• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uvela je funkciju Prve dame, govorila je pet jezika i bila učitelj mužu predsedniku: Ko je bila Nina Hruščova?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da je postavila temelje za naredne supruge lidera SSSR-a

  • 0

Predsednici Sovjetskog Saveza, ali i njihove supruge često su bili u centru javnosti, a možda ona koja je postavila određene standarde i uvela neke stvari jeste Nina Hruščova, devojačko Kuharčuk.

Ona je bila druga supruga sovjetskog lidera Nikite Hruščova. Rođena je 1900. u selu koje danas pripada Poljskoj u ukrajinskoj porodici seljaka. Posle trogodišnje osnovne škole upisuje školu u Lublinu, a potom i gimnaziju.

Zbog Prvog svetskog rata seli se u Odesu gde studira do 1919. i radi kao sekretarica. Ono što je zanimljivo, posebno za žene u to doba, jeste da je govorila pet jezika: pored maternjeg lemkovskog dijalekta, znala je francuski, poljski, ruski, ukrajinski, a naučila je kasnije i engleski. Bila je postavljena za agitatora poljskog fronta i postala rukovodilac prosvetnog odeljenja i ženskog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Zapadne Ukrajine.

Odlučuje da se preseli u Moskvu kako bi nastavila studije, pa je bila u učiteljica mada se ubrzo razbolela od tifusa, ali je posle oporavka prebačena u školu i Donjecku. Taj grad je za nju postao sudbonosni jer je tu upoznala Nikitu Hruščova. Ipak, ponovo je Nina prebačena u Moskvu kako bi studirala političku ekonomiju, piše "Vikipedija", i počinje da predaje u partijskoj školi u Kijevu.

U tom gradu rađa prvo dete sa Nikitom, Radu, i u tom periodu vodi računa o njegovo dvoje dece iz prvog braka. Kada su Hruščova poslali u Moskvu, ona ga je pratila. U glavnom gradu Rusije dobijaju još dvoje dece, Sergeja i Elenu koja je nažalost poživela samo 35 godina zbog lošeg zdravlja.

Kada je Nikita Hruščov postao sovjetski lider 1953. Nina Hruščova je postala Prva dama Sovjetskog saveza na poziciji koja nije postojala kod prethodnika. Pratila ga je na putovanjima, učestvovala u zvaničnim događajima i bila "menadžer" njegovog privatnog života. Niko nikada to ranije nije radio, tako da se smatra da je Nina Hruščova uvela tu novinu koja se i dan danas praktikuje. Smatra se da je bila obrazovanija od svog supruga i da mu je davala časove iz ekonomije.

Iako je ona bila zagovornik modne industrije, njeni lični izbori stila su oduvek bili ne toliko modni, a najviše se to komentarisalo tokom susreta sa Žaklinom Kenedi u Beču 1961. godine gde se videla velika razlika u stilovima dve prve dame.

Nina i Nikita Hruščov su se venčali tek kada je Hruščov penzionisan. Umrla je 1984. godine u 84. godini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bajden i buduća prva dama SAD pozdravljeni gromoglasnim aplauzom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona