• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ona je jedina žena koja je osvojila "sedam drugih vrhova": Nakon saobraćajne nesreće našla je novu svrhu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dramond je angažovala trenera Alana Arneta, koji joj je preporučio da pročita knjigu o obuci za penjanje uzbrdo. Pročitala je o ženi koja je postavila Ginisov svetski rekord za skijanje preko Alpa i pozvala svog trenera. I njena deca su vrlo dobro znala šta je Ginisova knjiga rekorda, što joj je dalo dodatnu motivaciju da se i ona nađe u njoj

  • 0

"Seven Second Summits" su druge po visini planine na svakom od sedam kontinenata. Svi ovi planinski vrhovi su odvojeni vrhovi, a ne podvrh visoke tačke kontinenata. Čak se smatraju težim izazovom od tradicionalnih "Seven Summits".

Vrlo malo muškaraca je uspelo da osvoji sedam drugih vrhova, a do ove godine nijedna žena nije.

Ali 1. juna 2023. Džen Dramond je postavila svetski rekord kao prva (i jedina) žena koja je ikada postigla ovaj podvig svojim uspešnim osvajanjem vrha na planini Logan. Osvajanje je počelo 16. decembra 2020. Ojos del Saladom u Čileu. Dramond se potom popela na planinu Keniju u februaru 2021, Goru Dikh-Tau u septembru 2021, planinu Tajri u januaru 2022, K2 u julu 2022. i planinu Taunsend u novembru 2022.

Džen nije tipična planinarka. Pre nego što se preselila u Park Siti, Juta, 2015. godine, nikada nije ni spavala u šatoru. To se promenilo 2016. godine, kada ju je suprug prijateljice, koji je ranije bio vodič u Grand Tetonsu, odveo na uspon tamo.

Sećanja na to formativno pešačko putovanje ponovo će se pojaviti dve godine kasnije, 2018, kada je Dramond doživela saobraćajnu nesreću opasnu po život. Kamion se sudario sa njenim automobilom dok je vozila prometnim auto-putem u Juti, pri čemu se njen automobil prevrnuo tri puta pre nego što se zaustavio.

Spasioci koji su joj pritekli u pomoć bili su zaprepašćeni kada su otkrili da je pri svesti, sposobna da odgovori na njihova pitanja i naizgled bez ikakvih katastrofalnih povreda. S obzirom na štetu na njenom vozilu, nisu ni znali sa sigurnošću da će još biti živa kada su skinuli šoferšajbnu da bi stigli do nje.

Nakon pet sati boravka u bolnici, Džen se vratila svojoj kući, da bude sa svojom decom. Njih sedmoro.

Lista želja

Godinu dana nakon nemilog događaja napravila je listu želja jer se bližio njen 40. rođendan. Kako je rekla za "Forbes", odjednom se plašila smrti, pa je osetila da što više stvari treba da ispuni. Tada je odlučila da se popne na planinu baš za 40. rođendan.

Možda nije imala planinarskog i penjačkog iskustva, ali je celog života bila u sportu. Bavila se gimnastikom, skijanjem, a kada se takmičila na triatlonu, shvatila je koliko je izdržljiva.

Dramond je počela da trenira penjanje na Ama Dablam u Nepalu. Njen mali sin je izrazio nezadovoljstvo zbog maminog odlaska na tu planinu, jer je za njega Everest bio ultimativni izazov, to joj je i rekao jedne večeri kada su zajedno radili domaći, za koji je on insistirao da je pretežak.

- Ama Dablam je teži od Everesta, ali on to ne zna. Za njega je najteža planina na svetu Everest. Ako sam ja njegova mama i osvojim najtežu planinu na svetu, to će mu pokazati da može sve.

Dramond je angažovala trenera Alana Arneta, koji joj je preporučio da pročita knjigu o obuci za penjanje uzbrdo. Pročitala je o ženi koja je postavila Ginisov svetski rekord za skijanje preko Alpa i pozvala svog trenera. I njena deca su vrlo dobro znala šta je Ginisova knjiga rekorda, što joj je dalo dodatnu motivaciju da se i ona nađe u njoj.

- Bila bih najbolja mama na celom svetu ako bih ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Alan me je nazvao i rekao: "Džen, imam savršen svetski rekord - postani prva žena koja se popela na sedam drugih vrhova".

Sedam kontinenata, sedam planina, sedmoro dece.

Žene u muškom prostoru

Ispostavilo se da će Everest biti trenažni uspon za jedan od sedam drugih vrhova - K2, drugi najviši vrh na svetu, ali i najsmrtonosniji. Prema brojkama iz 2018. godine, umrlo je oko 23 odsto ljudi koji su pokušali da se popnu na K2. Međutim, samo nekoliko stotina pokušaja samita je ikada napravljeno na K2, za razliku od više od 6.000 na Everestu, koji ima stopu smrtnosti od četiri procenta.

Biti žena koja nikada nije ni pešačila do svoje tridesete, a onda postati žena koja je uspela da osvoji sedam drugih vrhova je ogroman podvig - fizički, mentalno i finansijski.

- I prvi put nisam uspela na K2. Jedan penjač iz tima je poginuo u lavini, drugi je izgubio ruku od promrzlina, treći je povredio nogu. Drugi tim mi je prišao i rekao: "Želiš li da nastaviš sa našim timom? Jer tvoj tim neće uspeti". "Neću se penjati na ovu planinu sa novim timom. Ja ću se pobrinuti za svoj tim; vodite računa o svom narodu", rekla sam.

Kada se vratila sa tog putovanja, njena deca su pitala: "Mama, jesi li išla na vrh?".

Odgovor je glasio: "Ne, ali sam uspela. Imala sam priliku da dođem na vrh ili da se pokažem kao dobar čovek i pokazala sam se kao dobar čovek, i ponosna sam na sebe zbog toga. Važnije je ko smo od onoga što postižemo.

Kada se Džen vratila u Pakistan za svoj drugi pokušaj osvajanja K2 2022. godine, upoznala je Pakistanku koja je želela da se popne na čuveni vrh.

- Popela sam se kao treća Amerikanka na vrh K2. Kul, zar ne? Bolje od toga je to što je prva Pakistanka stajala na vrhu cenjenog vrha svoje zemlje. Ona je 10-godišnjim muslimanskim devojčicama poručila: "Imamo šanse".

Usponi su Džen naučili o važnosti autentičnog pojavljivanja, posebno kao ženu u pretežno muškom prostoru. Ona ima dugu plavu kosu, dugačke trepavice, blistavo bele zube i trudi se da o sebi vodi računa i dok osvaja vrhove.

Jednom prilikom je u baznom kampu zatražila fen za kosu, što je svima bilo neobično, s obzirom na to da se sam generator može koristiti jednom nedeljno. Već sledećeg puta ponela je svoju opremu i fen i uspešno osušila kosu.

@thejenndrummond Whats’s your hairdryer moment 👩‍🦳? #everest #JennDrummond #hairdryer ♬ Brighter Days - Blessing Offor

- Nedelju dana nakon uspona, svi smo se vratili u Katmandu, a neke od žena su mi prišle i rekle: "Hvala što si osušila kosu u baznom kampu; hvala što si se zauzela kao žena i što si nam pomogla da posedujemo svoju ženstvenost u muškom okruženju". Tako često, ako samo radimo ono što nam je potrebno i priznajemo ko smo, stvari se dešavaju i mi samo osnažujemo druge oko sebe.

Inspirisana svojim iskustvima na sedam drugih vrhova, Dramond je napisala knjigu koja će izaći u januaru 2024. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Izabrali smo da idemo putem kojim idu koze": Novak i Jelena ponovo na vrhu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona