• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kira Najtli je Holivud osvojila u tinejdžerskim danima: Nisu joj svi priznavali talenat

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najtli je rekla da je želela da bude glumica kada je bila dete i tražila je agenta kada je imala samo tri godine. Njeni roditelji su čekali da ona napuni sedam godina

  • 0
Kira Najtli, Keira Knightley Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini/Invision/AP)

Kira Najtli rođena je na današnji dan 1985. godine. Počela je da glumi kada je bila dete, otprilike u isto vreme kada joj je dijagnostikovana disleksija. Nakon nekoliko godina napornog rada, postala je slavna kada je bila tinejdžerka zahvaljujući filmovima "Bend It Like Beckham" i "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl".

Glumica je zaradila svoju prvu nominaciju za Oskara za film "Pride and prejudice" i dobro je poznata po tome što je glumila u "starinskim" filmovima.

Najtli je rođena u oblasti jugozapadnog Londona koja se zove Tedington od roditelja Šarman Mekdonald, škotske glumice i dramaturga, i Vila Najtlija, engleskog glumca.

Najtli je rekla da je želela da bude glumica kada je bila dete i tražila je agenta kada je imala samo tri godine. Njeni roditelji su čekali da ona napuni sedam godina.

Takođe joj je dijagnostikovana disleksija kada je imala šest godina. "Sporo čitam", rekla je za "Independent".

- Uvek sam volela reči, što je čudna stvar s obzirom da nisam mogla da ih pročitam. Kada sam imala 11 godina, smatrali su da sam to dovoljno prebolela.

Počela je da dobija niz manjih uloga kao dete. Posle šest godina, dobila je ulogu Sabe u filmu "Ratovi zvezda: Epizoda I - Fantomska pretnja".

Tinejdžerka u Holivudu

Dobila je ulogu jer je ličila na Natali Portman, koja je igrala Padme u filmovima koji su prethodili tom nastavku. Najtli je imala samo 14 godina kada je film izašao 1999. godine.

Odmah nakon toga, Najtli je trenirala tri meseca da se pripremi za ulogu fudbalerke. Film "Bend it like Beckham" je potom dobio nominaciju za Zlatni globus.

Ali "Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera" iz 2003. godine učinilo je Najtli prepoznatljivom širom sveta. Imala je samo 17 godina.

Kako prenosi CBS, Najtli se pitala da li će film, zasnovan na vožnji u zabavnom parku, biti uspešan.

- Sećam se da sam bila na setu i samo govorila: "OK, šta je ovo? Je li ovo dobro? - rekla je.

Film je na kraju zaradio puno na blagajnama, donoseći više od 305 miliona dolara od prodaje karata. Nastavila je da glumi u filmovima "Pirati sa Kariba: Mrtvačeva škrinja" iz 2006. i "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" iz 2007. Takođe je snimila kameo u filmu iz 2017. "Pirati sa Kariba: Mrtvaci ne pričaju priče".

Najtli je takođe bio deo ansambla "Love Actually" 2003. godine. Britanska romantična komedija se često pušta tokom božićne sezone.

Najtli je tokom intervjua za "BBC radio 1" otkrila da je u filmu nosila šešir kako bi sakrila bubuljicu na licu.

- Ovo je problem imati 17 godina i biti u filmovima. Bilo je ogromno, tako da nije bilo drugog izbora osim da nađem šešir da ga pokrije jer nije bilo osvetljenja, nije bilo šminke koja bi to mogla da pokrije.

Najtli je imala nekoliko lošijih uloga tokom godina, ali je postigla hit i pohvale sa "Pride and Prejudice".

Nominacije za Oskara

Najtli je glumila Elizabet Benet u filmskoj adaptaciji istoimenog romana Džejn Ostin. Glumica je za svoju ulogu dobila prvu nominaciju za Oskara.

Glumica je rekla da je nominacija za Oskara naterala kritičare da na neko vreme odustanu od koementarisanja njene glume.

- Godinama svi su govorili: "O, ona je samo lepo lice. Ona apsolutno ne ume da glumi". I uvek sam mislila da su možda u pravu.

Režiser filma Džo Rajt je rekao: "Mislim da je neko vreme bila potcenjena, i mislim da je to pokušala da opovrgne kada je glumila Elizabet. Želela je da bude sigurna da dobija pažnju kakvu zaslužuje s razlogom. Ona nije posebno zaljubljena u celu ovu stvar sa slavnim osobama. Kira zapravo zaista voli glumački zanat i samo želi da bude najbolja majstorica koja može biti".

Sa uspehom ovog filma, Najtli je postala poznata po ulogama u filmovima iz tog perioda, kao što su "Iskupljenje", "Ivica ljubavi" i "Vojvotkinja".

Ali njen brzi uspon do slave nije bio lak za mladu glumicu, i ona je odstupila od većih uloga tokom svojih srednjih 20-ih.

Glumica je u intervjuu 2018. otkrila da joj je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj sa 22 godine zbog pritisaka sa kojima se suočavala u karijeri, ali i zbog seksualizacije od strane paparaca.

- Imala sam PTSP i napade panike. Bukvalno nisam mogla da radim godinu dana i nisam znala da li će tome biti kraja. Moja porodica i moja mala, ali veoma bliska grupa prijatelji su me oporavili. I mislim da bi bez toga bila sasvim druga priča. Na kraju, nisam želela da mediji i paparaci pobede. Jedina stvar koju želim da uradim jeste da pravim filmove - rekla je za "Sunday Times".

Ona se potom fokusirala na indi filmove i scenske uloge.

Glumica se okrenula filmu "Počni ponovo", u kojem je glumila zajedno sa Markom Rufalom, za novi početak.

- Veoma sam želela da uradim nešto u šta je bilo nade, jer nije bilo. Mislim, ne za mene, za likove. Tako da je to izgledalo kao dobra ideja. To je potpuno drugačiji stil glume i stil snimanja filmova. I bilo je zabavno i izazovno.

Tri godine nakon objavljivanja filma, Najtli se našla u vestima nakon komentara reditelja filma Džona Karnija.

U intervjuu za "The Independent", Karni je kritikovao Kirinu glumu u filmu.

- Ne želim da zafrkavam Kiru, ali znaš da je teško biti filmski glumac i da zahteva određeni nivo iskrenosti i samoanalize za koje mislim da još nije spremna, a sigurno ne mislim da je bila spremna za taj film - rekao je on.

Neki reditelji koji su ranije radili sa glumicom izrazili su podršku Kiri na svojim društvenim mrežama.

Karni se kasnije izvinio za svoje komentare.

Najtli je dobila svoju drugu nominaciju za Oskara godinu dana kasnije za ulogu u filmu "Igra imitacije" iz 2014. Najtli je glumila Džoan Klark, kriptoanalitičarku koja je radila sa Alanom Tjuringom na dešifrovanju nemačkih obaveštajnih kodova za britansku vladu tokom Drugog svetskog rata.

Kada ne snima na raznim lokacijama širom sveta, Najtli živi u Londonu. Udala se za Džejmsa Rajtona na skromnoj ceremoniji na jugu Francuske 2013. godine, noseći "šanel" haljinu od bledo sive boje. To nije bio ni prvi ni poslednji put da se pojavila u haljini, jer ju je nosila na after partiju BAFTA-e 2008. godine, a zatim na dobrotvornoj gala haljini nekoliko meseci nakon venčanja.

Kasnije te godine, Najtli je glumila Koko Šanel, u kratkom filmu koji je režirao Karl Lagerfeld.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona