• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zbog nje je Keri Grant jeo pasulj sa slaninom, a Ivo Andrić gledao košarku: Život Ljubice Otašević

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ko je košarkašica u kojoj čuči neprevaziđena lepota Sofije Loren, ali i mangup u "Zvezdinoj dvanaestici"?

  • 2
Ljubica Otasevic Printskrin: Youtube

Ljubica Otašević je proglašena jednom od najlepših žena Beograda, a kasnije i Jugoslavije. Pored njene očaravajuće prirodne lepote, Ljubica je važila za vrhunsku košarkašicu, a kasnije i glumicu.

Očev žar za pobedom na ratnom terenu nasledila je i primenila na košarkaškom

Rođena je 2. avgusta 1933. godine u selu Ljutovnica u Gornjem Milanovcu. Otac Božidar Otašević, koji j bio uvaženi oficir kraljevske vojske, i majka Olga, zajedno su negovali Ljubicu i njenog mlađeg brata Dudu.

Njena majka je odlučila da ih napusti, kada je Ljubica bila veoma mala, a brigu o njoj i bratu preuzima baka Danica. Ubrzo, preseelili su se u Beograd, ali je malo nakon toga, počeo rat, koji ih je odvojio od oca.

Božidar je bio u jedinici pod komandom pukovnika avijacije Jovana Kalembera, oca proslavljenog košarkaša "Crvene zvezde" i Jugoslavije, Srđana Kalembera. Nakon što se dogodio slom države, Božidar se vratio u Gornji Milanovac, gde su ga istog dana zarobili i odveli u nemački logor Osnabrik. Tamo je, zajedno sa starim ratnim drugom, Jovanom Kalemberom, proveo četiri teške godine. Kada se rat završio, Božidar odbija da se vrati u zemlju u kojoj vladaju komunisti, zbog čega odlazi u Veliku Britaniju. Kako je govorio tada, tamo se spremao da oslobodi srpski narod, zaboravivši na život svoja dva deteta.

Zbog ovoga, Ljubica je dugo vremena u njenoj kasnijoj karijeri bila pod stalnim nadzorom.

Ljubica je izrasla u pravog devojčurka zavidne lepote, ali kada je prvi put gledala košarkašku utakmicu, za nju je sve ostalo postalo manje važno. Sa 18 godina Ljubica uspeva da započne karijeru u ovom sportu, priključivši se košarkaškom klubu "Crvena Zvezda". Redovno je pohađala časove u školi, dok je nakon toga trčala da se presvuče u crveno-beli dres i ostavi srce na terenu. To je činila i dok je studirala na Filozofskom fakultetu.

Ljubicu su primetili prvo zbog izgleda, ali ubrzo su prepoznali njen veliki talenat za ovaj sport. Odigrala je šest fantastičnih sezona i osvojila šest titula prvaka Jugoslavije. Ova devojka i borac na terenu postala je ime koje je poznavala cela zemlja. Sa ocem se tih presudnih '50-ih godina srela dva puta, kada je imala velike utakmice u Italiji i Francuskoj.

Međutim, sport joj nije doneo samo popularnost, već i ljubav. Upoznala je svoju prvu ljubav, koja je igrom slučaja bio Srđan Kalember. Može se reći da je neverovatan njen "teren života", kada se zbližila sa sinom očevog starog prijatelja. Srđan i Ljubica su postali najpopularniji košarkaški ljubavni par. Na žalost, nakon tri i po godine zabavljanja, košarkaški par se rastaje. Ljubičin ljubavni život se nastavio ubrzo, kada je zavela Miloša Milutinovića, velikog igrača "Partizana" i reprezentacije Jugoslavije.

Ona nastavlja svoj put u košarci. U Zvezdinom domu na Kalemegdanu nalazi se pismo jednog francuskog kluba iz '50-ih godina. U njemu piše: "Pozivamo Crvenu zvezdu da i naredne godine učestvuje na našem turniru. Ali pod uslovom da se pojave u istoj, kratkoj opremi i da u timu neizostavno bude košarkašica sa brojem 12", prenosi "ISerbia.rs".

Utakmice, ali i treninzi kluba "Crvene zvezde" na terenima Malog Kalemegdana su uvek imali veliku publiku, pogotovo jer su svi želeli da gledaju "Zvezdine lepotice", posebno Ljubicu. Šuškalo se da je upravo Ljubica razlog zašto je Ivo Andrić počeo da prati utakmice, ali i treninge košarkaških klubova - naročito je bio čest gost na treninzima ženskog tima "Crvene zvezde". Govorilo se da je očaran "dvanaesticom" -Ljubicom Otašević. No, ona kao da nije bila svesna svoje lepote i šarma.

Na terenima su je opisivali kao maestralnu. Bila je borbena, temperametna i neustrašiva. Od Ljubice se očekivalo mnogo, jer je njeno mangupsko ponašanje na terenu bilo nepredvidivo. Doduše, dešavalo se da zbog istog nastavi borbu sa klupe, ali i dok sedi, bila je dušom sa timom na terenu.

Želja da se ponovo ujedini sa ocem joj se nije ostvarila, zbog njegove iznenadne smrti. Zbog konstante pratnje zbog očevog ponašanja, koja se nastavila i nakon smrti, Ljubica odlučuje da iznenada napusti Jugoslaviju i započne život.

Holivud ju je dočekao širom raširenih ruku

Nekoliko meseci kasnije upoznaje predstavnika producentske kuće "Kolumbija", Karla Formana. On joj, zbog njene neverovatne sličnosti sa Sofijom Loren, nudi ulogu dublerke ove italijanske dive u filmu "Ključ". Ta uloga je bila njena karta za Holivud. Znala je da i sa ovom šansom dolazi ulaganje truda, te počinje da ide na časove glume, a ime menja u Ljuba Bodin. Malo nakon toga upoznaje velikana i zavodnika blistavog Holivuda, Kerija Granta, koji se beznadežno zaljubljuje u nju.  Kako se navodi, Keri Grant je zanesen njenom lepotom često umeo da joj kupuje poklone nerealnih vrednosti, a kako je pisalo u njegovim pismima, namenjenim njoj: "Zbog tebe sam jeo pasulj sa slaninom". Dugo se prepričavao i njegov dolazak na Balkan, samo da bi u velikoj limuzini otišao na sahranu njene bake.

Nakon Granta, Ljubica je kratko bila u vezi s glumcem Robertom Evansom, koji se kasnije proslavio kao producent "Kuma". Okružena prilikama vrednim crvenog tepiha, Ljubica ipak nije uspela u glumačkoj karijeri.

U Rimu upoznaje mladog grofa Enrika di Portanovu, koji je u to vreme statirao u drugorazrednim reklamama. On kasnije naseđuje neverovatan novac svog bogatog dede, naftnog magnata. Nakon toga, udaje se za njega.

Iako su im mnogi zavideli na braku, razvode se nakon četiri godine, kada je saznala da ju je milioner prevario. Ovo je bio "faul" preko koga nije želela da pređe. Nakon razbvoda, Ljubica dobija 1,2 miliona dolara.  Život je preslelila u luksuzne vile, družeći se sa svetskim zvezdama.

Mnogi su smatrali da je zaboravila odakle je i da ju je povukla slava i novac. Međutim, ova košarkašica se nikada nije stidela svojih korena i obožavala je srpsku muziku. Pamte se njene velikodušne donacije devedesetih godina, kao i plaćeni hoteli košarkašicama reprezentacije kada god joj se ukazala prilika.

Poslednje dane provela je u Hjustonu, gde je i preminula 1998. godine u 65. godini . U Srbiji je to bila kratka vest u novinama. Mnogi i dan-danas pominju "lepoticu koja je nadmašila Sofiju Loren i nadigrala životnu utakmicu".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Дрле

    19. avgust 2023. | 17:29

    Кери Грент је био хомосексуалац. Живео је с пријатељем у истој кући дуго година. Узгред, ,,нажалост".

    Podelite komentar

  • Rada

    19. avgust 2023. | 17:20

    Svako ima svoj dozivljaj lepote...žalosno je što nije baš dugo živela...od čega li je umrla,a imala soprtsku karijeru,verovatno zdrav život?možda slomljeno srce...ili slično.

    Podelite komentar