• 2

Barbara Kartland, kraljica ljubavnih romana: Odbila je 56 bračnih ponuda i ušla u Ginisovu knjigu

Veliki fan njenih romana bila je princeza Dajana od Velsa, ali su odnosi zahladneli pre nego što je najvoljenija princeza svih vremena prestala da nosi prezime Spenser

  • 2
Barbara Cartland Kartland

Foto: Profimedia/Alpha/Zuma Press

Ime Meri Barbare Hamilton Kartland (1901-2000) ostaće upisano zlatnim slovima u istoriji Velike Britanije.

Tokom 76 godina karijere napisala je 723 bestselera koji su prevedeni na 38 jezika, a 1977. ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao autorka koja je u jednoj kalendarskoj godini objavila najveći broj naslova.

Savremenica slavne Agate Kristi bila je prepoznatljiva po ružičastim haljinama od šifona, šeširima sa perjem, plavim perikama i upadljivom šminkanju. Ogromne veštačke trepavice i pink ruž bili su njen zaštitni znak.

Životna priča Barbare Kartland bila bi slasni zalogaj za reditelja koji bi se usudio da prenese njen život na filmsko platno. I to ne bez razloga.

Detinjstvo obeleženo porodičnom tragedijom

Rođena je u Birmingemu 9. jula 1901. godine. Njen deda po ocu, kapetan Bertram bio je prilično bogat, zbog čega je porodica Kartland živela veoma udobno. Međutim, kad je doživeo finansijski krah Barbarin deda je izvršio samoubistvo, a porodica se preselila u manji dom.

Nedugo po preseljenju Barbara je dobila dvojicu braće, Ronalda i Entonija. U poslednjim mesecima Velikog rata Barbara ostaje bez oca i sa majkom i braćom seli se u London.

Od 1919. godine mlada Barbara počinje da piše.

“Slagalica” i glamurozne žurke

Prvi roman koji je objavila nosio je naziv “Slagalica”. Doživeo je ogroman uspeh - čak šest izdanja. Mnogi su mislili da je Barbaru pratila početnička sreća u pisanju, ali ona je ubrzo razuverila “neverne Tome”, pokazavši da sve što napiše postaje hit roman.

Paralelno, samopregorno je radila na izgradnji imidža u britanskom društvu. Organizovala je glamurozne žurke, pa je o Kartlandovoj počelo da se priča kao o bistroumnoj mladoj dami koja nepogrešivo zna šta hoće.

“Zaljubljivanje je nezaboravan trenutak”

Dok je, s jedne strane, gotovo hirurški precizno gradila poziciju u britanskom društvu, znajući da će tako osigurati uspeh u poslu, dotle je publici nudila sušti opozit - romantične ljubavne priče, lišene fizičke intime. Njeni neprijatelji zlurado su joj pričali iza leđa kako je “premazana i lukava”, jer se u romanima ponaša “kao da decu donose rode”, dok istovremeno krupnim koracima grabi ka tadašnjoj britanskoj eliti koja je sve samo ne naivna po tom pitanju…

Iako mlada, Barbara je bila svesna da gotovo svaka osoba na planeti mašta o romantičnoj ljubavi, pa je publici gladnoj takvih priča kroz romane nudila željeno - ljubav na prvi pogled, princa na belom konju, skidanje zvezda s neba, obećanja o vernosti do groba…

- Pišem o divnom slavnom trenutku kada se žena i muškarac zaljube, a to je u svačijem životu nezaboravan trenutak koji se čuva zauvek - odgovarala je Kartlandova na pitanje zašto je ljubav tema većine njenih romana.

Ljubavni život

Ali, muškarcima iz njenog okruženja nije bilo nimalo lako da je osvoje. Ostaće upamćeno da je Barbara Kartland odbila čak 56 bračnih ponuda, ali je dva puta ipak izgovorila sudbonosno “da”. Prvi put to je učinila 1927. godine, kada se udala za Aleksandra Mekorkodejla sa kojim je dve godine kasnije dobila ćerku Rejn.

Barbara Cartland Kartland i ćerka

Barbara Kartland sa ćerkom Rejn; Foto: Profimedia/Keystone Pictures USA/Zuma Press

Ovaj brak nije dugo potrajao; razvela se posle pet godina, a 1936. rešila je da po drugi put okuša bračnu sreću, i to sa Hjuom Mekordejlom, rođakom bivšeg muža. U drugom braku rodila je dvojicu sinova, Jana i Glena.

- Oni koji traže iskrenu ljubav uvek će biti nagrađeni - govorila je Kartlandova.

Aktivizam

Pored toga što je s jedne strane zasipala publiku ljubavnim romanima, a s druge gradila imidž pomalo razmažene dame koja mora da bude u centru pažnje gde god da se pojavi, Barbara Kartland ostaće upamćena po snažnom aktivizmu.

Borila se za bolje uslove rada i bolje plate medicinskih sestara i babica, a vodila je i kampanju za prava Roma u Velikoj Britaniji.

Barbara Cartland Kartland

Foto: Profimedia/Goddard Arcive Portraits / Alamy

Koliko je bila uporna u tome govori podatak da je uspela da obezbedi Romima da dobiju pravo na školovanje u Velikoj Britaniji. Zauzvrat, oni su svoj kamp nazvali “Barbaravil” u znak zahvalnosti što se Kartlandova nije štedela u borbi za romska prava.

Brojke koje sve govore

U 76 godina dugoj spisateljskoj karijeri Barbara Kartland napisala je 723 romana, od kojih je 160 objavljeno posle njene smrti. Poslednjih godina pisala je po dva romana mesečno. Jedna je od pet najprevođenijih autora širom sveta.

Oko toga koliko je primeraka knjiga prodato sa njenim potpisom ni danas se sa sigurnošću ne zna. Barata se ciframa od 750 miliona do čak dve milijarde.

Posebne veze sa princezom Dajanom

Biti zvezda u Velikoj Britaniji u 20. veku, a nemati nikakve veze sa kraljevskom porodicom bilo je gotovo nemoguće. Barbara Kartland imala je “dvostruki čvor” sa Bakingemskom palatom: kraljica Elizabeta II dala joj je titulu dame, a Barbarina ćerka Rejn bila je maćeha potonje princeze od Velsa.

Dok je Dajana još nosila prezime Spenser, priznala je svojoj maćehi da obožava romane njene majke. Barbara joj je obezbedila svaki naslov.

Ipak, uprkos takvoj vrsti privrženosti, kad je cela Britanija ustreptalo posmatrala venčanje princeze Dajane i princa Čarlsa, Kartlandova je donekle bila poražena - nije se našla među zvanicama na “svadbi veka”. Kasnije nije podržala Dajaninu odluku da se razvede od princa Čarlsa; smatrala je da je razvod “velika greška”, iako je i sama jednom imala takvo iskustvo.

Popravile su odnose neposredno pre Dajanine tragične pogibije u Parizu krajem avgusta 1997. godine.

- Jedine knjige koje je Dajana ikada pročitala bile su moje i rekla bih da nisu bile naročito dobre za nju - navodno je prokomentarisala kraljica ljubavnih romana 20. veka.

“Sahranite me u mermernom kovčegu”

Iako je pisala kao da radi na fabričkoj traci i prodala na stotine miliona primeraka romana, Barbara Kartland nije iza sebe ostavila finansijsku imperiju. U godinama pred smrt nije znala ni da li njena izdavačka kuća posluje u plusu ili je blizu bankrota.

Barbara Cartland Kartland

Foto: Profimedia/Marc Aspland/News Licensing

Kraljica ljubavnih romana imala je vrlo jasne želje kada je u pitanju njen poslednji ispraćaj. Osmislila je da bude sahranjena u mermernom kovčegu ukrašenim anđelima, u lokalnoj crkvi.

Ipak, deca nisu bila u mogućnosti da joj ispune tu želju; na poslednje putovanje ispraćena je u kartonskom kovčegu, zbog očuvanja životne sredine. Posmrtni ostaci pohranjeni su na njenom privatnom imanju u Hetfildu, ispod hrasta koji je zasadila kraljica Elizabeta.

Citati po kojima će biti upamćena

Posvećena romantičnoj ljubavi kroz romane, Barbara Kartland ponela je nezvaničnu titulu “kraljice ljubića”. U brojnim TV gostovanjima slavila je romantičnu ljubav, svesna da će na taj način pridobiti publiku širom sveta. Jer, svako kad-tad u životu poveruje da “negde na planeti postoji ona druga polovina, “srodna duša” sa kojom će se “razumeti bez ijedne izgovorene reči”.

- Ljubav je razlog za život, a svakako i razlog za sve ostalo u univerzumu - govorila je Barbara Kartland.

Imala je i savet za sve one koji su doživeli ljubavno razočaranje i zarekli se da više nikada nikome neće pokloniti srce:

- Nikad ne odustaj od ljubavi. Mogla bi da te sačeka iza prvog ćoška.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Čiča

    15. jul 2022. | 20:20

    Kaže Fata - Mene su na kolenima molili da se udam. - Ko bona ? Pita Mujo - Pa mater i babo.

    Podelite komentar