• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kajli Minog: Zvezda koja je jednim gestom spasila živote stotine hiljada žena

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako su je kritičari nazivali “drugorazrednom Madonom”, lepa Australijanka uspela je da se izbori za svoje mesto pod suncem kako velikim radom u oblasti šou-biznisa, tako i otvorenom pričom o borbi protiv raka dojke

  • 1
Kajli Minog

Printskrin/Instagram/kylieminogue

Kad se pojavila na javnoj sceni, Kajli Minog (54) bila je jedna od mnogih mladih devojaka koje su želele da uspeju u svetu šou-biznisa.

Australijska pevačica koju u Velikoj Britaniji nazivaju “mlađom Madonom” karijeru je započela kao glumica još dok je bila na pragu puberteta.

Pred mikrofon je stala kao 19-godišnjakinja i od tada se njena glumačka i pevačka karijera prepliću.

Detinjstvo i zvezdani počeci

Rođena je u Melburnu, kao najstarije dete bivše manekenke Karol i računovođe Rona. Njen dve godine mlađi brat Brendan danas radi kao snimatelj na australijskoj televiziji, dok godinu dana mlađa sestra Deni uspešno “pliva” u vodama šou-biznisa.

Kajli je upravo sa sestrom započela glumačku karijeru na “petom kontinentu”. Pred kamere je stala kad je imala svega 11 godina i do dana današnjeg dokazuje da je to ambijent u kom se savršeno snalazi.

Snimanje serije donelo joj je i prvu ljubav, koja je intrigirala novinare tabloida. Kajli je zaplovila u vezu sa kolegom Džejsonom Donovanom, koji je najpre bio njen emotivni partner u seriji “Komšije”.

Lepa, mlada, talentovana i uspešna dobila je nagradu o kojoj su mnoge njene koleginice maštale - Kajli je 1988. proglašena za najomiljeniju osobu na australijskoj televiziji.

Godinu dana pre toga, na dobrotvornoj priredbi u Melburnu otpevala je hit “Little Eve” i oduševila kako publiku, tako i muzičke producente. Ubrzo je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom “Maršum rekords” i objavila singl koji je postao najprodavaniji singl decenije.

Svetska karijera

Uprkos tome što je u glumi napravila prve slavom ovenčane umetničke korake, Kajli se opredelila za muziku.

Napustila je rodnu Australiju i preselila se u Veliku Britaniju, gde je dočekana raširenih ruku. Njen prvi album “Kylie” postao je veoma uspešan i prodat u tiražu od čak sedam miliona primeraka.

 

Nastupala je i u Japanu, a pravu revoluciju izazvala je snimanjem dueta sa Džejsonom Donovanom. Pesma “Especially For You” postala je svetski hit, što je za Kajli predstavljalo odskočnu dasku za novi, drugi album.

Od šećerleme do vamp žene

I dok je na početku karijere gajila imidž slatke tinejdžerke sa kojom je mogla da se identifikuje svaka devojčica na planeti, kad je napunila 22 godine, Kajli se preobratila u vamp ženu. Nekako u isto vreme pukla je i njena veza sa Donovanom, a Kajli je završila u zagrljaju pevača Majkla Hačinsa koji se nije libio da prizna da je njegov omiljeni hobi “kvarenje Kajli”.

U periodu od 1994. do 1998. sarađivala je sa Nikom Kejvom i grupom “Pet Shop Boys”, a 1997, baš kad je planirala da plasira album “Impossible Princess” svet je potresla tragična vest o pogibiji princeze Dajane.

Album je morao da bude preimenovan za evropsko tržište, a pesme nisu pronašle put do armije slušalaca jer su, po oceni mnogih, bile previše mračne.

Veliki povratak

Naredne godine nisu bile posebno berićetne za Kajli. Pa ipak, uspela je da se vrati na tron zahvaljujući spotu u kom se pojavljuje u zlatnim pantalonama. Na završnoj proslavi Letnjih olimpijskih igara 2000. u Sidneju kreće Kajlin novi uzlet na svetski muzički tron.

Iako su je kritičari nazivali “drugorazrednom Madonom”, ona se vratila u žižu popularnosti. Nominovana je za brojne nagrade, a “Gremi” je završio u njenim rukama.

Pored toga što je bila vlasnica velikih hitova, Kajli Minog bila je proglašena i ikonom stila. Zbog toga je 2005. u Australiji bila organizovana izložba na kojoj su posetioci mogli da vide kostime u kojima je prethodnih decenija nastupala pevačica koja je proslavila njihovu zemlju.

Kajli Minog

Foto: Profimedia/Felipe Ramales/SplashNews.com/Splash

 

“Kajli efekat”

Iste godine u proleće Kajli je krenula na veliku svetsku turneju, ali su nastupi posle koncerata u Evropi otkazani. Objašnjenje je osvanulo na naslovnicama dnevnih novina: njen lekar pronašao je krvžicu prilikom pregleda za koju je potvrđeno da je zloćudnog karaktera.

Kad je ova vest objavljena, čak 40 odsto žena više se prijavilo za odlazak na mamografiju u prve dve nedelje od objave dijagnoze koju je imala Kajli. Tad je nastao izraz “Kajli efekat” koji sugeriše kakav efekat ima kad slavne ličnosti podele sa javnošću od čega boluju i upute apel za odlazak na redovne kontrole.

Zahvaljujući tome što je podelila sa javnošću sa kojim zdravstvenim problemom se bori, Kajli je spasila na stotine hiljada života žena koje su se nemarno odnosile prema svom zdravlju.

Takođe, mnogi obožavaoci Kajli Minog donirali su sredstva za istraživanje i lečenje raka dojke.

Slavna umetnica operisana je 20. maja, a u Parizu je prošla kroz dug ciklus hemioterapije. Posledice je sanirala u godinama koje su usledile, paralelno snimajući albume i filmove i pišući knjigu za decu.

Podrška LGBT populacije

Otkako se pojavila na sceni, Kajli je imala podršku LGBT populacije. Zauzvrat, često je gostovala u gej barovima i na gej paradama.

- Moja gej publika bila je uz mene od početka. Oni kao da su me usvojili - rekla je Kajli jednom prilikom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelisaveta Mojsilović: Muzikolog za miksetom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Ortodox RS

    26. maj 2023. | 09:10

    Cak bi joj i Čak Noris zavidio na kolicini spasenih zivota.Rambo,Van Dam su neozbiljni u odnosu na ovu Superwomen.

    Podelite komentar