• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Naomi Kembel napunila 53: Žena koja je asocijacija na jedno modno razdoblje nikada nije igrala po pravilima

Vreme čitanja: oko 6 min.

Hod koji je pokorio modni svet!

  • 0
Naomi Kembel Foto: Tanjug/AP

Jedan od najpoznatijih svetskih supermodela, Naomi Kembel je bila prva crna žena koja se pojavila na naslovnicama francuskog i britanskog "Vogue" i prva crna manekenka koja se pojavila na naslovnoj strani magazina "Time".

Iako je egzotična dugonoga lepotica započela svoju karijeru na modnoj pisti, brzo je krenula u reklamne kampanje visokog profila i bila zaštitno lice mnogih prepoznatljivih brendova.

I danas, na dan kada puni 53 godine, pleni pogledom, stasom i besprekornim manekenskih hodom kao na samom početku karijere.

Ostvarena i zapažena na više polja

Naomi Kembel je rođena 22. maja 1970. godine u Londonu, Engleska. Kao devojčica pohađala je školu Dunraven i Londonsku akademiju za scenske umetnosti. Studirala je u pozorišnoj školi Italia Conti Academy i pojavljivala se u muzičkim spotovima za Boba Marlija i Culture Club bend pre nego što je potpisala ugovor sa modeling agencijom sa navršenih 15 godina.

Nakon njenog uspona do slave kao modela, Kembel je nastavila glumačku i muzičku karijeru, koji je posebno bio izražen u Japanu. Njena pevačka karijera dostigla je vrhunac sa hitom iz 1994. "Love and Tears". Iako je njen debi album "Baby Woman" prodat u više od milion primeraka, ne smatra se njenim istaknutim uspehom.

Nakon što je započela karijeru pevačice izdavanjem svog albuma "Baby Woman" 1994. godine, Naomi Kembel je učestvovala u nekoliko filmskih projekata od ranih 1990-ih. Pojavila se u američkim serijama i filmovima, uključujući "The Cosby Show", "The Fresh Prince of Bel-Air" i "Ugly Betty". Dizni je takođe bio inspirisan njenim jedinstvenim karakteristikama u skicama za stvaranje izgleda Pokahontas.

Otprilike u to vreme, Kembel se pojavila u nekoliko muzičkih spotova i filmova, uključujući "Vanilla Ice" i romantičnu komediju "Miami Rhapsody". Takođe je bila koautor romana "Labud" 1994. godine i dve godine kasnije objavila istoimenu foto-knjigu. Ambiciozna poslovna žena, Kembel je lansirala liniju mirisa za žene 1999. godine i firmu za brendiranje životnog stila i planiranje događaja NC Connect 2002. godine.

Žrtvovala je ljubav

Modna ikona Naomi Kembel baca svetlo na žrtve koje je morala da podnese da bi dostigla vrhunac uspeha u karijeri modela.

U razgovoru za "The Cut" je izjavila da se odrekla mnogo toga u svom ličnom životu da bi bila svetski poznati model kakav je danas.

- Rekla bih da je žrtva zaista pronalaženje srodne duše koja će te razumeti. Ja sam snažna, ali sam i osetljiva. Znam da u vezama moram da pravim kompromise - dodala je Kembel, koja nikada nije bila u braku, a piše "The News".

Kembel je bila romantično povezivana sa brojnim poznatim ličnostima visokog profila, uključujući Leonarda Di Kaprija, Roberta De Nira, repera Skeptu i pevača Lijama Pejna iz benda One Direction.

Manekenka je takođe bila nakratko verena sa basistom Adamom Klejtonom 1993. Kembel se verila i sa biznismenom Flaviom Briatoreom, ali su se rastali 2002. godine.

Ona je asocijacija na modnu scenu 90-ih

Naomi Kembel je inspirisala čitavu generaciju svojim mačjim crtama lica, raspuštenom crnom kosom, vitkom figurom i vatrenom ličnošću. Sa samo 16 godina, devojka iz Londona je krenula u Pariz da bi debitovala na modnoj pisti za brend "Azedin Alaja", napravivši prvi korak u zvezdanoj karijeri. Tokom 1990-ih, stekla je slavu zajedno sa supermodelima kao što su Sindi Kraford, Kristi Tarlington, Karla Bruni, Helena Kristensen i Klaudija Šifer, kraseći sve veći broj pista i naslovnica časopisa. Dvadeset godina kasnije, supermodeli su se ponovo okupile na reviji Versace proleće/leto 2018. u Milanu, kao deo počasti dizajneru Đaniju Versačeu, koji je pomogao u razvoju njihovih karijera tokom 1990-ih.

Ona je bila najveća muza Azedina Alaje, kojeg je nazvala "tata".

Francusko-tuniski dizajner Azedin Alaja preminuo je 18. novembra 2017. u 77. godini života i ostavio iza sebe snažno nasleđe glamura i elegancije. Naomi je bila shrvana gubitkom: upravo je dizajner, kojem je od milja dala nadimak "tata", pomogao da njena karijera modela procveta kada je prvi put stigla u Pariz 1986. Manekenka je odala počast Alaji tako što se vratila na modnu pistu za Haute Couture reviju ove modne kuće za jesen/zimu 2018.

Kada su se supermodeli Linda Evanđelista, Tatjana Patic, Sindi Kraford, Kristi Tarlington i Naomi  okupili u kultnom spotu za pesmu "Freedom" Džordža Majkla, u režiji Dejvida Finčera, stvorile su modni trenutak za pamćenje. Manekenka je progovorila o pojavljivanju u američkoj emisiji "The View" u januaru 2017, mesec dana nakon pevačeve smrti.

Naomi Kembel Naomi Campbell Printskrin: Youtube/georgemichael

- Dolazila sam pravo sa Muglerove revije. Morali smo da letimo prvim letom i idemo iz Pariza za London pravo na set. Bila sam iscrpljena, ali tako srećan što sam bila tamo, što sam radila sa Dejvidom Finčerom i tako srećna što je Džordž izabrao nas pet.

I sledeće godine, kada je Đani Versače odabrao pet supermodela da otvore reviju za proleće/leto 1991-1992, izašle su na pistu baš uz pesmu "Freedom", piše "Vogue".

Nikada nije živela po pravilima

U svojoj dugoj karijeri, Naomi je radila sa modnim kućama kao što su "Šanel", "Prada", "Fendi", "Barberi", "Valentino", Iv Sen Loran" i mnoge druge. Ali njena najupečatljivija "modna revija" desila se tokom sedmice koju je provela obavljajući društveno-koristan rad.

Januar je 2007. godine, a Naomi ne može da nađe svoj omiljeni par farmerki i pita gde su svoju domaćicu kuće Anu Skovolino, koja nažalost nema odgovor na ovo pitanje. U ispadu, Naomi baca svoj mobilni telefon na svoju sluškinju, koja kao rezultat prijavljuje događaj policiji. Naomi je tada osuđena na nedelju dana društveno-korisnog rada za grad Njujork, tačnije nedelju dana čišćenja u njujorškoj sanitarnoj garaži.

Svakog dana u nedelji Kembel se pojavljivala u crnom kombiju u nizu neverovatnih modnih kombinacija. Prvog dana, čim je izašla iz auta, predala je torbu policajcu, pogrešno ga je smatrala jednim od svojih telohranitelja. Ovi dani društveno-korisnog rada su odmah dokumentovani u tabloidima i časopisima zahvaljujući desetinama paparaca spremnih da uhvate svaki Naomin pokret. Od drugog dana joj se javlja veliki broj dizajnera i stilista koji je traže da obuče njihovu odeću za obavljanje dužnosti, piše "NSS Magazine".

Prvog dana stigla je u bundi Đulijane Teso, dok se narednih dana odlučila za krznene bomber jakne, kožne kapute, uvek sa odgovarajućom kapom, visokim potpeticama, a ponekad povrh svega kombinujući odevnu kombinaciju sa ogromnom "Erme" torbom.

Ali vrhunac ove "modne revije" postignut je u petak, kada se Naomi pojavila u svečanoj haljini. Kembel je doška u dugačkoj, metalik haljini sa šljokicama modne kuće "Dolče i Gabana", sa istaknutim detaljima u struku, uparenoj sa dijamantskom ogrlicom i prstenom. U trenutku kada je zauvek napuštala svoja obavljena zaduženja, Naomi je sela u crni "Rols Rojs" uputivši se na rođendansku zabavu Eltona Džona.

Ćerka joj je najveća radost

Kembel je u maju 2021. otkrila da je dočekala svoje prvo dete, pokazujući svojim pratiocima sliku na kojoj drži stopala svoje novorođe ćerke.

- Prelep mali blagoslov izabrao me je da joj budem majka. Tako sam počastvovana što imam ovu nežnu dušu u svom životu, nema reči kojima bih opisao doživotnu vezu koju sada delim sa tobom, moj anđele. Nema veće ljubavi - napisala je tada.

U februaru je razjasnila glasine o usvajanju u svojoj priči na naslovnoj strani britanskog "Vogue".

- Nije usvojena, ona je moje dete - rekla je manekenka, napominjući da je vest neko vreme krila od javnosti.

- Na prstima jedne ruke mogu da prebrojim broj ljudi koji su znali da ću je dobiti. Ali ona je najveći blagoslov koji sam ikada mogla da zamislim. To je najbolja stvar koju sam ikada uradila i koja mi se desila.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona