• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čudni su putevi vjere od Lima do Zete": Predstavljeni rezultati projekta promocije verskog turizma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projekat predstavljen promo turom upoznavanja verskog nasleđa pograničnog područja Srbije i Crne Gore

  • 0
365 dana kroz Srbiju Manastir Mileševa Prijepolje Foto: Ivan Strahinić

Turistička organizacija Priboj i Eparhija mileševska u Srbiji i Eparhija budimljansko-nikšića u Crnoj Gori predstavili su rezultate dvogodišnjeg projekta "Čudni su putevi vjere od Lima do Zete" promo turom upoznavanja verskog nasleđa pograničnog područja Srbije i Crne Gore.

Kako je verski i kulturni turizam prepoznat kao važan potencijal za razvoj opština Priboj i Nikšić izgrađen je centar za posetioce u Pribojskoj banji sa pet smeštajnih jedinica, renovirana je istorijska vila u Nikšiću, zadužbina prote Milana Ćukovića koja će biti hodočasničko-razvojni centar sa smeštajnim kapacitetima i restoranom. Takođe, odrađeno je brendiranje područja kao turističke destinacije, promovisana ruta "Stazama Holmije (Huma)", kreiran priručnik o verskom turizmu i obučeno 12 ugostiteljskih radnika.

Šef Kancelarije za međunarodnu saradnju budimljansko-nikšićke eparhije protođakon Konastantin Dojić istakao je da je verski turizam veoma bitan za Crnu Goru i Srbiju.

- Tu smo da probamo zajedno da nađemo balans između potrebe za prihodima od turizma i očuvanja društvenog i istorijskog tkanja i svega onoga što čini jedno društvo autentičnim - naveo je ta Tanjug Dojić, čija eparhija sprovodi projekte sa Evropskom unijom već 10 godina.

Tura iz Srbije kreće od manastira Banja u Pribojskoj banji, nastavlja preko manastira Mileševa u Prijepolju, sjeničkog manastira Kumanica. U prekograničnom području, a između Priboja i Nikšića, na predstavljenoj ruti "Stazama Holmije (Huma)" nalazi se 17 pravoslavnih svetinja. Na kraju ture koja kreće iz Srbije je manastir Svete Trojice u Pljevljima.

Na "putevima vjere od Lima do Zete" nalaze se još i manastiri Đurđevi stupovi, zadužbina Stefana Prvoslava, Samograd, jedina crkva iz 4. veka na Balkanu, Kaludra iz doba Nemanjića posveće Svetom Apostolu Luki, Majstorovina sazidan u vreme patrijarha Joanikija, Ždrebaonik koji čuva mošti Svetog Arsenija Sremca, prvog naslednika Svetog Save, Župa, najbrojniji ženski manstiri u Crnoj Gori i mnogi drugi.

Projekat je vredan 410.400 evra i realizovan je uz pomoć IPA II programa pretpristupne pomoći, od čega je Evropska unija kofinanansirala 336.500 evra.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Unikatne sveće monahinje Nektarije iz manastira Tumane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona