• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sportski grudnjaci i odeća nekih poznatih brendova sadrže toksične materije: Štetni zdravstveni efekti

Vreme čitanja: oko 2 min.

BPA je otkriven samo u odeći na bazi poliestera koja sadrži spandeks

  • 0
Sportski grudnjak

Foto: Shutterstock

Novo testiranje na raznim popularnim brendiranim sportskim grudnjacima i sportskoj odeći otkrilo je visok nivo BPA, hemijskog jedinjenja koje se koristi za pravljenje određenih vrsta plastike i može dovesti do štetnih zdravstvenih efekata kao što su astma, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, piše CNN.

Sportski grudnjaci koje su prodavali brendovi poput "Athleta", "PINK", "Asics", "The North Face", "Brooks", "All in Motion", "Nike" i "FILA" testirani su na BPA u proteklih šest meseci, a rezultati su pokazali da odeća može da izloži nosioce do 22 puta većoj količini od bezbedne granice BPA, zasnovanoj na standardima postavljenim u Kaliforniji, prema Centru za zdravlje životne sredine.

CEH, koji je sproveo testiranje, je neprofitna grupa za zastupanje potrošača fokusirana na razotkrivanje prisustva toksičnih hemikalija u potrošačkim proizvodima.

Prema kalifornijskom zakonu, konkretno Predlogu 65, usvojenom 1986, maksimalna dozvoljena doza BPA (a koja se tiče izlaganja kože) je 3 mikrograma dnevno.

Grupa je takođe testirala atletske majice brendova koji su uključivali "The North Face", "Brooks", "Mizuno", "Athleta", "New Balance" i "Reebok" i pronašla slične rezultate.

CEH je u sredu saopštio da je poslao pravna obaveštenja kompanijama, koje će imati 60 dana da sarađuju sa centrom u cilju rešavanja ovog problema pre nego što grupa podnese žalbu državnom sudu Kalifornije.

BPA je otkriven samo u odeći na bazi poliestera koja sadrži spandeks.

- Želimo da brendovi izmene svoje proizvode kako bi uklonili sve bisfenole uključujući BPA. U međuvremenu, preporučujemo da ograničite vreme koje provodite u svojoj aktivnoj odeći tako što ćete se presvući posle treninga - rekla je grupa.

Sportski grudnjak

Foto: Shutterstock

Brendovi se još uvek nisu oglasili.

BPA (bisfenol A) se nalazi u velikom broju svakodnevnih proizvoda, od flaša za vodu i konzervirane hrane do igračaka i podova. Kod odraslih, izloženost BPA je povezana sa dijabetesom, srčanim oboljenjima, rakom, gojaznošću i erektilnom disfunkcijom.

Prerana smrt je takođe povezana sa izloženošću BPA, pokazalo je istraživanje iz 2020. U skorije vreme, BPA je takođe povezan sa astmom kod devojčica školskog uzrasta.

- Ljudi su izloženi BPA kroz gutanje, jedući hranu ili vodu za piće iz posuda koje su izlužile BPA, ili apsorpcijom kroz kožu - rekla je Kaia Alan Sugerman, direktorka programa za ilegalne toksične pretnje CEH-a u saopštenju.

- Sportski grudnjaci i atletske košulje se nose satima i trebalo bi da se znojite u njima, tako da je zabrinjavajuće što se u našoj odeći nalazi tako visok nivo BPA.

Tokom prošle godine, grupa je zatražila od više od 90 kompanija, da recidiraju svoje proizvode kako bi uklonili sve bisfenole, uključujući BPA. Neki su već pristali da to učine.

- Čak i niski nivoi izloženosti BPA tokom trudnoće su povezani sa raznim zdravstvenim problemima kod potomaka - rekla je dr Himena Dijaz Leiva, direktor nauke u CEH.

- Naša pravna akcija je bila uspešna u podsticanju čitave industrije da ukloni određene hemikalije iz proizvoda kao što su dečiji slatkiši ili igračke. Ovi slučajevi ne služe samo za zaštitu potrošača iz Kalifornije, već i potrošača širom zemlje - navodi grupa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota