• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Trejsi Edvards predvodi žene koje menjaju život devojčicama: Kako se plovidbom oko sveta bore za obrazovanje

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Maiden" je 1990. godine postala prva okeanska trkačka jahta sa isključivo ženskom posadom koja se takmičila u "Whitbread Round the World Race", završivši na drugom mestu u klasi. Danas ima drugačiju pobedničku svrhu

  • 0
Dubai Foto: Billy Bennight / Zuma Press / Profimedia

"Maiden Factor" je ženski jahtaški tim za trke po okeanima i globalni ambasador za osnaživanje obrazovanja devojčica. Njihova vizija je svet u kome svaka devojčica ima pristup 12 godina kvalitetnom obrazovanju - dajući im izbor da oblikuju svoju budućnost i ostvare svoje snove.

Sa 130 miliona devojčica širom sveta bez pristupa obrazovanju, a procenjuje se da je još 11 miliona u opasnosti da se ne vrate u školu ili pristupe mogućnostima učenja na daljinu nakon pandemije, potrebne su nam sve snage i konkretne akcije koje pre svega nude nadu, a potom i održive mogućnosti za pristup obrazovanju.

Na okeanskoj trkačkoj jahti "Maiden" kojom upravlja Trejsi Edvards, tim "Maiden Factor" putuje svetom, podižući svest i prikpljajući sredstva za obrazovanje devojčica.

Početak takmičarskog ženskog jedrenja

"Maiden" je 1990. godine postala prva okeanska trkačka jahta sa isključivo ženskom posadom koja se takmičila u "Whitbread Round the World Race", završivši na drugom mestu u klasi. Uprkos žestokom protivljenju i seksizmu, Trejsi i njen tim pobedili su u dve najteže etape na stazi i zauzeli drugo mesto u ukupnom poretku. Bio je to značajan trenutak za svet jedrenja i otvorio vrata za takmičarsko žensko jedrenje.

Trejsini podvizi doneli su joj MBE status, a istovremeno je postala prva žena koja je dobila trofej "Jahtaš godine", ali je bila primorana da naposletku proda "Maiden".

Trejsi je 2014. godine saznala da je "Maiden" napuštena i da truli na Sejšelima. Znala je da mora da sačuva ovaj jedinstveni deo pomorske istorije i počela je da prikuplja sredstva da je kupi i vrati u Veliku Britaniju. U aprilu 2017. "Maiden" je poslata u Sautempton gde je prošla opsežnu restauraciju i rođen je "The Maiden Factor".

U novembru 2018, skiperka Trejsi Edvards je posmatrala kako "Maiden" napušta Sautempton na početku još jednog putovanja oko sveta.

Ovoga puta cilj nije bio postavljanje svetskih rekorda već promovisanje jednakosti u pristupu obrazovanju za devojčice iz svih sredina i zemalja, kao i prikupljanje sredstava za pomoć mladim ženama da ostvare svoj puni potencijal.

Sve je stavljenjo na čekanje 2020. tokom pandemije korona virusa, ali kampanja se nastavila na mreži.

"Maiden" je započela svoju jedinstvenu trogodišnju svetsku turneju u novembru 2018, ploveći sa ovom svrhom koja menja svet. Glavni fokus prve godine bio je da slušamo, istražujemo, učimo i razvijamo našu publiku i planiramo gde i kako će "Maiden" imati najveći uticaj na unapređenje prava devojčica na obrazovanje širom sveta i identifikovati mogućnosti za devojčice u STEM predmetima.

Tokom ovog perioda, udružili su se sa šest dobrotvornih organizacija širom sveta, koje ruše barijere koje sprečavaju devojčice da pristupe obrazovanju i pružaju rešenja.

"Maiden" ima moć da inspiriše i osnaži devojčice, ali i dečake!

Priča jahte "Maiden" je relevantna i odnosi za sve, opet ne samo za pomorce, već za svakog čoveka koji teži da ostvari svoj puni potencijal; da uspe uprkos izgledima. "Maiden" je dokaz da samopouzdanjem, odlučnošću, nepopustljivošću svako sa bilo kog mesta može promeniti svet, kako je i naznačeno na njihovom zvaničnom sajtu.

Učestvovanje u trci Ocean Global Race

U ovom trenutku, legendarna jahta "Maiden" i njena posada koja je sastavljena isključivo od žena učestvuju na Ocean Global Race (OGR) 2023. godine.

Kao deo jake klase, "Maiden" će se suprotstaviti drugim istorijskim Whitbread brodovima od 70-ih pa nadalje. Tim povodom, "Maiden" će napraviti pauzu od svoje svetske turneje, koja je počela u septembru 2021. godine, nakon što je pokrila skoro 30.000 nautičkih milja obilazeći 20 destinacija i angažujući se sa školama, dobrotvornim organizacijama i organizacijama u okviru svoje misije da obrazuje, osnaži i uzdigne devojke, unapređujući njihov život i karijeru. OGR će pružiti sjajnu priliku da se pojača "Maiden" misija i bez sumnje će inspirisati još jednu generacije žena i devojaka da slede svoje snove.

Ko je žena koja je započela sve

Trejsi Edvards je ušla u istoriju 1989. godine.

Vođena podrškom i uverenjem jordanskog kralja Huseina, kojeg je prethodno upoznala dok je radila na iznajmljenoj jahti, Trejsi i njena posada dokazale su da su žene jednake muškarcima u svetu jedrenja kada je "Maiden" pobedila u dve od šest etapa i završila kao druga u klasi najozloglašenije trke jahti tog vremena.

Suočena sa lošim predstavljanjem u štampi i seksističkim primedbama, Trejsi je rekla da se osećala "kao jagnje poslato na klanje". Štampa je uživala u objavljivanju pogrdnih naslova. Jedan od najpoznatijih novinara jahtinga, Bob Fišer, koji je preminuo 2021. godine, opisao je "Maiden" kao "kutiju punu kolača". Ipak, odnos između ovo dvoje se promenio i oni su postali dobri prijatelji. Na početku kampanje koju i danas uspešno vodi, Fišer je bio prvi koji joj je pružio podršku.

Tracy Edwards Media Punch/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Njih dvoje su plakali i radovali se, a on je tražio intervju, otvarajući ga rečima: "Pričajte mi o obrazovanju devojčica".

Drugi novinari su sledili njegov primer, dajući Trejsi priznanje koje zaslužuje. Njen jedinstveni, drski pristup da se zalaže za ono u šta je verovala dao joj je mogućnost da promeni mišljenje čak i najoštrijih kritičara.

U početku je trenutna slava došla kao blagoslov. Trejsi je imala reflektore uperene u sebe, što je omogućilo da njen glas čuju mnogi. Ali ovo se ubrzo promenilo. Mediji su brzo izgubili interesovanje za dostignuća jahte "Maiden" i zainteresovali se za Trejsinu privatnost, uključujući i raspad njenog braka.

Život Trejsi Edvards posle "Whitbread" trke

Nakon što se "Whitbread" završio, Trejsi je doživela "burnout".

Nakon oporavka vratila se u Gauer u Velsu, gde je u suštini postala pustinjak i fokusirala se na drugu strast: uzgoj konja. Zadobila je tešku povredu leđa, zbog čega ni danas ne može kao nekada da izdrži fizičke aspekte jedrenja.

Bez straha, nekoliko godina kasnije, 2002. godine, Trejsi je sastavila prvi mešoviti tim polova na 110ft maksi-katamaranu "Maiden" II i ponovo dospela na naslovne strane, kada je plovilo oborilo brojne svetske rekorde, uključujući najdužu udaljenost preplovljenu za 24 sata.

Njen cilj je bio da dokaže da žene mogu da jedre kao i muškarci i da im treba dati više prostora. Godine 2003. potpisala je četvorogodišnje sponzorstvo sa Katarom za organizovanje trke jahti oko sveta, sa startom i ciljem na Bliskom istoku. Događaj je završen bez plaćanja iz Katara, što je Trejsi dovelo do bankrota.

Ostala je tada posve sama - kao samohrani roditelj, ali i negovatelj svoje majke sa invaliditetom, suočavajući se sa ogromnom realnošću da je izgubila sve za šta je ikada radila, uključujući i svoj dom i posao.

Njena snažna sposobnost da se vrati sa dna samo je jedan od razloga zašto je toliko cenjena, a njeno impresivno iskustvo omogućilo joj je da dobije posao koji se tiče praćenja eksploatacije dece i onlajn zaštite kao menadžer projekta za njihovu Međunarodnu savetodavnu konferenciju za mlade.

Zajedno sa timom, Trejsi je radila na Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Ovaj sporazum o ljudskim pravima nije obnavljan od 1947. godine, a njen rad je pomogao da deca širom sveta budu bezbednija.

U njenom životu dostignuća, nagrađivanih titula i oborenih rekorda, to je jedno od njenih najponosnijih dostignuća. Na svoj tipičan nekonvencionalan način, Trejsi je odlučila da je konačno vreme da se obrazuje i sa 47 godina studirala je forenzičku psihologiju na Univerzitetu Rohempton.

Razmišljajući o svojoj prošlosti, shvatila je da ju je jedrenje spaslo. Znala je da je teško da ponovi uspeh koji je postigla sa jahtom "Maiden", ali je želela da joj da novu, pobedonosniju svrhu. Tada je rođen "Maiden Factor", dajući mladim ženama najpre glas i šansu.

Godine 2017. "Maiden" je vraćena u Sautempton nakon godina truljenja na Sejšelima, a nakon toga je prošla opsežnu rekonstrukciju. Jahta i njena posada, koja je bila načinjena samo od žena, tada su započele turneju širom sveta, pri čemu je fondacija uspešno sarađivala sa šest globalnih dobrotvornih organizacija na razbijanju barijera koje sprečavaju devojčice da pristupe obrazovanju.

Ovo je naglo prekinuto zbog pandemije kovida, ali se "Maiden" sada vratila. Jahta i njena posada započele su novu trogodišnju svetsku turneju na 60 mesta u više 40 zemalja, uz podršku DP World.

- Ako umrem, a da ne uložim svaku uncu da uvedem devojke u obrazovanje i osnažim žene, onda nisam uradila ono što sam nameravala da uradim - rekla je Trejsi za "Yachting Monthly". Ona veruje da svaka devojka ima pravo i priliku da se najmanje 12 godina obrazuje.

Trejsi Edvards i "Maiden" su neraskidivo povezane, obe pružaju hrabrost, inspiraciju i mogućnosti drugima. Mogućnosti koje bi inače bile nedostižne.

Trejsi nije stigla tamo gde je danas jer je najbolji mornar; u stvari, ona je prva koja je priznala da je prilično prosečna. Dotle je stigla jer je išla srcem za onim u šta veruje, uprkos svemu, i uprkos kontroverzi.

Menja i promeniće živote mnogih devojaka, budućih žena, koje će nesumnjivo zadužiti čovečanstvo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana Kvržić putuje oko sveta i cilj joj je da obiđe celu Zemlju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona