lični ekesperiment. Prenosimo utiske u celini.

Šta je suvo četkanje?

Verno svom nazivu, četkanje na suvo podrazumeva prelaženje četkice sa čekinjama preko suve kože, najčešće po telu, a ne po licu.

„To je moćna ajurvedska praksa koja istovremeno eksfolira kožu i otvara puteve detoksikacije kako bi podržala limfnu drenažu i ojačala imunitet“, kaže Lauren Berlingeri, suosnivač HigherDose.

Jednostavan ritual pre tuširanja, ne koristi se samo u ajurvedskoj medicini za stimulisanje kože i limfnog sistema tela, već i u tradicionalnoj kineskoj medicini. To je praksa koja je izdržala test vremena, što je uvek dobar znak kada pokušavate da shvatite da li je velnes „trend“ zaista vredan.

suvo četkanje kože, četkanje kože, koža, nega kože Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Prednosti suvog četkanja

Osim što stimuliše limfnu drenažu, koja pomaže u detoksikaciji tela, suvo četkanje bi trebalo da bude odlično za uklanjanje mrtvih ćelija kože kako bi koža bila glatka, pojačavanje cirkulacije krvi i smanjenje nadutosti i zadržavanja vode. Takođe je odličan način da okrepite telo i um, posebno na početku dana. Neki takođe kažu da je odličan u smanjenju pojave celulita, ali iz mog ličnog istraživanja, ovo izgleda pomalo neosnovano.

Sofi Bolvari, licencirani terapeut za masažu u Rakuel Njujorku, dodaje da praksa suvog četkanja može ojačati naš imuni sistem.

"Limfni sistem nema sopstvenu 'pumpu', što znači da radi samo kada počnemo da pomeramo svoje telo ili kada se ručno stimuliše suvim četkanjem ili laganom masažom", objašnjava Bolvari.

Ona dodaje da različite četke mogu imati različit efekat na telo. Suve četke napravljene od dlake vepra su idealne za svakodnevnu upotrebu i piling. Suve četke sa jonskim bakarnim vlaknima nose dodatnu korist u gutanju negativnih jona u vašem telu, što je poznato po antivirusnim i antibakterijskim svojstvima u tradicionalnoj medicini. To nam takođe može doneti potpuno osveženje tela i uma kao dodatnu korist za negu sebe, dodaje ona.

Nega tela žena Foto: Shutterstock

Negativni neželjeni efekti

Postoji nekoliko negativnih neželjenih efekata koji se mogu javiti ako niste pažljivi. Marisa Garshick, MD, sertifikovani dermatolog u MDCS Dermatology, kaže da može izazvati iritaciju ili mikrosuze na koži ako se primeni preveliki pritisak. Takođe ćete želeti da razmislite sa kakvim se problemima kože možda suočavate i da li vaš tip kože može da toleriše sve ovo češljanje. Garšik kaže da se ne preporučuje svima sa osetljivom, slomljenom ili upaljenom kožom poput ekcema ili psorijaze.

Kako efikasno osušiti četku za telo

Učili su me da to radim na sledeći način: lagano udarite četkicu u pokretima naviše prema srcu. Uvek počinjem od nogu, krećem se gore, zatim prelazim na ruke i četkam prema unutra prema grudima.

Međutim, postoje različiti načini da se to uradi: „Uvek preporučujemo da počnete od šaka i stopala, a zatim da se krećete prema gore malim, kružnim pokretima prema limfnim čvorovima“, objašnjava Berlingeri. "Kada radiš stomak, idi nadole prema preponama."

Bolvari objašnjava da naš limfni sistem ima glavne "lučke" oblasti u našim telima gde se tečnost odvodi kroz urin i znoj. U donjem delu našeg tela, limfni otvor su prepone, zbog čega počinjete od stopala i idete naviše ka njima. Za gornji deo tela, poželećete da počnete od dlanova, a zatim da zavučete ruke u pazuhe jer su to limfni otvori gornjeg dela tela.

Takođe možete razmisliti o suvom češljanju grudi i dekoltea, jer ona kaže da to može podržati zdravlje dojki i optimizovati limfnu funkciju. I obavezno počnite sa lakšim pritiskom, jer će nova suva četka biti prilično čvrsta i trebaće joj vremena da uđe.

Suvo četkanje kod kuće u odnosu na tretman

Suvo četkanje koje obavlja profesionalac pružiće vam dublji tretman.

„Praktičar se brine o radu i stiže do svih teško dostupnih područja, dok vi jednostavno uživate u senzacijama buđenja“, kaže Bolvari. "Takođe, praktičar može pokazati odgovarajuću tehniku i pritisak za vašu kožu i tip tela."

Ali to ne znači da to kod kuće neće imati svoje koristi. Ona kaže da je korisno pogledati mapu limfnog sjaja („Veoma laka Google pretraga“, kaže ona, „koja može da ocrta opšti tok limfe i kako da uđe u glavne limfne otvore tela“). Posle nekoliko sopstvenih pokušaja, kaže da se navikneš na to.

Koliko često treba da sušite četku

Garšik kaže da se suvo četkanje može raditi jedan do dva puta nedeljno ako imate osetljivu kožu, jer često četkanje može izazvati iritaciju. Ali ako vaša koža to može da toleriše, Bolvari kaže da to može biti svakodnevna praksa. Ona preporučuje da to uradite na početku dana, neposredno pre skakanja pod tušem. „Neki ljudi smatraju da je to više stimulativno i energično od šoljice kafe“, kaže ona.

spa, žena, nega, masaža Foto: Shutterstock

Moje iskustvo sa četkanjem tela na suvo

Kao što sam rekaka, ranije sam koristila suvu četkicu za telo tokom epizodnih zdravstvenih udaraca, ali retko dosledno. Ono što sam najviše primetila od kada to radim (barem) četiri puta nedeljno je da je moja koža beskrajno manje sjajna. To je odličan način da brzo uklonite mrtve ćelije kože koje formiraju sivi veo preko onoga što je ranije bilo u redu letnji ten, a svakako je dobar način da se probudite ujutru.

(Ona.rs / Vogue.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota