• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Današnji dan počnite stihovima Alekse Šantića: Doneće vam plemenitost i lepotu

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pesnik koji je proslavio Mostar

  • 0
Aleksa Šantić Aleksa Šantić / Izvor: Wikipedia

Na današnji dan, 27. maja 1868. godine, rođen je Aleksa Šantić, pesnik Mostara i svakoga ko slavi ljubav, život, ljudskost. Život je počeo i završio u gradu na Neretvi i postao njegov sinonim.

Sa Svetozarom Ćorovićem i Jovanom Dučićem bio je sledbenik romantizma Vojislava Ilića i među najznačajnijim vođama kulturnog i nacionalnog pokreta hercegovačkih Srba; bio je jedan od zapaženih članova srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", kome je napisao himnu. Predsedavao je Srpskim pevačkim društvom „Gusle“.

Pored pisanja, bavio se i prevodilačkim radom, zahvaljujući njemu čitaoci su se upoznali sa poezijom Hanriha Hajnea, te je Šantićev prevod čuvene pesme "Azra", koja je prerasla u sevdalinku "Kraj tanana šadrvana".

Ovo su samo neki od Šantićević stihova koji će vam oplemeniti dan.

Aleksa Šantić Izvor: Wikipedia

"I opet mi duša sve o tebi sanja/ i kida se srce i za tobom gine,/ a nevjera tvoja daleko se sklanja, kao tavni oblak kad sa neba mine." (pesma "I opet mi duša sve o tebi sanja")

"Sinoć, kad se vratih iz topla hamama,/ prođoh pokraj bašte staroga imama; / Kad tamo, u bašti, u hladu jasmina,/ s ibrikom u ruci stajaše Emina."  (pesma "Emina")

"Prošla je bura, stišale se strasti, / i ljubav s njima sve je bliže kraju; / Drukčije sada tvoje oči sjaju / - u njima nema ni sile ni vlasti" (pesma "Jesen")

"Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te / - u tvojoj bašti ja te vidjeh juče,  gdje bereš krupne raspukle granate." (pesma "Jedna suza")

"Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba/ Neće vas grijat ko što ovo grije; / Grki su tamo zalogaji hljeba / Gdje svoga nema i gdje brata nije." (pesma "Ostajte ovdje")

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stari grad u Mostaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On