• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Bobo, sine, ljubi te majka": Daru Čalenić pamtimo po filmovima koje njen muž nikad nije pogledao

Vreme čitanja: oko 4 min.

Legendarna glumica jedno vreme je živela u Americi i družila se sa Lorin Bekol, Orsonom Velsom i Endijem Vorholom, a poslednje godine života provela je u Beogradu

  • 3
Darinka Dara Čalenić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svi koji su sedamdesetih i osamdesetih rođeni na ovim prostorima odrasli su uz serijal „Lude godine“. Uz Dragomira Bojanića Gidru, prvi film u okviru serijala, kao i nastavke „Došlo doba da se ljubav proba“ i „Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi“, obeležila je legendarna glumica Darinka Dara Čalenić (1934 – 2021).

Filmska Dara Pavlović bila je i ostala sinonim za brižnu majku koja sina u pubertetu štiti od ljutitog oca, izgovarajući čuvenu rečenicu: „Bobo, sine, ljubi te majka“.

Ova replika nadživela je kako serijal koji se nemilosrdno reprizira, tako i veliku glumicu kojoj bi na današnji dan bio rođendan, a koja nas je napustila 12. marta 2021. godine.

Iako je među publikom ostala upamćena upravo po ulozi Dare Pavlović iz „Ludih godina“ Zorana Čalića, Dara Čalenić ostvarila je niz velikih uloga u filmovima i na „daskama koje život znače“.

Detinjstvo

Rođena je u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao i Srednju glumačku školu.

Iako je u intervjuima retko govorila o svom detinjstvu, njen suprug Vladimir Petrić otkrio je da je Dara celog života nosila veliku tugu na duši zbog tragedije koja se desila njenom starijem bratu i celoj njihovoj porodici.

- Brata su joj odveli u logor. Bio je zarobljen u Poljskoj – rekao je Petrić za "Kurir".

Karijera

Imala je 25 godina kad se zaposlila u Narodnom pozorištu u Kraljevu; potom je dobila angažmane u pozorištima u Užicu i Somboru, a 1954. postala je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Šest godina kasnije prešla je u Savremeno pozorište u Beogradu, 1964. u Jugoslovensko dramsko, a deceniju kasnije postala je slobodni umetnik.

Odigrala je više od 40 uloga. Tumačila je Alison („Osvrni se u gnevu“), Petrunjelu („Dundo Maroje“), Lizistratu u istoimenoj predstavi, Kolombinu („Maskerata“), Bobočku („Povratak Filipa Latinoviča“), Fineju („Mudra glupača“)...

Za ulogu Izote u drami „Savonarola i njegovi prijatelji“ ovenčana je Sterijinom nagradom 1965. godine. „Zlatna plaketa“ Sterijinog pozorja za izuzetnu glumačku ličnost dodeljena joj je 2006.

Nisu je zaobišle ni filmske nagrade. Tako je 1957. u komediji „Pop Ćira i pop Spira“ koju je režirala Soja Jovanović dobila nagradu za najbolju debitantsku ulogu, a dve godine kasnije u filmu „Vetar je stao pred zoru“ pripala joj je nagrada za epizodnu žensku ulogu u Puli.

Amerika

Od 1970. do 2015. živela je na relaciji Boston – Beograd. Put Amerike je krenula sa suprugom Vladom, doktorom filmskih nauka koji joj je 1959. dao ulogu u „Laži i paralaži“. Tad je i rođena njihova ljubavna priča koja je trajala decenijama.

- Došla sam iz Novog Sada u Beograd, a on mi je bio prvi reditelj. Dao mi je ulogu u „Laži i paralaži“ da bi bio sa mnom – govorila je Dara.

Ostali su zajedno do poslednjeg dana.

U Americi, gde je Petrić predavao na Univerzitetu Harvard, Dara je imala angažmane u pozorištu.

- Amerika je bila zanimljiva za mene kao umetnika. Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu – pričala je proslavljena glumica.

U Beogradu se najčešće družila sa Ružicom Sokić. Bile su najbolje prijateljice.

- Nikad nismo sanjale da ćemo biti poznate glumice. Ima kolega koji maštaju o velikoj karijeri, a nas nije zanimala popularnost. Često smo zajedno slušale Mocarta. Volela je klasiku, kao i knjige. To sve prođe, ko da nije bilo. Ceo život – prisećala se Dara u razgovoru za „Kurir“.

„Lude godine“

Uloga Dare Pavlović u Čalićevom serijalu „Lude godine“ donela je Čalenićevoj ogromnu popularnost. Nije uvek bila ushićena što su joj ljudi prilazili na ulici, uz rečenicu: „Bobo, sine, ljubi te majka“, iako je, s razlogom, bila ponosna na ulogu Dare.

Darinka Dara Čalenić Printskrin: RTS

- Ne dao bog kad bi mi svaki film u kojem sam glumila imao toliku popularnost kao “Žikina dinastija”, ne bih mogla na ulicu da izađem – govorila je Čalenićeva, a prenose „Novosti“.

Zanimljivo je da Darin suprug, kako je sam priznao, nikada nije pogledao nijednu njenu ulogu u serijalu „Lude godine“.

Bolest i zaveštanje

U životu umetničkog dvojca čiji su talenti bili prepoznati kako u nekadašnjoj Jugoslaviji, tako i u Americi, 2015. godina bila je prelomna. Neposredno pred put u Boston Dara je doživela moždani udar, zbog čega je ostatak života provela u invalidskim kolicima.

Bračni par Čalenić – Petrić decenijama je ulagao u umetnost. Osnovali su Fondaciju „Dara Čalenić“ i ustanovili dve specijalne novčane nagrade za najbolju glumicu i glumca do 30 godina.

Takođe, celokupnu imovinu i ušteđevinu zaveštali su Jugoslovenskoj kinoteci i Sterijinom pozorju.

- Takva odluka proističe iz želje da se odužimo zemlji u kojoj smo školovani, i gde smo proveli mladost – otkrio je suprug slavne glumice u razgovoru za „Novosti“.

Dara Čalenić sahranjena je na Gradskom groblju u Novom Sadu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Buhač Radojčić: Upoznajte pravu Daru iz Jasenovca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Jovan Ktć

    18. jul 2023. | 19:42

    Zaboravili ste da navedete film "Put oko sveta" sa Čkaljom, Radetom Markovićem, Radivojem Lolom Đukićem, Verom Đukić....gde je izvanredno odigrala ulogu Mađarice Juliške.

    Podelite komentar

  • El Paso

    18. jul 2023. | 23:38

    Prelepa zena...

    Podelite komentar

  • Игор

    20. jul 2023. | 04:58

    Вечно ће живети међу нама, кроз своје улоге! Вечна јој слава, част ми је што сам имао прилику да је видим уживо и одрастем уз њене улоге! Толики великани нас напустише, у рају је сад најбоља поставка глумаца икада! Нек почивају у миру!

    Podelite komentar