• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gala je bila Dalijeva muza, njihova ljubav se smatra vanvremenskom: Okončala je život u zamku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Romansa Ruskinje i Španca i danas se prepričava kao jedna od estravagantnijih

  • 0
Salvador i Gala Dali Foto: STF / AFP / Profimedia

Gala Dali bila je supruga slikara Salvadora Dalija i njegova velika muza.

Ona je rođena kao Elena Ivanovna Diakonova u Kazanju, u porodici intelektualaca. Imala je dva starija brata i mlađu sestru, piše "salvador-dali.org".

Rano ostaje bez oca, pa joj se majka preudala za jednog advokata uz čiju je pomoć stekla dobro obrazovanje. Iako nije preterano volela decu, ona je završila školu za učiteljicu i počinje da se bavi tim poslom.

Godine 1912. poslata je u sanatorijum blizu Davosa u Švajcarskoj za lečenje tuberkuloze. Upoznala je Pola Eluara i zaljubila se u njega. Oboje su imali sedamnaest godina, a posle četiri godine, otputovala je iz Rusije u Pariz da bi se ponovo ujedinila sa njim i potom se godinu dana kasnije venčali. Imali su ćerku Sesil, a interesantno je da je ona mrzela majčinstvo, pa je maltretirala i ignorisala svoje dete, kako se tvrdi.

Sa Eluarom, Gala se uključila u nadrealistički pokret. Bila je inspiracija za mnoge umetnike, pa su početkom avgusta 1929. njih dvoje posetili Salvadora Dalija u nastajanju. Brzo se razvila afera između Gale i Dalija, koji je bio oko 10 godina mlađi od nje. Zbog toga je usledio njihov razvod, ali i pored toga bivši supružnici su bili bliski.

Godine 1948. njih dvoje su se vratili iz Sjedinjenih Američkih Država posle osam godina izgnanstva i tek tada je njegov otac prihvatio brak sa razvedenom Ruskinjom.

Salvador Dali i Gala su otpočeli zajednički život, pa su rešili i da stanu na ludi kamen. Pre svega na građanskoj ceremoniji, a potom i u crkvi 16 godina kasnije. Zbog njegove navodne fobije od ženskih genitalija, za Dalija se govorilo da je bio nevin. Otprilike u to vreme, Gali su otkriveni fibroidi materice, zbog čega je podvrgnuta histerektomiji, odnosno odstranjena joj je materica. I pored svega, bila je Dalijeva muza i pojavljivala se u mnogim njegovim delima. Njeni portreti koje je slikao Dali pokazuju njegovu veliku ljubav prema njoj, a neke su možda najljubazniji i najsenzualniji prikazi sredovečne žene u zapadnjačkoj umetnosti.

Početkom 1930-ih, Dali je počeo da potpisuje svoje slike svojim i njenim imenom kao „(i)uglavnom tvojom krvlju, Gala, slikam svoje slike“. Prema većini izveštaja, Gala je imala jak libido i imala je brojne vanbračne veze, čak i sa bivšim mužem. Te veze je Dali ohrabrivao, pošto je praktikovao kandaulizam, odnosno izlagao ju je drugim muškarcima u voajerske svrhe. Imala je naklonost prema mladim umetnicima, a u starosti je često davala skupe poklone onima koji su se družili sa njom. Bila je tajanstvena i veoma intuitivna žena, koja je umela da prepozna umetnički i kreativni talenat.

Tokom života joj je Dali kupio zamak Pubol u Đironi, gde je provodila vreme svakog leta, a dogovorili su se da ga on ne posećuje bez prethodnog pismenog odobrenja od nje.

Gala je umrla u 87. godini u Kataloniji u Španiji 1982. godine kako se pretpostavlja od posledica gripa posle čega je počela da pokazuje znake demencije. Sahranjena je baš u tom zamku koji joj je Dali kupio, a grob joj se nalazi u kripti sa šablonom u stilu šahovske table.

Danas je to muzej koji je otvoren za posetioce.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otvaranje izložbe "Moć stvari", povodom jubileja 75 godina Fakulteta primenjenih umetnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona