• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzbudljiva životna priče princeze Elizabet iz Ugande: Od bekstva, modelinga, politike do filantropije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neočekivani obrti sudbine pratili su ovu hrabru ženu

  • 0
Princeza Elizabet iz kraljevstva Tooro, Uganda Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Princeza Elizabeta od Toora bila je princeza Kraljevine Tooro koja se nalazi unutar granice Ugande, sve do 1995. godine. Ona je ugandski advokat, zapravo, prva istočnoafrička žena koja je primljena u englesku advokatsku komoru. 

Pored toga, oprobala se vrlo uspešno u dve potpuno suprotne profesije - politici i modelingu. Kratko je služila kao ministar spoljnih poslova pod predsednikom Idi Aminom, od februara do novembra 1974.

Kao jedina tamnoputa osoba u srednjoj engleskoj školi osećala se izopšteno i usamljeno. Nakon godinu dana, primljena je na koledž u Kembridžu, kao treća Afrikanka u istoriji ove institucije.

- Osećala sam se kao na suđenju, kao da će se moj neuspeh loše odraziti na celu moju rasu - govorila je.

Prevrat, povratak, ponovni beg i  "povratak iz mrtvih"

Nakon smrti njenog oca, Elizabeta je dobila titulu i dužnost "Batebe", što ju je tradicionalno učinilo najmoćnijom ženom u Tooro kraljevstvu i najpoverljivijim savetnikom kralja Fredrika Mutesa II od Bugande, koji je nasledio njenog oca.

Princeza Elizabet iz kraljevstva Tooro, Uganda Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Manje od godinu dana nakon krunisanja, Omukame Olimija III je napravio puč i proglasio sebe predsednikom. Ubrzo je ukinuo sva ugandska tradicionalna kraljevstva, uključujući i Elizabetino.

Elizabeta je postala zatvorenik u svojoj zemlji, sve dok joj princeza Margaret iz Ujedinjenog Kraljevstva nije poslala poziv da se oproba u  manekenstvu, na dobrotvornoj modnoj reviji. Princeza je postala ultimativni modni uspeh i počela uspešno da gradi svoju modeling karijeru.

Žaklin Kenedi Onazis upoznala je Elizabet na zabavi i ubedila je da se preseli u Njujork.

Ali sudbina je imala drugačije karte za Elizabet.

Godine 1971. nakon smene političke vlasti, Elizabet je dozvoljeno da se vrati i data joj je uloga ministra spoljnih poslova, ali pod vođstvom najvećeg tiranina kog je Uganda ikad videla - kralja Idi Amina.

Princeza Elizabet iz kraljevstva Tooro, Uganda Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

U februaru 1975. pobegla je u Keniju, zatim u Beč, pa u London, gde se venčala sa svojim partnerom princom Vilberforsom Njabongoom.

Više od deceniju nakon ponovnog beksta, 1986. godine, Elizabet je imenovana za ambasadora u Sjedinjenim Državama, posao koji je prestala da obavlja nakon prerane smrti svog muža.

Nakon što je njen brat postao monarh u kraljevstvu, princeza je nastavila da se bavi dobrotvornim radom i povukla se iz javnog života, prenosi "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dolazak princa Vilijama i princeze Kejt sa decom u Vestminstersku opatiju na ceremoniju krunisanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona