• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji joj prerano umrli, pa je ostala siroče: Neverovatna priča prve žene diplomiranog veterinara u SFRJ

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos teškoj materijalnoj situaciji, Jelka je pokazala izuzetnu vrednost i inteligenciju

  • 0
Jelka Bojkić Foto: Ozon.rs

Jelka Bojkić, prva žena diplomirana veterinar u Srbiji, rođena je 1904. godine u Sremskoj Mitrovici. Nakon što je ostala siroče zbog prerane smrti roditelja, detinjstvo je provela kod rođaka u Jošavici, Petrinja, piše ozon.rs.

Uprkos teškoj materijalnoj situaciji, Jelka je pokazala izuzetnu vrednost i inteligenciju. Upisala se u Mitrovačku gimnaziju školske 1917/18. godine i maturirala 1926. godine. Tokom gimnazijskih dana, inspirisale su je dve posebne ličnosti – nastavnici Matija Krmpotić i Ada Štulhofer. Njihova podrška i odlično postignuće omogućili su joj bez problema upis na dalje studije.

Iako je želela da studira medicinu, finansijska situacija je bila prepreka. Ipak, nije odustajala od svoje strasti prema medicini i odlučila se za Veterinarski fakultet u Zagrebu, gde je postala prva devojka sa indeksom na tom fakultetu. Nakon marljivog rada i truda, diplomirala je 23. jula 1932. godine, postavši prva žena veterinar u regionu.

Jelkin put ka uspehu nije bio lak. Tokom studija u Zagrebu, živela je u studentskom domu i radila kod advokata kako bi zaradila skromni džeparac. Iako nije imala mnogo slobodnog vremena zbog studija, njena svestrana ličnost nije prošla neprimećeno. Bila je predsednica Ženske studentske organizacije Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon diplomiranja, Jelka se zaposlila u Centralnom veterinarskom bakteriološkom zavodu u Beogradu. Tokom rada u veterinarskoj struci, aktivno se borila za prava svojih koleginica i kolega, kao i za organizovanje studentskog doma na Ilici u Zagrebu.

Zaposlena u različitim institucijama, Jelka je doprinela proizvodnji veterinarskih cepiva i lekova. Nakon Drugog svetskog rata, radila je u Veterinarsko naučno-istraživačkom institutu i postala deo tima Higijenskog instituta NR Srbije. Njeno veliko zalaganje doprinelo je postizanju značajnih rezultata u proizvodnji seruma i vakcina za životinje i ljude.

Nakon zaslužene penzije, Jelka je mirno živela u Beogradu. Preminula je 2. marta 1987. godine, ostavljajući za sobom bogatu i inspirativnu karijeru. Jelka Bojkić je svetli primer hrabre žene koja je svojom predanošću i talentom ostavila dubok trag u istoriji veterinarske struke u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona