• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Divlji život i brojne ljubavi Ave Gardner: Imala je nezasit apetit prema piću i muškarcima

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ova direktna i drska devojka izazivala je i užasavala celog svog života i muškarce i žene

  • 0
Ava Gardner Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Rođena u Severnoj Karolini, često bosa i uvek drska, holivudska filmska zvezda Ava Gardner bila je, prema rečima njenog drugog supruga Artija Šoa - "najlepše stvorenje koje ste ikada videli!".

Ona je takođe, prema rečima njene dobre prijateljice Debore Ker, bila i „smešna i bogata, i topla i ljudska“.

Ali Gardnerova je takođe imala i divlji duh, sa jednom bezobzirnom crtom i nezasitnim apetitom prema piću i muškarcima, koji su je često odvodili do spektakularnih katastrofa.

O njoj su pisali mnogi, ali je biograf Li Server u knjizi "Zadivljujuća Ava Gardner: Ljubav nije ništa", vrhunski dokumentovao njen život ispunjen požudom, ljubavlju i kasnonoćnim smicalicama.

Ava Gardner Foto: Wikimedia/Trailer screenshot

Ova knjiga, kako prenosi "Vantiy Fair", otkriva njene relacije sa holivudskim ekscentrikom i naftnim magnatom Hauardom Hjuzom, kao i sukobe sa borcima bikova, Robertom Tejlorom, Melom Tormeom, Dejvidom Nivenom, predsednikom Amerike Džonom F. Kenedijem, kolegom Stivom Mekvinom, nasilnim Džordžom C. Skotom i neuspešnim pokušajem da namami glumca Roberta Steka - u četvorku.

A tu je bio i njen voljeni i neizostavni Frensis, treći muž - Frenk Sinatra. Njihove svađe su bile legendarne (Sinatra je jednom bacio kesu napunjenu vodom na nju i drugaricu Lanu Tarner), a njihova pomirenja još glasnija.

Ova direktna, drska devojka bi izazivala i užasavala i muškarce i žene celog svog života - uključujući navodno opasnog momka Roberta Mičama, njenu bivšu ljubav i partnera. Godinama nakon njihove afere na filmskom setu, kako piše "Server", prijatelj jer najavio Mičamu da Gardnerova Ava uskoro stiže, nakon čega je usledila reakcija:

„Ava Gardner! Ne, ne - nemoj da joj kažeš da sam ovde!" - Mitčam je uzviknuo: „Ako se sretnem sa Avom - gotov sam!"

Nakon što pročitate Serverovu knjigu, lako je razumeti zašto.

Sastanak sa gospodinom "Pravim"

Prvog dana u MGM-u, kao osamnaestogodišnjakinja, Gardnerova je obišla sa PR-om studija Miltonom Vajsom set sa mjuzikla "Babes on Broadway", u kome je veoma atraktivan ali sitan i nizak muškarac izvodio numeru „Mama, Yo Quiero“ obučen kao brazilska zvezda Karmen Miranda.

„Nosio je u to vreme šareni grudnjak i suknju, turban napravljen od plodova voća, imao je hrapave obraze od brade, a na usnama debeo sloj crvenog karmina“, piše Server. „Čudno nizak mladić, sada je stajao na visokim štiklama kakve je volela gospođica Miranda".

Vajs je tada morao da šapne zapanjenoj Gardnerovoj da je ovaj izvođač niko drugi do superzvezda Miki Runi. U jeku nastupa, Runi je primetio zbunjenu lepoticu i javio joj se, glasno udarajući nogom od pod u svojoj visokoj štikli.

„Sve je u meni stalo“, napisala je u svojim memoarima Gardnerova: "Moje srce. Moje disanje. Moje razmišljanje.”

Nekoliko meseci kasnije već su bili venčani.

„Ne dozvolite da vas mali momak prevari“, rekla je Gardnerova kasnije : "On je znao svaki trik u knjizi."

Ljubav na prvi metak

Legendarna ljubavna priča Gardnerove i njenog famoznog ljubavnika Frenka Sinatre počela je sa velikim praskom. Prema Serveru, u jesen 1949. veoma oženjeni i veoma pijani Sinatra ubedio je jednako pijanu Avu da sa njim napusti zabavu u Palm Springsu koju je vodio šef studija Deril Zanuk.

Frenk Sinatra, Ava Gardner Foto: Profimedia/Entertainment Pictures

Pohitali su u noć, i nastavili da se voze sve dok nisu stigli do tihog grada Indio u kome je Sinatra izvadio dva pištolja i počeo da puca na ulična svetla. Oduševljena Ava pridružila mu se i pucala kroz izlog gvožđare.

Noć je završena tako što su ih naoružani policajci odveli u stanicu, dok im studio nije platio kauciju. Kada je Gardnerova konačno stigla kući, zatekla je svoju sestru Bapi kako doručkuje.

„Ava joj je rekla“, piše Server, „da je izašla sa Frenkom Sinatrom. I da su se divno proveli".

Princeza i diva

Gardnerova je prvi put srela Grejs Keli, buduću princezu od Monaka, na sparnom kenijskom setu "Mogambo", 1952. godine. Spolja napeta Keli u početku je bila zgrožena Avom i Sinatrinim ludostima, rekavši jednom prijatelju: „Ava je takav nered da je neverovatno.“

Ali sloboda i osećaj za zabavu Ave Gardner ubrzo je potpuno opčinio Keli, koja se paralelno uplela u strastvenu aferu sa glumcem Klarkom Gejblom. Kako su svi glumci bili strastveni u konzumaciji alkohola, uskoro je i Keli pokušala da održi korak sa svojim novim prijateljima, ali joj nije išlo tako dobro kao njima.

Dve lepotice u otputovale u Rim, u potrazi za avanturom, a Gardnerova je odvukla zaintrigiranu Kelijevu u - javnu kuću. „Do kraja ove "turneje", kako piše Server, „pristojna Grejs Keli je čak našla i dečka na jednom mestu i odvukla ga na zadnje sedište taksija“.

Ava Gardner Foto: Artists Alliance / AFP / Profimedia

Gardner i Keli ostale su prijateljice do kraja života. Princeza je čak pokušala da spoji Avu sa grčkim tajkunom Aristotelom Onazisom, za koga je tvrdila da je veoma „nasilan ljubavnik“. Ipak, Gardnerovu je Onazis definitivno oduševio; po Serveru, ona je šapnula Grejsovoj "da je čak ni dobro bičevanje ne može naterati da se predomisli, i otišla sa njim“.

Susret sa Kastrom

Njena strast je bila i politika, a njeno opredeljenje - liberalni demokrata. Runi ju je nazivao i "crvena". Tokom putovanja na Kubu 1959. godine, dogovoren je sastanak između radoznale Ave i Fidela Kastra, koga su pripadnici američke levice u tom trenutku još smatrali liderom slobodnog sveta.

Njih dvoje su se sreli u Havana Hiltonu, gde ju je Kastro dočekao sa ekstravagantnom latinskom galantnošću. Poveo ju je u obilazak svog sedišta, nekadašnji VIP apartman, sada pretvoren u razbarušeni poslovni prostor koji je delio sa svojim bratom Raulom i Če Gevarom. Sedeli su na balkonu sa pogledom na ceo grad, pili Kuba libres koktele, a Kastro joj je pričao o revoluciji i svom snu o prosperitetnoj i pravednoj budućnosti njegove nacije.

Ava je bila impresionirana, a Kastrova ljubavnica i prevodilac Marita Lorenc bila je u stanju pripravnosti. Prema Lorencovoj, kako pripoveda "Server", nakon njihovog sastanka Gardnerova je počela da se udvara Kastru i dve žene su umalo imale obračun u predvorju Hiltona.

Pijana Ava je optužila je Maritu, koju je nazivala "malom kučkom", da krije Kastra od nje. Zatim ju je pratila u lift i ošamarila je. Telohranitelj je izvukao pištolj i Kastro je odlučio da se oslobodi turbulentne zavodnice. „On je spojio Avu Gardner sa svojim pomoćnikom“, navodno je kasnije otkrila Lorencova.

Svađa sa fašistom

Dok je boravila u Madridu, Gardnerova je otkrila da ispod nje živi jedan obožavatelj, i to niko drugi do prognani argentinski diktator Huan Peron, kome je azil ponudio kolega despot Francisko Franko. Iako se gnušala Peronove politike, Gardner je u početku bila u dobrim odnosima sa njim i njegovom ženom Izabel.

Nova gospođa Peron, koju je Ava zapamtila kao "glupu devojku“, bila je bivša radijska glumica koja se bavila okultizmom i podržavala dugogodišnju želju svog muža da donese balzamovano telo svoje prve žene Eve Peron da bude blizu njih.

Neko vreme je sve bilo dobro; dve žene bi sedele i jele domaće empanade u Peronovoj kuhinji, dok je Izabel zasipala Gardnerovu sa pitanjima o svom omiljenom glumcu, Čarltonu Hestonu (Avin odgovor?: „Nosi periku!“)

Ava Gardner Foto: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Međutim, ubrzo su se Peronovi umorili od Avinih celonoćnih zabava, pa je glumica nahuškala svoje telohranitelje na argentinski par. Kada su se Peronovi požalili, pojavili su se Frankovi čuvari sa naredbom da uhapse Gardnerovu. Srećom, ona je u to vreme bila domaćin grupi američkih pilota i, u želji da izbegnu međunarodni incident, stražari su otišli.

Glumica se ipak osvetila. Kad god bi ekscentrični Peron držao govore na svom balkonu zamišljenim argentinskim podanicima, ona i njena sluškinja bi izlazile na njen balkon i nemilosrdno ga psovale na španskom.

Glumica iznad svega 

Godine 1964, reditelj Džon Hjuston okupio je glumačku ekipu holivudskih zvezda sa A-liste kako bi snimio film "Noć iguane" po priči Tenesija Vilijamsa u Puerto Valjarti u Meksiku. Pijani Ričard Barton je stigao sa pijanom Elizabet Tejlor, pijani Tenesi Vilijams se pojavio sa svojom pudlom - a tu je bila i Gardnerova, zajedno sa glumicama Sju Lajon i Deborom Ker.

Kako je okupljanje opisao Hjuston - svi su "očekivali najmanje jedno ubistvo". Stoga im je simbolično, kao poklon dobrodošlice, svima dao po jedan pozlaćeni "derringere“, vrstu malih pištolja koje su profesionalni kartaroši nosili u rukavima. A potom je svakome dao i po pet metaka sa imenima ostalih članova glumačke ekipe.

Iznenađujuće, svi su se proveli odlično.

I to bi bila priča o Avi Laviniji Garnder, rođenoj 24. decembra 1922. godine. Holivudska diva nastavila je redovno da glumi sve do 1986. godine, četiri godine pre smrti 25. januara 1990, u 67. godini.

Godine 1999. Američki filmski institut je Avu Gardner rangirao na 25. mesto na listi najvećih ženskih filmskih legendi klasičnog američkog filma.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona