• 0
 ≫ 

Jasmini je rak dojke otkriven na preventivnom pregledu: "Dijagnostika je ključna za otkrivanje bolesti"

 ≫ 

Pre 17 godina Jasmina Lukić (66) suočila se sa rakom dojke. Sada kroz organizaciju "Evropa Dona Srbija" radi na edukaciji žena o zdravlju dojki, ranom otkrivanju raka i bori se za poboljšanje kvaliteta lečenja i rehabilitacije.

  • 0

Rak dojke nalazi se na vrhu liste malignih bolesti koje pogađaju žene u Srbiji. Naša zemlja je na drugom mestu u Evropi po smrtnosti, a na 18. mestu po učestalosti oboljevanja od ove bolesti.

Jedna od osam žena se tokom života suoči sa ovom dijagnozom, uglavnom posle navršene 40. godine. Mada, pravila nema - od karcinoma dojke obolevaju i sasvim mlade devojke, u ranim dvadesetim, ali i žene u kasnim sedamdesetim.

Redovni samopregledi, a pre svega odlasci na preventivne preglede pomažu da bolest bude otkrivena u ranoj fazi, kad su i najveće šanse za izlečenje.

“Otišla sam na pregled iz čistog zdravlja”

Jasmina Lukić (66) imala je 48 godina kada je odlučila da ode na ultrazvuk. Njena majka je u poznim godinama obolela od raka dojke i uspešno lečena, što je Jasminu nateralo da, kako kaže, iz čistog zdravlja i u punoj snazi zakaže pregled.

- Obilazila sam majku dok je bila u bolnici i videla da ima i mlađih žena koje su obolele od raka dojke - kaže Jasmina Lukić za Ona.rs.

- Zbog toga sam odlučila da odem na pregled. Pokojni profesor Radan Džodić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije uputio me je najpre na ultrazvuk, a onda i na mamografiju. Baš na mamografiji otkriven mi je tumor u dubini desne dojke koji se polako razvijao.

Iako je redovno obavljala samopreglede, nikada nije napipala nijednu promenu koja bi bila alarm za uzbunu. Svega pet meseci pošto je njena majka operisana, Jasmina je dobila istu dijagnozu. Priznaje da je to za nju bio šok:

- Nisam mogla da poverujem, tim pre što prilikom samopregleda nisam primetila nikakve promene da dojkama. Sada znam da je samopregled važan, ali da je dijagnostika najvažnija za otkrivanje bolesti.

Podrška porodice i lekara

Posle prvog šoka, suza i neprospavanih noći, strahovanja za sinove koji su tada još bili deca - jedan je imao devet, a drugi 14 godina, Jasmina je odlučila da se uhvati ukoštac sa neprijateljem koji je rastao u njenom organizmu. Prof. Džodić ju je pripremio na to da će morati da ide na operaciju i ozbiljne terapije.

Jasmina Lukić Foto: Nikola Anđić

Jasmina je o tome otvoreno razgovarala sa suprugom i sinovima. Htela je da znaju da njihovu porodicu čeka težak i izazovan period. Bezrezervnu podršku imala je i od majke i roditelja njenog supruga, kojima je takođe saopštila da ima tumor.

Sva pitanja koja su je mučila kad bi otišla na spavanje Jasmina je zapisivala u svesku i postavljala ih lekarima kad je odlazila na Institut. Veliku pomoć i podršku tokom lečenja imala je i od psihoterapeuta, sada pokojne dr Milice Despotović.

- Dr Despotović mi je pomagala da prevaziđem krize i da vidim svetlo na kraju tunela - priseća se naša sagovornica.

Imala je poštednu operaciju, a onda je upućena na radioterapiju i hemioterapiju.

I Jasmini je, kao i većini žena koje su odlazile na hemioterapije, najteže pao gubitak kose:

- Kosa je simbol ženstvenosti i kad ostanete bez nje to vam teško pada. Ali, videla sam da žene skidaju perike i da im se kosa vraća, što me je ohrabrilo.

Kroz proces lečenja raspoloženje joj je variralo.

- Nekad sam se budila puna nade i optimizma, a nekad se dešavalo da iz mene "izađe aždaja" sa kojom nisam znala šta da radim. Podrška članova porodice bila mi je od neizmerne pomoći.

Nova operacija i promena životnih navika

Kao i kad je saznala da ima tumor, tako se i posle prvog ciklusa lečenja “školski” pridržavala svih lekarskih saveta.

- Dobila sam hormonsku terapiju, odlazila na kontrole, obavljala samopreglede… Prilikom jednog samopregleda napipala sam promenu koja je bila bolna na dodir. Odmah sam zakazala vanredni pregled, a lekar me je zbog procenjenog stanja odmah uputio na konzilijum lekara koji je odlučio da je operacija neophodna - priseća se naša sagovornica.

Posle nove operacije promenjena joj je hormonska terapija i dobila je biološku terapiju.

Jasmina Lukić Foto: Nikola Anđić

Zbog bolesti je promenila životne navike. Dotadašnju rutinu zamenila je novom - pronašla je vreme i za vežbanje, i za svakodnevne šetnje, a donekle je izmenila i način ishrane.

- Da bih ojačala mišiće pogođene zračenjem, po savetima lekara odlazila sam na vežbe i svakog dana pešačila po pet kilometara. Mnoge žene greše kad posle operacije raka dojke pređu na makrobiotičku ishranu. Kroz razgovore sa lekarima koji su uvek bili puni razumevanja i strpljenja da odgovore na sva moja pitanja saznala sam da drastična promena načina ishrane kod nas koji smo operisali rak dojke nije potrebna. Samo sam redukovala slatko. Ako bih, na primer, danas pojela kolač, ne bih jela ništa slatko narednih sedam dana. Izbalansirala sam voće, povrće i meso - navodi Jasmina.

Ono što smatra ključnim u borbi protiv opakog neprijatelja su promena načina razmišljanja i jaka psiha:

- Moja želja bila je da budem dobro da bih trajala sebi, svojoj deci, suprugu, majci…

Podrška drugim ženama

Pošto je na ličnom primeru iskusila kroz kakve promene prolaze žene koje dobiju dijagnozu raka dojke, Jasmina je odlučila da im bude podrška. Najpre je osnovala udruženje “Budimo zajedno”, a kasnije i organizaciju “Evropa Dona Srbija” koja je od 2017. deo evropske koalicije protiv raka dojke.

- Za svaku od nas važne su redovne kontrole, samopregled jednom mesečno, posmatranje dojki u ogledalu i traženje uputa za onkologa za odlazak na preglede ukoliko žena uoči neku promenu. Istina je da je lečenje teško, ali je u isto vreme u velikom broju slučajeva uspešno. Najveći problem je kad žena ne stigne na vreme, kad čeka i dopušta bolesti da napreduje – upozorava Jasmina.

Jasmina Lukić Foto: Nikola Anđić

U Srbiji godišnje kod 4.500 žena biva dijagnostikovan rak dojke, a 400 njih u startu ima metastatski oblik koji daje udaljene metastaze, najčešće na plućima, kostima, jetri i mozgu. Iako ova vrsta karcinoma još nije izlečiva, zahvaljujući inovativnoj terapiji moguće je produžiti život i paralelno poboljšati kvalitet života. Uprkos tome što je izuzetno nezahvalno reći ženi, pogotovo mladoj, da bi ova terapija mogla da joj produži život za nekoliko godina, istina je da svaki novi dan života znači onome ko se bori da pobedi bolest.

Inovativna terapija od maja 2022. će biti besplatno dostupna pacijentkinjama u Srbiji preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Organizacija “Evropa Dona Srbija” vodila je inicijativu da ova vrsta terapije bude obezbeđena o trošku države. Ipak, nijednog trenutka naša sagovornica nema sumnju da su preventivni i skrining pregledi osnov zdravlja svake žene.

- Uvođenjem inovativnih terapija za lečenje metastatskog karcinoma dojke na listu lekova koji se propisuju na teret zdravstvenog osiguranja čini se značajan pomak u lečenju pacijentkinja sa metastatskim karcinomom dojke. Terapije produžavaju život u ovoj fazi bolesti uz očuvan ili čak unapređen kvalitet života, što praktično znači da smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto kod pacijentkinja u uznapredovaloj fazi bolesti - navodi Jasmina.

Ali, naglašava, nijedna žena ne bi trebalo da zaboravi da je odlazak na redovan pregled ili odaziv na skrining za rak dojke najznačajniji za rano otkrivanje bolesti, kada ona može da se leči i u najvećem procentu i da bude izlečena.

Video: Domina Spasić je pobedila rak dojke: Ovo je 7 simptoma na koje svaka žena mora da obrati pažnju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona