• 3
 ≫ 

Top 10 najpoznatijih preduzetnica u svetu

 ≫ 

Nekada su među preduzetnicima dominirali muškarci. Ipak, poslednjih godina broj preduzetnica u svetu je u porastu

  • 3
Beyonce, Bijonse Foto: Tanjug/AP

Ko su najpoznatije žene preduzetnice u svetu?

Dugo vremena u nazad, među preduzetnicima su dominirali muškarci. Ipak, poslednjih godina broj dama preduzetnica u svetu je u porastu.

Postoji mnogo neverovatnih uspešnih priča koje se mogu čuti od nekih od ovih divnih žena, a evo i liste njih 10 najuspešnijih prema portalu Wealthy Gorilla.

1. Australijska milijarderka Gina Rinehart je najbogatija osoba u Australiji i šesta najbogatija žena na svetu, sa ličnim bogatstvom od 11,7 milijardi dolara. Rajnhart je predsednica Hancock Prospecting Group, rudarske kompanije koja proizvodi 30 miliona tona rude gvožđa godišnje. Rajnhartova je postala predsednica kompanije kada joj je otac preminuo 1992. godine i od tada je postala jedna od najbogatijih preduzetnica na svetu.

2. Čuvena Opra Vinfri, žena koja je višestruko talentovana: uspešna glumica, voditeljka tok šoua, producent, filantrop. Samo recite, ona može! Njen najuspešniji i najpopularniji poduhvat je verovatno "The Oprah Winfrey Show", koji je nagrađen kao jedan od najdugovječnijih dnevnih emisija ikada emitovanih, a koji je trajao ukupno 25 sezona. To je 25 godina! Među svim poduhvatima Opre Vinfri, uspela je da prikupi ukupnu neto vrednost od oko 3 milijarde dolara, što je čini jednom od najbogatijih, najomiljenijih i najpoznatijih žena preduzetnica na svetu.

3. Folorunšo Alakija je zapravo najbogatija žena preduzetnica u Nigeriji. Možda nije toliko poznata u poređenju sa drugim preduzetnicama poput Opre Vinfri, Arijane Hafington i Bijonse, ali ima neto vrednost od oko 2,5 milijardi dolara. Folorunšoova prva kompanija bila je krojačka kompanija pod nazivom Supreme Stitches, koju je osnovala nakon što je imala dva prethodna posla: jedan u Sijuade Enterprises u Nigeriji, a drugi u Prvoj nacionalnoj banci Čikaga. Nakon što je Supreme Stitches nekoliko godina kasnije počeo da postaje veoma uspešan, Alakija je tražila ulaganja u razne druge industrije, a to su u njenom slučaju naftna industrija i štamparska industrija. Prošle godine je proglašena za Forbsovu 96. najmoćniju ženu na svetu.

4. Denis Koates je osnivač Bet365, engleske kompanije za onlajn kockanje. Denise je kupila ime domena Bet365.com još u januaru 2000. godine i provela je čitavu godinu praveći sajt pre nego što ga je predstavila javnosti. Uz zajam od 15 miliona funti od Kraljevske banke Škotske, Bet365 je bio u funkciji. Od tada je postao jedan od najvećih sajtova za onlajn kockanje na svetu. Ne možete da gledate fudbalsku utakmicu u UK, a da ne vidite Bet365 oglas. Denisina neto vrednost je neverovatnih 2,5 milijardi dolara.

5. Šer Vang je suosnivač HTC-a, poznate kompanije za mobilnu tehnologiju. Šer je rođena 1958. godine i diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu Kalifornije 1981. Tek godinu dana nakon toga pridružila se kompaniji 'First International Computer', a nakon suosnivanja VIA 1987, Cher Vang nastavila sa osnivanjem HTC-a 1997. Sa neto vrednošću od 1,6 milijardi dolara, Šer se nalazila na Forbsovoj listi svetskih milijardera 2010, 2011. i 2012. Čak je bila predstavljena na njihovoj listi najmoćnijih žena na svetu u 2012. Cher Vang je definitivno jedna od najuspešnijih i najpoznatijih preduzetnica, a HTC je sada jedna od najboljih konkurentskih kompanija za mobilnu tehnologiju među ostalima kao što su Apple, Soni i Samsung.

6. Wang Laichun (Vang Lajčun je) predsednica kompanije Lukshare, kineskog proizvođača elektronike koji snabdeva Apple većinu njegovih delova. Kada je prvi put probila granicu da postane milijarderka, proglašena je za jednu od najmlađih žena milijardera na svetu koje je sama napravila.

7. Sara Blejkli je osnivač kompanije Spanx, višemilionske kompanije za donje rublje. Blejkli nije imala toliko novca za ulaganje kada je osnivala Spanx. To je zaista pravi primer zašto je ona jedna od najpoznatijih preduzetnica. Sarina ideja je više puta odbijana od potencijalnih investitora i bilo je potrebno mnogo truda da se kompanija pokrene. U stvari, tokom inicijacije ovog marketinga brenda, komplimenti Opre Vinfri podstakli su svest i prodaju Sarinih proizvoda. Sada sa neto vrednošću od milijardu dolara, priča o uspehu Sare Blejkli je vredna čitanja.

8. Da li ste znali da zajednička neto vrednost Bijonse i Džej-Zija prelazi milijardu? Što i nije loše s obzirom da je muzička industrija njihovo i primarno zanimanjei prihod. Od te milijarde dolara neto vrednosti, Bijonsino lično bogatstvo se procenjuje na 450 miliona dolara. Ali pored svih nagrada i priznanja koje je Bijonse dobila za svoju muziku, veliki deo tog bogatstva došao je od drugih poduhvata, uključujući razna autorska prava, ulaganja i sopstvenu liniju odeće. Sa sigurnošću se može reći da i Bijonse i Džej Zi imaju isto „imperijsko stanje uma“, i da su među najbogatijim parovima na svetu.

9. Pored toga što je talentovana glumica i model, stekla tokom godina velike prihode kroz menice u kompanijama kao što su Head & Shoulders, Diet Pepsi i Cover Girl, Sofia Vergara je takođe uspešna žena preduzetnica. Sofija je suosnivala Latin Vorld Entertainment, firmu za upravljanje talentima i marketing za zabavu. Prošle godine je zaradila ogromnih 37 miliona dolara kroz svoje različite poduhvate.

10. Angela Merkel je nemačka političarka i bivša naučnica. Iako tehnički možda nije preduzetnica, Angela je vredna uključivanja na ovu listu jer je proglašena za najmoćniju ženu na svetu. Ne može biti poznatija od toga!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • BEYONSE

    31. jul 2022. | 19:25

    je BIANSE u americi nije Bijonse

    Podelite komentar

  • Jer

    31. jul 2022. | 19:19

    One su preduzetnice koliko je Tito Srbin

    Podelite komentar