• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upoznajte ženu koja je pokrenula „Kafe menopauzu“: Ona želi da razbije stigmu i govori o važnom dobu žene

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rejčel Ves začetnik je globalnog pokreta koji podstiče diskusiju o promenama koje sve žene doživljavaju kako stare

  • 0
Sredovečne žene Foto: Shutterstock

Kada je jedna Britanka shvatila da oko teme menopauze vladala zaglušujuća tišina, odlučila je da započne razgovor.

Rejčel Vajs imala je 50 godina kada je jedno mirno popodne sa suprugom, u februaru 2017. godine, gledala dokumentarac BBC-a o menopauzi. U nekom trenutku shvatila je i pomislila kako sve što je upravo odgledala uskoro i očekuje.

- Ono što me je pogodilo su svi ti različiti simptomi za koje nikada nisam čula. Samo sam pomislila: „To, to, to i to... i onda prestaje, a možda ću dobiti i neke napade vrućine." I to je bio opseg mog ukupnog znanja. Tada sam pomislila: „Zašto niko ne priča o ovome?“ - izjavila je za "People Magazin" Vajsova, koja je inače psihoterapeutski savetnik u Škotskoj.

Zato se odlučila da uradi upravo to - objavila je na "Fejsbuku" status u kojem je upitala da li je još neka  od lokalnih žena videla ovaj dokumentarac i da li su zainteresovane da više porazgovaraju o menopauzi. Uskoro se 30-ak ljudi pojavilo u lokalnom kafiću u Pertu, gde živi Vajsova.

- Atmosfera u prostoriji je bilo neverovatno - priseća se sada Vajsova koja trenutno ima 57 godina i dodaje:

- Jedna meštanka je uskočila u auto da nam se pridruži nakon što je videla inicijativu koja je spomenuta u lokalnim vestima. Stigla je baš kada smo se pakovali, pa smo stajali na trotoaru i razgovarali sa njom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Menopause Café® (@menopause_cafe)

Od tada je organizovana čitava serija pop-up događaja poznatih kao "Menopause Cafe" (Kafe menopauza) koja je sada već postala registrovana dobrotvorna organizacija, sa sve većim timom volontera koji su domaćini tih druženja širom Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i SAD.

- Mi nismo medicinski stručnjaci, ali dajemo ljudima prostor gde mogu da dođu i razgovaraju - kaže Vajsova, koja nudi besplatne smernice za sve koji su zainteresovani da organizuju sopstveni "menopauza kafe".

Ona ističe dve glavne stvari koje žene kažu kada odu sa sastanaka - sada znaju da nisu same i drugo, znaju da neće da polude kada ih menopauza sustigne.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Menopause Café® (@menopause_cafe)

Svako može da bude domaćin ovog sastanka (prvo se registruje na mreži i prati smernice), ali nisu samo žene koje prolaze kroz menopauzu te koje mogu da prisustvuju. Naprotiv, žene bilo kog uzrasta su dobrodošle, kao i muškarci.

- Hrabar je čovek koji bi ušao u sobu punu žena u menopauzi! - šali se Vajsova, koja kaže da muškarci češće zalutaju na njihov sastanak jer je kafić u blizini njihovog radnog mesta: - Sjajno je kada se muški izvršni direktor pojavi u kafiću, a zatim piše o tome na blogu ili pošalje e-poštu svom timu, jer je obrazovanje ključno.

Kako menopauza uključuje niz simptoma, izostanak menstruacije duže od 12 meseci, probleme sa spavanjem, anksioznost, depresiju, povećanje telesne težine, obilno krvarenje, bol u zglobovima i druge, Vajsova kaže da su njihova okupljanja na kafi daleko više od pukih razgovora o talasima vrućine i noćnom znojenju.

- Ono čime se bavimo kada se uhvatimo ukoštac sa svešću o menopauzi je rodni "ejdžizam" društva (diskriminacija zbog godina), koji nam govori da je biti starija žena i sve to žongliranje sa svim tim životnim obavezama - loša stvar. A možda nije?

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Menopause Café® (@menopause_cafe)

U septembru će dobrotvorna organizacija biti domaćin svog petog godišnjeg #FlushFest-a u Edinburgu, sa radionicama i diskusijama sa medicinskim stručnjacima - uključujući terapeuta za spavanje i nutricionistu, kao i radionice za pravljenje skulptura i pevanje, a prihod će biti uplaćen u dobrotvorne svrhe.

Po prvi put ikada, događaj će se održati lično i virtuelno, a od učesnika na mreži će se tražiti da plate ono što mogu da priušte.

- Napravili smo nešto posebno i to je zaista sjajano - zaključuje Vajsova, čija ćerka volontira zajedno sa njom na festivalu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Besplatno podmlađivanje lica za samo 10 sekundi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona