• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Grofica Di Bari: Najintigantnija ljubavnica francuskog dvora - žena bez koje Luj XV nije mogao

Vreme čitanja: oko 4 min.

Grofica Di Bari, žena izuzetne lepote koja je plenila svojom pojavom, dobotom, iako nije bila plemićkog porekla uspela je da uđe u visoko društvo francuskog dvora i postane čak omiljena ljubavnica kralja Luja XV. Ipak, pored svega toga doživela je tragičnu sudbinu. A ko je zapravo bila grofica Di Bari?

  • 0

Pravo ime joj je Žana Baku. Rođena je 19. avgusta 1743. godine u Vokuleru, u provinciji Lorena, kao vanbračno dete Ane Beku, žene zavodljive lepote koja je radila kao krojačica. Što se Žaninog oca tiče, pretpostavlja se da je to bio fratar Žan Baptist Gorman de Voberije, ali postoje sumnje da je to mogao biti i jedan od ljubavnika njene majke, mesje Bilar-Dimonso, otac Žaninog brata koji je umro sa samo 10 meseci.

Mesje Bilar-Dimonso će ih spasiti bede - primio je Anu i Žanu u svoj dom u Parizu i plaćao Žanino školovanje u samostanu Sent-Or.

Od samostana do bordela

Sa samo 15 godina Žana je napustila samostan i zaposlila se kao pomoćnica mladog frizera Lameca, koji je u društvu bio poznatiji kao "pratilac" starije udovice, madam De la Garde. Kasnije će Žana raditi kao pomoćnica modistkinje u dućanu "La Toilette, u vlasništvu izvesnog Labila, sa čijom će ćerkom, budućom slikarkom Adela de Labil-Giar, biti dobra prijateljica.

Prema mnogim navodima, Žana je bila izuzetno lepa plavokosa devojka, gotovo kao njena majka. Njena lepota je privukla Žana-Baptista di Barija, svodnika, koji je nalazio i obezbeđivao devojke na usluzi ličnostima višeg sloja, ali i vlasnicima kazina.

Madame du Barry Foto: The Corcoran Gallery of Art, Washington/National Gallery of Art /Élisabeth Louise Vigée Le Brun

Tako će se i Žana, već 20-godišnjakinja 1763, naći u kazinu-bordelu madam Kinoa. Interesantan je podatak da je Žana tada promenila svoje prezime u Voberije, uzevši prezime fratra za koga je njena majka verovala da je njen otac.

Mesje Di Bari, čovek velikog iskustva, predosetio je da će od Žane postati bitna ličnost, te je dovodi u svoj dom. Žana postaje ljubavnica Di Barija, ali je za njenu dalju karijeru bilo važnije što ju je nudio važnim ličnostima. I tako Žana od samostanske učenice postala kurtizana koja je rado primana u višim slojevima pariskog društva pod imenom Madmazele Lanž.

Žana je, kao Madmazele Lanž brzo postala miljenica Pariza. Imala je veliki broj aristokratskih klijenata. Čak je i kardinal Rišelje bio jedan od njenih čestih mušterija.

Sudbonosni susret sa Lujom XV

Pet godina posle stupanja u red kurtizana, kada je Žana imala 25 godina, bila je već uveliko slavna. Našla se u prilici da je u Versaju zapazi i sam kralj Luj XV, koji ju je odmah poželeo. Ipak, iako je Žana bila žena izuzetne lepote, bila je obična građanka, a ne plemkinja, te shodno tome nije mogla da postane zvanična kraljevska ljubavnica. Sve dok ne dobije titulu!

To je rešeno vrlo prosto, Žaninim brakom sa Di Barijevim bratom, Gijomom di Barijem. Venčali su se prvog septembra 1768. i ona je za to priliku dobila novu, lažnu krštenicu u koju je upisano da je tri godine mlađa i da je iz plemićke porodice.

S obzirom na to da je taj brak bio pro forme, Žana se smestila u sobu ispod kraljevih odaja, gde je navodno bila usamljena. Dobila je sponzora, madam De Barn, koja ju je predstavila na dvoru u Versaju. Od tada je nosila skupu i luksuznu odeću, koja se plaćala iz državne blagajne.

Kao zvanična kraljeva ljubavnica Žana je brzo navikla na život u luksuzu, ali njen brzi uspon u društvu nosio je sa sobom i dobijanje neprijatelja, jer je kralj Luj XV mnogo trošio na nju.

Gnev kraljice Marije Antoanete

Što se kraljeve žene Marije Antoanete tiče, kraljica je, naravno, znala za kraljev odnos sa Žanom, te je međusodni odnos dve žene postao problematičan. Nisu se rado sretale, a ubrzo je to preraslo u pravi sukob, jer se Žana sve češće žalila kralju da je Antoaneta ignoriše.

Kome je Luj XV bio više privržen pokazuje i to da je Antoaneta, ipak, na kraljev pritisak, negde 1772, pred većim društvom, mortala da uputi Žani "nekoliko reči".

Kad je Luj XV dve godine kasnije umro od boginja, Žana je bila prognana u provinciju, u Abije du Pont-ox-Dames, kod Moa, ali ni u tom dvorcu nije bila poželjna.

Hapšenje Žane Di Bari

A onda je avgusta 1792. izbila revolucija. Zbog sumnje da je pomagala plemićima koji su izbegli od "ruke pravde", Žana Di Bari je uhapšena. Prebačena je u Pariz i sto dana posle njenog 50. rođendana bila je izvedena pred sud. Proglašena je krivom za izdaju i osuđena je na smrt. Glava joj je odsečena na giljotini 8. decembra 1793. godine, piše "Vikipedija".

Žana Di Bari koz istoriju ostala je upamćena kao jedna od najomiljenijih ljubavnica francuskog dvora. Žena izuzetne lepote, ali i dobrog srca. Nekoliko prijatelja spasla je smrti tako što je nagovorila kralja Luja XV da ih poštedi. Pomagala je umetnike i siromašne.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona