Quantcast
 • 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je bila Blaga Marija: Znamo je kao Mariju Magdalinu, bila je Isusova učenica, a mučili su je zli dusi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ime je dobila po mestu odakle je rodom, a po narodnom verovanju smatra se sestrom Ilije Gromovnika i Ognjene Marije

 • 2
Crkva Marije Magdaline Jerusalim

Foto: Telegraf.rs

Blaga Marija je hrišćanski i narodni praznik koji se praznuje 4. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalinu, češće nazivanu Marijom Magdalenom, a po narodnom verovanju je sestra Ilije Gromovnika i Ognjene Marije.

Ona je rodom bila iz gorskih predela Sirije, današnjeg severnog Izraela, iz grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalina, odnosno kako se češće izgovara - Magdalena. U mladosti je bila bolesna, pa je potražila pomoć od Isusa Hrista koji je boravio u njenom rodnom mestu i, po predanju, uspeo da je isceli. Kasnije je, u znak neizmerne zahvalnosti što ju je oslobodio zlih duhova, postala njegova učenica, pratila ga i slušala njegove propovedi.

Posle Hristovog vaskrsenja, Marija Magdalina postaje propovednica, putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Ona je tada optužila prokuratora Pontija Pilata koji je, prepustivši svetini da odluči ko treba da postrada - Isus ili lupež, izrekao smrtnu kaznu Isusu Hristu. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova.

Jevanđelje po Luki pominje Mariju kao jednu od žena koje su putovale sa Isusom, ukazujući najverovatnije na njeno imućstvo. Luka kaže da je Magdalenu mučilo sedam zlih duhova (besova), od kojih ju je Isus oslobodio, a smatrali su je ravnom apostolima.

Po narodnom verovanju, Blaga Marija bila je sestra Ognjene Marije i Ilije Gromovnika. Kako je Ilija Gromovnik bio najmlađi, uvek bi, dok je bio dečak, zapitkivao sestre kad mu je rođendan, ali one nisu htele da mu kažu. Kad bi mu na dan rođendana tek u večernjim satima rekle da mu rođendan odmiče, on bi se razljutio i "prosipao" munje i gromove.

Marija Magdalina, odnosno Marija Magdalena koju znamo kao Blagu Mariju preminula je u Efesu, a njene mošti su kasnije prenete u Carigrad. Na obodu Maslinske gore kod Jerusalima podignuta je crkva u njenu čast.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Putin, Blaga Marija i Krajišnici su u Sremu povezani preko jedne crkve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

 • С-17

  4. avgust 2023. | 11:08

  Пресвета Марија Магдалена моли Бога за нас грешне.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Boža zemunac

  4. avgust 2023. | 15:45

  SLAVA I MILOST SVETOJ MARIJI MAGDALENI. AMIN.

  0
  0

  Podelite komentar