• 2

Hidžabi na fudbalskim terenima: Žene koje su spojile veru i sport u Engleskoj

Kako su muslimanke u Londonu pomerile granice u veri i sportu

  • 2
Foto:Shutterstock

U Londonu u Velikoj Britaniji, 2018. je osnovan ženski fudbalski klub "Sestrinstvo" čiji su članovi muslimanke, vernice, koje praktikuju nošenje hidžaba. 

Uprkos velikoj vrućini koja nastaje kada dođu topli letnji dani, sve članice Sestrinstva su odevene od glave do pete u potpuno crne boje kluba. Neke nose trenerke, dok skoro sve imaju hidžab marame, a jedna je u ogrtaču koji prekriva celo telo.

Od kako je nastao klub, broj članica je sve veći, a ove godine broji čak i do 100 članova više.

Foto:Shutterstock

- U pitanju je fudbalski klub za muslimanke koje dolaze i osećaju se slobodno i opušteno, jer mogu da igraju u svojoj odeći - kaže Kamara Dejvis koja danas ima 30, a u Islam je prešla sa 17, kada je mislila da više nikada neće igrati fudbal jer joj je ideja izgledala nespojivo sa tradicionalnim odevanjem koje prati ova religije.

Ali kada je čula za sestrinstvo, iskoristila je priliku da se pridruži.

Fudbalerke su se u početku suočile sa raznim komentarima i bile su neprihvaćene od strane drugih pripadnika iste religije, ali su na to bile spremne i znale su da će za ovakav poduhvat trebati vremena.

Ono čega su bile svesne je da je ovakav klub bio neophodan kao ponuda da se muslimanke izdvoje iz uobičajenih stvari koje se od njih očekuju. 

Foto:Shutterstock

Od formiranja kluba, pripadnice ove religije dolaze iz različitih delova velikog Londona kako bi odigrale utakmicu ili samo trenirale, a kako prenosi Independent, to im ne pada teško, već im predstavlja uživanje i služi za podizanje samopouzdanja jer pored sebe na terenu imaju "sestre po hidžabu".

Kako list zaključuje - ove žene su spojile veru sa sportom u samom srcu Engleske - a granice su pomerile širom sveta.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • w

    3. januar 2023. | 19:39

    Biće nešto novo.😜

    Podelite komentar