• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trubač Ahmed Ademović: Rom koji je nadmudrio Turke tokom Kumanovske bitke i spasio Srbiju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zaboravljeni heroj Balkanskih ratova

  • 1
Ahmed Amet Ademović Foto: Wikipedia/public domain

On je, bukvalno, trubom "potukao" tursku vojsku u Kumanovskoj biciAhmed Ademović bio je srpski vojni trubač romskog porekla, učesnik Balkanskih ratova, kao i Prvog svetskog rata. Nosilac je vojničkog ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima, kao i još nekoliko odlikovanja i priznanja.

U toku Prvog balkanskog rata, tokom Kumanovske bitke 24. oktobra 1912. godine, u blizini Kumanova u Makedoniji, između srpske i turske vojske, u trenutku kada se bitka lomila, prema pisanju "JugMedija", Ahmed, koji je tada imao 39 godina, uspeo je neopaženo da se ušunja u pozadinu truske vojske tako što je preko svoje uniforme obukao fes i kaftan mrtvog turskog vojnika.

Tada je izveo neočekivani herojski podvig i po sluhu odsvirao - njihove trubne znake za povlačenje.  Zbunjena turska vojska koja je u tom trenutku bila u silovitom naletu počela je da se povlači.

Srpska vojska, Kraljevina Srbija, Prvi balkanski rat, Balkanski ratovi, Skoplje, Kumanovska bitka, Makedonija Srpska konjica ulazi u Skoplje krajem oktobra 1912. godine, nakon Kumanovske bitke. Foto: Wikimedia Commons/digital.nb.rs

Potom je ponovo, neopažen, prešao nazad, među srpske trupe i odsvirao signal za juriš.

Njegov podvig bio je jedan od ključnih faktora za srpsku pobedu u ovoj bici, a ovaj poduhvat se kasnije izučavao na vojnim akademijama. Ono što je učinio ovaj trubač je bio toliko fantastičan i ujedno jednostavan manevar da je završio u udžbenicima na francuskim i ruskim vojnim akademijama kao pozitivan primer lukavstva običnog vojnika.

Srpska vojska, naravno, nanela je Turcima tada spektakularan poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara.

Iako se veruje da je Ahmed odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima za ovaj događaj tokom Kumanovske bitke, to nije tačno. Ahmed je odlikovan za zasluge u ratu protiv Austrougara 1914-1915. godine. Mudri trubač je toliko ponosio svojim podvigom i Karađorđevom zvezdom da odlikovanje nije skidao do kraja života. Meštani Leskovca pamtili su i poštovali njegovo herojstvo, i od milja su ga zvali "Vitez", a u svakoj prilici i obeležavanju godišnjica Ahmed je dobijao počasna mesta i svi su mu ukazivali veliku pažnju.

Međutim, kako život nije fer, tako ni ova starina nije imao sreće da do kraja uživa u svojim zaslugama i časnom životu. Tokom Drugog svetskog rata Nemci su streljali dvojicu njegovih sinova – Redžu i Ramu, a Leskovčani su im podigli spomen obeležje u Arapovoj dolini, u podnožju Hisara, na mestu gde su Nemci 3. decembra 1941. godine streljali oko 400 do 500 Roma.

- Nemački oficir mu je poštedeo život zbog ordena Karađorđeve zvezde koju je nosio sa sobom. Međutim, to nije sprečilo tog istog oficira da mu dva sina pošalje na streljanje - napisao je leskovački pisac Saša Stojanović u knjizi “Na putu za Jerihon”, posvećenu životu leskovačkog viteza kojem je od ratnih golgota i stradanja mnogo teže palo, kako kaže Stojanović, streljanje dvojice sinova.

Poslednje godine života Ahmed je proveo u bedi, kod svog unuka Fadila. Umro je decembra 1965. godine u svojoj 92. godini u svojoj u kući u leskovačkom naselju Podvorce – siromašan i zaboravljen. Od smrti dece trubač i heroj Kumanovačke bitke nije zasvirao na trubi.

Ademović nije jedini ni t rubač ni Rom iz leskovačkog kraja koji je dobio zlatnu Karađorđevu zvezdu sa mačevima. Ova čast pripala je i još dvojici trubača Ametu Ideu Ametoviću, bombašu srpske vojske iz Leskovca i Rustemu Sejdiću iz Bojnika, pradedi poznatog trubača Fejata Sejdića.

Ni Stojanović ni Ahmedovi potomci ne znaju gde se dela truba vojnog trubača i heroja kumanovske bitke. Takođe je nepoznato da li je starina ispred kuće na klupi glancao baš tu ili neku drugu trubu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kruna Nemanjića i viteška trpeza: Željko je čuvar srpske tradicije sa najvećom kolekcijom na Balkanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari

  • Tihi

    6. april 2024. | 09:54

    Hvala Ahmedu, Sulejmanu Balicu i svim ostalim koji su branili Srbiju.

    Podelite komentar