• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je bila Muni: Kratko ime za beskrajnu inspiraciju slikara Paje Jovanovića

Vreme čitanja: oko 3 min.

Muni menja njegov odnos prema aktu

  • 0
Hermina Muni Dauber Jovanović

Foto: Paja Jovanović/Muzej Grada Beograda

Kada uđete u Legat Paje Jovanovića u Beogradu, dočekaće vas tri impozantna platna. Dva ženska akta i portret žene koja sedi, obučena u prozračnu haljinu šampanj-boje, kraljevskog stava. I kada gleda u vas i kada joj je pogled usmeren u stranu, da bi samo istakla lepotu svog tela, ona vas osvaja gracioznošću.

Model je isti, u pitanju je jedna žena, večna inspiracija slikara Paje Jovanovića - Muni, Hermina Jovanović rođena Dauber (1892-1972).

Ova mlada Bečlijka 27. marta 1917. godine u Budimpešti postala je supruga jednog od najvećih srpskih slikara, tipičnog predstavnika akademskog realizma Paje Jovanovića (16. jun 1859 – 30. novembar 1957). Bila je ćerka nastojnika kuće u kojoj je Paja imao atelje u Beču i njegov dugogodišnji model.

O njihovoj neraskidivoj vezi i beskrajnoj inspiraciji koju je Muni budila u umetniku, mogo se govorilo. Njihov poseban psiho-estetski odnos neki istoričari umetnosti porede sa antičkim mitom o Pigmalionu iz Ovidijevog dela „Metamorfoze“.

Muni, Legat Paje Jovanovića

Foto: Privatna arhiva, iz Legata Paje Jovanovića

Naime, zbog sveopšte nemoralnosti tadašnjih žena Pigmalion nije hteo da se ženi i živeo je samo za svoju umetnost. Međutim, čeznuo je za idealnom ženom, pa ju je prema sopstvenoj predstavi načinio od slonove kosti. Kad je boginja Afrodita slavila svoj praznik, prineo joj je u hramu sjajnu žrtvu i pred žrtvenikom izgovorio bojažljivu molbu da mu od tog kipa stvori ženu. Ona mu je ispunila želju, kod kuće ga je čekao živ kip, Galateja, piše "Vikipedija".

Nakon stvaralačke faze koju obeležavaju orijentalne žanr-scene, koje su Paji Jovanoviću donele svetsku slavu i učinile ga najmlađim srpskim akademikom čuveni slikar se upustio u period slikanja monumentalnih istorijskih kompozicija. Potom se interesuje za portrete, kao i za akt. Tad je Muni stupila na scenu.

Video ju je kao devojčicu od svega trinaest godina, kada je pomagala ocu oko uređivanja zgrade u kojoj je Paja imao atelje, beleži portal "Beforeafter.rs". Bio je 33 godine stariji od nje.

Posle očeve zabrane da posećuje atelje, da ne bi smetala umetniku, Paja, čija je ruka već ovekovečila lik mlade Hermine, uz molbu dobija odobrenje od njenog oca da boravi u ateljeu kao model.

Tad počinje nešto što bi se moglo nazvati misija mlade Hermine i stvaranje dela za večnost uglednog slikara.

"Slikanje žena za Paju je uvek značilo slikanje lepote. On, jednostavno, nije želeo da ih vidi ružne i stare. Čak i kada se radilo o ne baš tako lepim ženama, uvek se trudio da pronađe lepotu u njima. Mnogi likovni kritičari su mu zamerali zbog toga, i upućivali žestoke čak i zajedljive kritike. Ali on je ostao dosledan sebi i svojoj životnoj mudrosti: "Veština je naći lepotu", beleži "Vikipedija".

Izgleda da je u Muni slikar pronašao upravo lepotu. Ona menja njegov odnos prema aktu. Paja Jovanović je, naime, tokom studija zbog ružnih i starih modela imao odbojan stav prema ovom žanru i njegov otkon prema slikanju nagog tela trajao je sve dok nije upoznao Herminu Dauber. Njihov brak dug četiri decenije trajaće do smrti Paje Jovanovića 1957. godine.

Kroz Pajina umetnička dela vidi se i sazrevanje žene koja je obeležila njegov rad i koja mu je ostala odana celog života.

Njihov odnos opisuje i naziv postavke iz 2018. godine u Legatu Paje Jovanovića - „Muni umetnička inspiracija Paje Jovanovića“. Naime, tad je bilo izloženo 30 Jovanovićevih dela inspirisanih njegovom suprugom Herminom Jovanović rođenom Dauber.

Muni ne samo da je bila model za dela na kojima je ona prikazana, već je pozirala Paji Jovanoviću i za čuveni portret kraljice Marije Karađorđević. U muzeju postavljene jedna naspram druge, slike pokazuju sličnosti tela, dok je kraljica koju je narod voleo pozirala samo za glavu i lik na svom portretu, kako će vam prilikom posete objasniti kustosi. I tu kraljevsko držanje Pajine muze fascinira.

Stopala, šake, prsti, prevoji haljina i svetlosti na njima... Sve na slikama Muni odiše pokretom umetnika kome je bila više od modela - supruga, muza, životna inspiracija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona