• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Milena Dravić je bila i ostala simbol urbanog Beograda: Životna priča dive i legende jugoslovenskog glumišta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Njeni šarm, harizma, talenat i ženstvenost nikoga nisu ostavili ravnodušnim

  • 0
Milena Dravic Milena Dravić / Foto: ATA Images

Milena Dravić je više od 60 godina izmamljivala osmehe publike svaki put kada bi se pojavila na televiziji ili na pozorišnim daskama. Iako je prošlo skoro pet godina od kada je preminula, Milena Dravić je neko ko i dan-danas izaziva divljenje kod mnogih.

Milena je rođena 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Odrastala je na Dorćolu, gde je pohađala osnovnu školu "Janko Veselinović", nakon koje se upisala u Prvu mušku gimnaziju.

Pozorište je za nju bilo "prozor u svet"

Svojevremeno je, kako piše "Biografija.org", govorila da je Narodno pozorište za nju uvek bilo "prozor u svet", te je vrlo verovatno da se tu i rodila ljubav prema glumi.

Rođena sestra njenog oca Milenka je prepoznala talenat za glumu kod Milene, a dok je pohađala gimnaziju, odlazila je i na časove baleta.

Njena glumačka karijera je počela davne 1958. godine, kada ju je u Sarajevu primetio slovenački reditelj František Čap. Prva uloga bila je u filmu "Vrata ostaju otvorena", a vrata glume su joj se posle ovog pojavljivanja širom otvorila.

Usledile su uloge Natalije u filmu "Leto je krivo za sve" i Hare u "Uzavrelom gradu". Ipak, prelomni trenutak se desio 1962. godine, kada joj je Branko Bauer ponudio glavnu žensku ulogu u filmu "Prekobrojna".

Milena je, zajedno sa Ljubišom Samardžićem, oduševila publiku, te je na Festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu.

Osvojila je brojne nagrade, među kojima su "Velika Žanka", "Dobričin prsten", "Nagrada Pavle Vujisić", "Statueta Joakim Vujić", "Nušićeva nagrada" i mnoge druge.

Dobitnica je sedam Pulskih arena, tri Statuete "Ćuran", a nagrađivana je i na čuvenim festivalima u Kanu i Veneciji.

Pre velike ljubavi sa Draganom Nikolićem bila je dva puta u braku

Milena je prvo bila udata za režisera Vojislava Kokana Rakonjca kao i režisera i scenaristu Purišu Đorđevića. Međutim, njen ljubavni život obeležio je poslednji brak sa glumcem Draganom Nikolićem.

Ljubavna priča Milene i Dragana počela je sasvim spontano, a upoznali su se na snimanju filma "Horoskop" 1969. godine.

- Kad sam joj prišao, imao sam utisak da je devojka iz kraja koju poznajem ceo život. Upravo u tome je njena prava veličina. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću - rekao je Dragan jednom prilikom, piše "Stil".

Najzanimljivije je to što su se Dragan i Milena venčali na pauzi za ručak u toku snimanju filma "Kako su se volele dve budale", a kuma im je bila koleginica Seka Sablić.

S obzirom na to da su uživali veliku popularnost, njihov brak je bio česta tema domaćih medija. Živeli su skromno i nastojali da što više sačuvaju svoju privatnost.

Milena i Dragan su bili u braku 44 godine, nisu imali decu.

- Biti roditelj je jedno iskustvo i nešto što je potrebno svakom živom biću zbog nastanka vrste. Smatram da je to što nemamo decu veliki nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu decu gledamo kao svoju. Mi imamo našu malu nećaku Ivu. Ona nam je nadoknadila sve ono što mi nismo imali i oko nje se okreće ceo naš svet- govorio je Gaga, prenosi "Istorijski zabavnik".

Draganova smrt ih je razdvojila 2016. godine, ali je njihova ljubav ostala besmrtna.

"Više od umetnosti"

Nekoliko meseci posle Milenine smrti, objavljena je i monografija Tatjane Nježić pod nazivom "Milena Dravić - Više od umetnosti".

U knjizi se mogu naći i svedočenja brojnih umetnika sa domaće scene koji su imali prilike da rade s Milenom.

- Milena Dravić je ime i prezime srpskog i jugoslovenskog filma, osmeh generacija i generacija koje su je volele u nezaboravnim ulogama, sa darom, toplinom i šarmom neponovljivim u nekom skorijem vremenu  - rekao je Dušan Kovačević, piše "Danas".

- Zvala me je dva meseca nakon Draganove smrti, kad sam bio u Beogradu, i rekla da je Gagin brod odlučila da pokloni meni. Još ga nije ni stavio u more kad se razboleo, završavao ga je, bio je to nov brod. Rekao sam Mileni da već imam dve barke i zahvalio joj se. Ali, ona je, kao i obično kad bi se naljutila na mene, rekla: "Ne lupetaj" i dodala da želi da imam uspomenu na njega. Prebacio sam ga u Hrvatsku i dao mojim ljudima da njim prevoze mlade glumce na probe i predstave. Sad je u floti brijunskog teatra "Ulysses". Na njemu piše "Gaga", uz sliku mog druga Dragana Nikolića kao Popaja u mornarskoj majici. Sad nas Gaga vozi i Dragan Nikolić je svaki dan s nama tokom leta. Čuva nas i štiti - prisetio se Šerbedžija.

Milena je preminula 14. oktobra 2018. godine, u Beogradu, nakon teške bolesti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena Dravić, jedna od najboljih srpskih i jugoslovenskih glumica, preminula u 78. godini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona