• 1
 ≫ 

Izuzetne žene Srbije: Mural Branislave Perović Nešković otkriven u Grockoj i jedan je u nizu od 10

 ≫ 

U okviru projekta "Izuzetne žene Srbije" otkriven je prvi mural posvećen srpskoj naučnici, a cilj projekta je da se podigne svest građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima

  • 1
Branislava Perović - Nešković, mural Foto: Telegraf.rs

Ambasada Kraljevine Holandije i Opština Grocka organizovale su promociju i otkrivanje prvog od deset murala posvećenih izuzetnim ženama Srbije. Reč je o muralu srpske naučnice Branislave Perović Nešković. Mural je nastao u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije" u organizaciji Ambasade Kraljevine Holandije, Centra za ženske studije i Kulturnog centra Grad, a u saradnji sa upravom Opštine Grocka.

Mural posvećen Branislavi Brani Perović Nešković, prvoj ženi direktorki jednog od vodećih naučnih instituta u državi, oslikan je na Osnovnoj školi  "Ilija Garašanin" u Bulevaru revolucije, u Grockoj, a otkrili su ga predstavnici opštine Grocka i zamenica ambasadora Kraljevine Holandije Ane-Sitske Brink.

Branislava Perović  Nešković je prva žena direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka. Bila je prva žena direktor Instituta u Vinči.  Ona predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice, jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke - radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu "Vinča". Formirala je Odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i Laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta.

Istoričarka Ivana Pantelić je na predstavljanju murala kazala da je Brana Perović Nešković bila zapravo mlada skojevka i ilegalac. Ona je Elekstrotehnički fakultet upisala 1938. godine, ali je Drugi svetski rat doveo do toga da prekine stiduje, koje je nastavila 1949. i završila ih za dve godine.

Kako je istakla, kada je slušala priču ove žene o kojoj se malo zna, bila je ubeđena da je po njoj zapravo pravljen lik Marije iz kultne serije "Otpisani".  Po završetku rata Branislava je imala zavidnu karijeru naučnog radnika.

Najbliži članovi porodice Branislave Perović- Nešković, njen sin i unuka ispričali su zanimljivu priču da je Branina prabaka zapravo rođena sestra crnogorskog vladike, vladara i pisca Petra Petrovića Njegoša koja se udala za serdara Perovića.

Brana je bila deo antifašističke organizacije u Srbiji i dve ratne godine bila je glavni kurir NOP-a.

Kako su naglasili oraganizatori, mural Brane Perović Nešković je prvi u nizu od 10 koji će se pojaviti u različitim gradovima u Srbiji. Za projekat su birane žene koje su imale uspešne karijere, a koje su javnosti manje poznate.

Žene koje su menjale svet 

Cilj projekta je podići svest građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava, i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu. Centar za ženske studije je uradio istraživanje na osnovu kojeg je identifikovano deset žena čija se dostignuća kroz projekat predstavljaju i proslavljaju, pre svega u njihovim rodnim mestima ili mestima gde su stvarale i radile, a potom i u celoj zemlji.

Na javnom pozivu odabrani su street art umetnice i umetnici koji trenutno slikaju murale širom zemlje. Vuk Đurić Endo izabran je da oslika mural inspirisan Branislavom Perović u Grockoj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • DDF

    24. mart 2022. | 20:22

    "Gospodina Brnabu"pod obavezno da nacrtate...🤣🤣🤣

    Podelite komentar